10.03.05, 17:56
Wszyscy są zaskoczeni, że moja 9-miesięczna córcia ma na imię Agnieszka. Czy
muszę iść z modą na imiona t.j. Oliwia,Ola,itp. Beata.
Obserwuj wątek
    • samboraga Re: Agnieszka 10.03.05, 18:59
      no to chyba bardziej reakcja na przesyt z lat 70-tych (a więc obecnych mam
      kilku i więcej -latków);
      samo imię bardzo dziewczęce i lekkie, miękko brzmi, ale ja właśnie z powyższego
      powodu nie mogę docenić jego uroku (mój rekord to 4 w jednej klasie)
      agnieszka (właśnie)
      • idaaa Re: Agnieszka 10.03.05, 22:17
        Hmmm no rzeczywiście... Nie potrafiłabym policzyć Agnieszek, które udało mi się
        w życiu poznać ale za to na przykład Jadwigi lub Flory już tak smile

I myślę, że faktycznie stąd właśnie wynika cało zdziwienie... Chociaż myślę, że
        Twoja Agunia nie spotka zbyt wiele swoich imienniczek. Także z wyżej już
        wskazanego powodu smile
    • lukrecja_mniam Re: Agnieszka 11.03.05, 11:49
      Osobiscie nie przepadam za tym imieniem, ale nie potrafie nawet dokladnie
      powiedziec, czemu mi sie nie podoba. W sumie imię niegorsze jak wiekszosc
      innych.
      I zgadzam sie z przedmowcami, ze obecnie jest malo malych Agnieszek, bo
      nastapil ich przesyt. W latach 70-tch to byla chyba taka obecna Julia (ponad
      250 tys. nadan).
      Niewatpliwie obecnie oryginalniej jest dac dziecku na imie Agnieszka czy Beata
      jak Julia czy Weronika.
      • grzalka Re: Agnieszka 11.03.05, 12:58
        Śliczne imie, takie dziewczęce- baaaardzo mi się podoba smile
        Na mój stosunek do imienia nie wpływa ile osób noszących imię poznałam.
        Moja córka jest Anna.
        • forencja Re: Agnieszka 11.03.05, 13:32
          Dla mnie również się podoba smile Miła odmiana po wszystkich Juliach i Oliwiach smile
          • lukrecja_mniam do Forencji 12.03.05, 18:31
            Forencja
            czy ty jestes ze wschodniej Polski?
            • theodorka Re: do Forencji 23.04.05, 11:26
              lukrecja_mniam napisała:

> Forencja
              > czy ty jestes ze wschodniej Polski?

Mieszkam na Podlasiu smile A ściślej mówiąc w niewielkim miasteczku, Hajnówce.

Pozdrawiam, Teodora (dawniej Forencja) i przepraszam najmocniej za tak
              spóźnioną odpowiedź!
      • idaaa Re: Agnieszka 11.03.05, 14:32
        Przemyślałam kwestię i zmieniłam zdanie.

W przypadku Agnieszki-nawet tej dzisiejszej- najwięszym problemem wydaje mi
        się, fakt, że przez większość swojego życia będzie jedną z wielu. Owszem
        dzisiejsze maluchy płci żeńskiej to głównie Julie, Oliwie i Weroniczki ale
        przecież pokolenie lat 70-tych nie wyginęło nagle wraz z pojawieniem się wyżej
        wspomnianych.

Tak więc mała Agniesia przez większość życia będzie koegzystować obok 5-6
        starszych Agnieszek i - tak czy inaczej- wielce oryginalna nie będzie.

A BTW podobnie jak Lukrecja nie przepadam za tym imieniem. I także nie wiem
        czemu. Może dlatego, że nie lubie imion z "sz" i "cz"??
    • ildiko309 Re: Agnieszka 12.03.05, 10:43
      Fajne imie! Gratulacje!
    • iwonkawa Re: Agnieszka 12.03.05, 11:35
      Moja droga, ja mam w domu czteroletniego KUBĘ i prawie pięciomiesięczną Hanię.
      Są to imiona bardzo popularne. w przychodni wołam KUBA i odwraca się kilku. Nie
      przejmuj się to Twoje dzieci!!! Pozdrawiam
    • pulpcik Re: Agnieszka 12.03.05, 17:57
      bardzo dobry wybór smile))
      • mygda Re: Agnieszka 14.03.05, 13:50
        mnie to imie nie zachwyca, niestety,
        wlasnie przez przesyt tego imienia w latach naszego dziecinstwa sad
        • bea.334 Re: Agnieszka 15.03.05, 11:31
          Serdecznie dziękuję wszystkim mamom za opinię na temat tego imienia.Pozdrawiam
          Agnieszki i nie tylko.Beata mama 5-letniej Justynki i 9-miesięcznej Agusi
    • gaudencja Re: Agnieszka 19.09.05, 20:05
      Zawsze je lubiłam mimo dużej popularności. Ale faktycznie nie jest teraz zbyt
      często nadawane, choć w pierwszej 50-tce się jeszcze łapie. Ciekawe, co z nim
      będzie dalej.
    • agi40 Re: Agnieszka 20.09.05, 14:55
      A mnie sie z tym imieniem jakos nielekko zyje. Moj ojciec myslal, ze bedzie
      super oryginalne, wrecz do dzis twierdzi, iz to on wprowadzil na nie mode
      (jestem rocznik 69), a potem byly wszedzie same Agnieszki, w grupie na studiach
      5 !!! No i ta okropna Agniecha stosowana przez rodzine.
      A za granica albo jestem namietnie mylona z Angelika, albo mnie nazywaja Agnes,
      czego wprost nie cierpie...wink) Wiec cierpliwie literuje albo ucze ludzi do
      skutku.
      Ale to tylko taka osobista refleksja nosicielki owego imieniasmile) Jak bylam
      mala, szczerze go nie znosilam i chialam byc Roza albo Bozenka, teraz jakos
      przywyklam.
      Ale oczywiscie wszystkiego dobrego dla malej Agnieszki i dla Ciebie!

pozdrawiam

A.
      • arletta.wagner Re: Agnieszka 20.09.05, 15:03
        ja jakoś tego imienia nie lubię - moze dlatego ze blizej znane mi Agnieszki
        były antypatyczne.
      • aguwal Re: Agnieszka 27.09.05, 10:01
        Ja nazywam sie Agnieszka i mimo, ze w klasie byly jeszcze trzy to ja i tak z
        jakiegos powodu czulam sie oryginalnie nazwana. Z kazdym nadaniem imienia wiaze
        sie jakas historia i mi spodobal sie fakt, ze nazwala mnie siotra. Jakos tak mi
        sie spodobalo. Mieszkam za granica i rowniez cierpliwie literuje i jak ktos
        probuje mnie zmienic na Agnes to sie strasznie wsciekam. Juz wole przeinaczone
        typu Anieska, Agnuszka, Agniska albo nawet Agniesztezja!!!!!! Swoja droge
        trzeba byc gluchym zeby az tak przeinaczyc imie - Agniesztezja. Chryste Panie!
        Lubie chyba moje imie dlatego, ze przedstawiajac sie nie mam dylematu jak moja
        kolezanka Ewa (Ewa brzmi grzecznie, Ewka zbyt po kolezensku, lub moja siotra
        Urszula - Urszula pretensjonalnie, Ula grzecznie, Ulka zbyt po kolezensku, to
        samo dotyczny imion: Anna, Barbara, Krzysztof, etc). A Agnieszka jest wersja
        podstawowa, a jednak jak ktos chce zdrobnic to ma wiele wersji: Aga, Agniesia,
        Agus, Agu (tak nazwala mnie kolezanka - uwielbiam ta wersje) i tak dalej.
        • agi40 Re: Agnieszka 27.09.05, 13:42
          No, Agniesztezja faktycznie bije na glowe wszelkie przekreceniawink
          Anieska bylam zawsze we Wloszech, Agusem lub Agisem tez wsrod znajomkow.
          No, moze teraz polubilam te nieszczesna Agnieszke troche bardziej, bo moj maz
          faktycznie slicznie wymawia to imie... ale na 100% chyba sie juz do niego nie
          przekonam...
    • linna-altair Re: Agnieszka 20.09.05, 19:04
      Nie!Przecież Agnieszka to bardzo ładne imię.Gdyby było0 jakieś
      starodawne,ale...To,ze teraz jest trochę rzadziej nadawane to chyba dobrze nie?
    • juleczka4 Re: Agnieszka 26.09.05, 21:25
      Bardzo fajne imię , zawłascza lubie zdrobnienie Aga smile) A tak na marginesie to
      nie zuważyłam , żeby imię Beta było teraz , aż tak mocno popularne jak np.
      Oliwia Pozdrawiam smile)
    • aagnes Re: Agnieszka 27.09.05, 14:30
      Jak latwo wywnioskowac z mojego nicka mam na imie Agnieszka.
      Wiem, ze imie to w moim pokoleniu jest niezwykle czesto spotykane, ale... mam
      tylko jedna kolezanke Agnieszke,a w pracy zadnej smile wiec moze nie jest tak źle.
      Trudno mi obiektywnie je ocenić, ale wydaje mi sie, ze w nowym pokoleniu nie
      bedzie to imie czesto spotykane, ale zarazem nie bedzie dziwne ani smieszne, co
      mogloby powodowac kompleksy u malej dziewczynki. Poza tym zaleta tego imienia
      jest duza ilosc ciekawych i ladnych zdrobnien.
      pozdrawiam Ciebie i coreczke Agnieszke smile))
      • aga24as Re: Agnieszka 28.09.05, 00:08
        Nie będę orginalna ponieważ jak łatwo się domyślić moje imię też brzmi
        Agnieszka, jednak osobiście wolę skrót Aga. Odziedzidzyłam je po dwóch
        prababciach, mam nadzieję że na początku XX wieku było trochę mniej
        pospolitesmilesmilesmileA osobiście jak do tej pory miałam zaszczyt poznać co najmniej z
        10 dziewczyn o tym imieniu!!! Wydaje mi się że twoje córczce to nie grozismilesmilesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.