bea.334 10.03.05, 17:56 Wszyscy są zaskoczeni, że moja 9-miesięczna córcia ma na imię Agnieszka. Czy muszę iść z modą na imiona t.j. Oliwia,Ola,itp. Beata. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
samboraga Re: Agnieszka 10.03.05, 18:59 no to chyba bardziej reakcja na przesyt z lat 70-tych (a więc obecnych mam kilku i więcej -latków); samo imię bardzo dziewczęce i lekkie, miękko brzmi, ale ja właśnie z powyższego powodu nie mogę docenić jego uroku (mój rekord to 4 w jednej klasie) agnieszka (właśnie) Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Agnieszka 10.03.05, 22:17 Hmmm no rzeczywiście... Nie potrafiłabym policzyć Agnieszek, które udało mi się w życiu poznać ale za to na przykład Jadwigi lub Flory już tak I myślę, że faktycznie stąd właśnie wynika cało zdziwienie... Chociaż myślę, że Twoja Agunia nie spotka zbyt wiele swoich imienniczek. Także z wyżej już wskazanego powodu Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Agnieszka 11.03.05, 11:49 Osobiscie nie przepadam za tym imieniem, ale nie potrafie nawet dokladnie powiedziec, czemu mi sie nie podoba. W sumie imię niegorsze jak wiekszosc innych. I zgadzam sie z przedmowcami, ze obecnie jest malo malych Agnieszek, bo nastapil ich przesyt. W latach 70-tch to byla chyba taka obecna Julia (ponad 250 tys. nadan). Niewatpliwie obecnie oryginalniej jest dac dziecku na imie Agnieszka czy Beata jak Julia czy Weronika. Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: Agnieszka 11.03.05, 12:58 Śliczne imie, takie dziewczęce- baaaardzo mi się podoba Na mój stosunek do imienia nie wpływa ile osób noszących imię poznałam. Moja córka jest Anna. Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: Agnieszka 11.03.05, 13:32 Dla mnie również się podoba Miła odmiana po wszystkich Juliach i Oliwiach Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam do Forencji 12.03.05, 18:31 Forencja czy ty jestes ze wschodniej Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: do Forencji 23.04.05, 11:26 lukrecja_mniam napisała: > Forencja > czy ty jestes ze wschodniej Polski? Mieszkam na Podlasiu A ściślej mówiąc w niewielkim miasteczku, Hajnówce. Pozdrawiam, Teodora (dawniej Forencja) i przepraszam najmocniej za tak spóźnioną odpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Agnieszka 11.03.05, 14:32 Przemyślałam kwestię i zmieniłam zdanie. W przypadku Agnieszki-nawet tej dzisiejszej- najwięszym problemem wydaje mi się, fakt, że przez większość swojego życia będzie jedną z wielu. Owszem dzisiejsze maluchy płci żeńskiej to głównie Julie, Oliwie i Weroniczki ale przecież pokolenie lat 70-tych nie wyginęło nagle wraz z pojawieniem się wyżej wspomnianych. Tak więc mała Agniesia przez większość życia będzie koegzystować obok 5-6 starszych Agnieszek i - tak czy inaczej- wielce oryginalna nie będzie. A BTW podobnie jak Lukrecja nie przepadam za tym imieniem. I także nie wiem czemu. Może dlatego, że nie lubie imion z "sz" i "cz"?? Odpowiedz Link Zgłoś
iwonkawa Re: Agnieszka 12.03.05, 11:35 Moja droga, ja mam w domu czteroletniego KUBĘ i prawie pięciomiesięczną Hanię. Są to imiona bardzo popularne. w przychodni wołam KUBA i odwraca się kilku. Nie przejmuj się to Twoje dzieci!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mygda Re: Agnieszka 14.03.05, 13:50 mnie to imie nie zachwyca, niestety, wlasnie przez przesyt tego imienia w latach naszego dziecinstwa Odpowiedz Link Zgłoś
bea.334 Re: Agnieszka 15.03.05, 11:31 Serdecznie dziękuję wszystkim mamom za opinię na temat tego imienia.Pozdrawiam Agnieszki i nie tylko.Beata mama 5-letniej Justynki i 9-miesięcznej Agusi Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Agnieszka 19.09.05, 20:05 Zawsze je lubiłam mimo dużej popularności. Ale faktycznie nie jest teraz zbyt często nadawane, choć w pierwszej 50-tce się jeszcze łapie. Ciekawe, co z nim będzie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Agnieszka 20.09.05, 14:55 A mnie sie z tym imieniem jakos nielekko zyje. Moj ojciec myslal, ze bedzie super oryginalne, wrecz do dzis twierdzi, iz to on wprowadzil na nie mode (jestem rocznik 69), a potem byly wszedzie same Agnieszki, w grupie na studiach 5 !!! No i ta okropna Agniecha stosowana przez rodzine. A za granica albo jestem namietnie mylona z Angelika, albo mnie nazywaja Agnes, czego wprost nie cierpie...) Wiec cierpliwie literuje albo ucze ludzi do skutku. Ale to tylko taka osobista refleksja nosicielki owego imienia) Jak bylam mala, szczerze go nie znosilam i chialam byc Roza albo Bozenka, teraz jakos przywyklam. Ale oczywiscie wszystkiego dobrego dla malej Agnieszki i dla Ciebie! pozdrawiam A. Odpowiedz Link Zgłoś
arletta.wagner Re: Agnieszka 20.09.05, 15:03 ja jakoś tego imienia nie lubię - moze dlatego ze blizej znane mi Agnieszki były antypatyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
aguwal Re: Agnieszka 27.09.05, 10:01 Ja nazywam sie Agnieszka i mimo, ze w klasie byly jeszcze trzy to ja i tak z jakiegos powodu czulam sie oryginalnie nazwana. Z kazdym nadaniem imienia wiaze sie jakas historia i mi spodobal sie fakt, ze nazwala mnie siotra. Jakos tak mi sie spodobalo. Mieszkam za granica i rowniez cierpliwie literuje i jak ktos probuje mnie zmienic na Agnes to sie strasznie wsciekam. Juz wole przeinaczone typu Anieska, Agnuszka, Agniska albo nawet Agniesztezja!!!!!! Swoja droge trzeba byc gluchym zeby az tak przeinaczyc imie - Agniesztezja. Chryste Panie! Lubie chyba moje imie dlatego, ze przedstawiajac sie nie mam dylematu jak moja kolezanka Ewa (Ewa brzmi grzecznie, Ewka zbyt po kolezensku, lub moja siotra Urszula - Urszula pretensjonalnie, Ula grzecznie, Ulka zbyt po kolezensku, to samo dotyczny imion: Anna, Barbara, Krzysztof, etc). A Agnieszka jest wersja podstawowa, a jednak jak ktos chce zdrobnic to ma wiele wersji: Aga, Agniesia, Agus, Agu (tak nazwala mnie kolezanka - uwielbiam ta wersje) i tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Agnieszka 27.09.05, 13:42 No, Agniesztezja faktycznie bije na glowe wszelkie przekrecenia Anieska bylam zawsze we Wloszech, Agusem lub Agisem tez wsrod znajomkow. No, moze teraz polubilam te nieszczesna Agnieszke troche bardziej, bo moj maz faktycznie slicznie wymawia to imie... ale na 100% chyba sie juz do niego nie przekonam... Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Agnieszka 20.09.05, 19:04 Nie!Przecież Agnieszka to bardzo ładne imię.Gdyby było0 jakieś starodawne,ale...To,ze teraz jest trochę rzadziej nadawane to chyba dobrze nie? Odpowiedz Link Zgłoś
juleczka4 Re: Agnieszka 26.09.05, 21:25 Bardzo fajne imię , zawłascza lubie zdrobnienie Aga ) A tak na marginesie to nie zuważyłam , żeby imię Beta było teraz , aż tak mocno popularne jak np. Oliwia Pozdrawiam ) Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Agnieszka 27.09.05, 14:30 Jak latwo wywnioskowac z mojego nicka mam na imie Agnieszka. Wiem, ze imie to w moim pokoleniu jest niezwykle czesto spotykane, ale... mam tylko jedna kolezanke Agnieszke,a w pracy zadnej wiec moze nie jest tak źle. Trudno mi obiektywnie je ocenić, ale wydaje mi sie, ze w nowym pokoleniu nie bedzie to imie czesto spotykane, ale zarazem nie bedzie dziwne ani smieszne, co mogloby powodowac kompleksy u malej dziewczynki. Poza tym zaleta tego imienia jest duza ilosc ciekawych i ladnych zdrobnien. pozdrawiam Ciebie i coreczke Agnieszke )) Odpowiedz Link Zgłoś
aga24as Re: Agnieszka 28.09.05, 00:08 Nie będę orginalna ponieważ jak łatwo się domyślić moje imię też brzmi Agnieszka, jednak osobiście wolę skrót Aga. Odziedzidzyłam je po dwóch prababciach, mam nadzieję że na początku XX wieku było trochę mniej pospoliteA osobiście jak do tej pory miałam zaszczyt poznać co najmniej z 10 dziewczyn o tym imieniu!!! Wydaje mi się że twoje córczce to nie grozi Odpowiedz Link Zgłoś