Dodaj do ulubionych

ankieta do pracy magisterskiej!!

17.02.05, 21:57
Czy Państwa zdaniem imię ma znaczenie dla państwa dziecka i czy może mieć wpływ na jego zycie? Jaki?

Będę wdzięczna za odpowiedzi. od tego zależy rozdział mojej pracy magisterskiejsmile z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • lukrecja_mniam Re: ankieta do pracy magisterskiej!! 17.02.05, 23:33
      Moim zdaniem imie ma znaczenie. Przede wszystkim stosunek dziecka (czlowieka)
      do tego imienia, jesli jest z nim w zgodzie, dobrze sie czuje to wszystko jest
      w porzadku, jesli zas wstydzi sie swego imeinia, nie lubi go, tzn, ze ma
      kompleksy, problemy z zaakceptowaniem siebie. Ale chyba przyczyna tego nie tkwi
      w imieniu. Mysle, ze rownie dobrze mozna akceptowac lub nie Anię jak Brunhildę.
      Chyba duzo zalezy od rodzicow, jaki stosunek wpoja dziecku do jego imienia,
      zwlaszcza jesli ma imie nietypowe. Mysle, ze imiona nietypowe sa swietne dla
      osob pewnych siebie.
    • idaaa Re: ankieta do pracy magisterskiej!! 18.02.05, 09:55
      Według mnie samo w sobie imię ma stosunkowo niewielki wpływ na przyszłe życie
      dziecka.

Skad to wynika?? Otóż- w moim przekonaniu- można być zarówno dumnym ze swego
      imienia Bonifacym czy nawet Kewinem jak i Magdą, która zawsze będzie się
      przedstawiać jak Andżelika. To jakie dziecko będzie (zahukane, czy wręcz
      przeciwnie- dumne i pewne siebie) zależy przede wszystkim od wychowania, od
      panujących w domu warunków oraz od stosunku rodziny do dziecka.

Imię może, natomiast pomóc osobie, która je nosi w jej lepszym zapamietaniu
      przez innych. Łatwiej, bowiem przypomnieć sobie o kogo chodziło gdy słyszy się -
      dla przykładu- Bronisława niż dajmy na to Anna, Ewa czy Krystyna.

Tak więc według mnie imię Brajan, Kewin, Robert czy Aniela pomimo
      najszczerszych chęci rodziców nie może zapewnić ich pociechom łatwego,
      przyjemnego i obfitującego w sukcesy życia. Takie życie dzieci mogą, natomiast-
      poprzez swoja pracę- zapewnić sobie same.
      • lukrecja_mniam Re: ankieta do pracy magisterskiej!! 18.02.05, 17:30
        zgadzam sie z idą.
    • chrenata Re: ankieta do pracy magisterskiej!! 19.02.05, 15:40
      Imię, jakie nadajemy dziecku, będzie wypowiadane przez całe jego życie. A to
      zdrobniale, a to w połączeniu z pan/pani, czasem z tytułem. Dobrze jest
      zastanowić się również nad współbrzmieniem z nazwiskiem. Poza tym, myślimy
      skojarzeniowo - często imię kojarzy nam się z konkretną osobą i jej cechami.
      Jeśli nasze dziecko ma nietypowe imię, wzbudzi ciekawość w przedszkolu, szkole,
      częściej będzie zagadywane o pisownie, bądź pochodzenie imienia.
      Myslę, że wszystkim nam dobrze kojarza się imiona swojsko brzmiace, mające
      swoich przedstawicieli np. w literaturze - Ania, Dorotka, Wojtek czy Andrzej.
      Powodzenia na obronie.
      • idaaa Re: ankieta do pracy magisterskiej!! 19.02.05, 18:13
        Oj akurat ja z Dorotą mam skojarzenia jak najgorsze... No ale to tylko moja
        opinia
        • forencja Dorota 19.02.05, 18:18
          idaaa napisała:

> Oj akurat ja z Dorotą mam skojarzenia jak najgorsze... No ale to tylko moja
          > opinia

A ja mam jak najlepsze smile Jest to od jakiegoś czasu imię należące do czołówki
          moich ulubionych imion kobiecych, chociaż kiedyś w ogóle mi się nie podobało smile
          No ale cóż, wątek przecież nie jest o tym smile
        • barcellona Re: ankieta do pracy magisterskiej!! 21.02.05, 11:35
          Wybacz, ale zebrane danych tą drogą są chyba niezbyt rzetelne, nie mówiąc juz o reprezentatywności!!!
          I ty na podstawie postów chcesz napisac prace?
          Żenujące, jak dla socjologa (czyli dla mnie).
          • supermarta1 Re: ankieta do pracy magisterskiej!! 26.02.05, 00:11
            ankieta jest małą cząstką mojej pracy. materiały zbieram w archiwach i urzędach. więc bardzo prosze, nie mów o mojej pracy, że jest żenujaca. poza tym przy wynikach ankiety mam zamiar napisać, że wyniki oparte są o opinię internautów. pozdrawiam
            • verdana Re: ankieta do pracy magisterskiej!! 27.02.05, 17:13
              Jaka to ankieta? Jedno mętne pytanie i od razu ankieta?
              Faktycznie żenujace.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.