supermarta1 17.02.05, 21:57 Czy Państwa zdaniem imię ma znaczenie dla państwa dziecka i czy może mieć wpływ na jego zycie? Jaki? Będę wdzięczna za odpowiedzi. od tego zależy rozdział mojej pracy magisterskiej z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lukrecja_mniam Re: ankieta do pracy magisterskiej!! 17.02.05, 23:33 Moim zdaniem imie ma znaczenie. Przede wszystkim stosunek dziecka (czlowieka) do tego imienia, jesli jest z nim w zgodzie, dobrze sie czuje to wszystko jest w porzadku, jesli zas wstydzi sie swego imeinia, nie lubi go, tzn, ze ma kompleksy, problemy z zaakceptowaniem siebie. Ale chyba przyczyna tego nie tkwi w imieniu. Mysle, ze rownie dobrze mozna akceptowac lub nie Anię jak Brunhildę. Chyba duzo zalezy od rodzicow, jaki stosunek wpoja dziecku do jego imienia, zwlaszcza jesli ma imie nietypowe. Mysle, ze imiona nietypowe sa swietne dla osob pewnych siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: ankieta do pracy magisterskiej!! 18.02.05, 09:55 Według mnie samo w sobie imię ma stosunkowo niewielki wpływ na przyszłe życie dziecka. Skad to wynika?? Otóż- w moim przekonaniu- można być zarówno dumnym ze swego imienia Bonifacym czy nawet Kewinem jak i Magdą, która zawsze będzie się przedstawiać jak Andżelika. To jakie dziecko będzie (zahukane, czy wręcz przeciwnie- dumne i pewne siebie) zależy przede wszystkim od wychowania, od panujących w domu warunków oraz od stosunku rodziny do dziecka. Imię może, natomiast pomóc osobie, która je nosi w jej lepszym zapamietaniu przez innych. Łatwiej, bowiem przypomnieć sobie o kogo chodziło gdy słyszy się - dla przykładu- Bronisława niż dajmy na to Anna, Ewa czy Krystyna. Tak więc według mnie imię Brajan, Kewin, Robert czy Aniela pomimo najszczerszych chęci rodziców nie może zapewnić ich pociechom łatwego, przyjemnego i obfitującego w sukcesy życia. Takie życie dzieci mogą, natomiast- poprzez swoja pracę- zapewnić sobie same. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: ankieta do pracy magisterskiej!! 18.02.05, 17:30 zgadzam sie z idą. Odpowiedz Link Zgłoś
chrenata Re: ankieta do pracy magisterskiej!! 19.02.05, 15:40 Imię, jakie nadajemy dziecku, będzie wypowiadane przez całe jego życie. A to zdrobniale, a to w połączeniu z pan/pani, czasem z tytułem. Dobrze jest zastanowić się również nad współbrzmieniem z nazwiskiem. Poza tym, myślimy skojarzeniowo - często imię kojarzy nam się z konkretną osobą i jej cechami. Jeśli nasze dziecko ma nietypowe imię, wzbudzi ciekawość w przedszkolu, szkole, częściej będzie zagadywane o pisownie, bądź pochodzenie imienia. Myslę, że wszystkim nam dobrze kojarza się imiona swojsko brzmiace, mające swoich przedstawicieli np. w literaturze - Ania, Dorotka, Wojtek czy Andrzej. Powodzenia na obronie. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: ankieta do pracy magisterskiej!! 19.02.05, 18:13 Oj akurat ja z Dorotą mam skojarzenia jak najgorsze... No ale to tylko moja opinia Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Dorota 19.02.05, 18:18 idaaa napisała: > Oj akurat ja z Dorotą mam skojarzenia jak najgorsze... No ale to tylko moja > opinia A ja mam jak najlepsze Jest to od jakiegoś czasu imię należące do czołówki moich ulubionych imion kobiecych, chociaż kiedyś w ogóle mi się nie podobało No ale cóż, wątek przecież nie jest o tym Odpowiedz Link Zgłoś
barcellona Re: ankieta do pracy magisterskiej!! 21.02.05, 11:35 Wybacz, ale zebrane danych tą drogą są chyba niezbyt rzetelne, nie mówiąc juz o reprezentatywności!!! I ty na podstawie postów chcesz napisac prace? Żenujące, jak dla socjologa (czyli dla mnie). Odpowiedz Link Zgłoś
supermarta1 Re: ankieta do pracy magisterskiej!! 26.02.05, 00:11 ankieta jest małą cząstką mojej pracy. materiały zbieram w archiwach i urzędach. więc bardzo prosze, nie mów o mojej pracy, że jest żenujaca. poza tym przy wynikach ankiety mam zamiar napisać, że wyniki oparte są o opinię internautów. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: ankieta do pracy magisterskiej!! 27.02.05, 17:13 Jaka to ankieta? Jedno mętne pytanie i od razu ankieta? Faktycznie żenujace. Odpowiedz Link Zgłoś