23.04.05, 16:51
co sadzicie o tym imieniu?
i co ono oznacza, jesli mozna wiedziec?
Obserwuj wątek
    • itymonka Re: Adrianna 23.04.05, 16:59
      Pomimo ze mam bardzo pozytywne skojarzenia nie za bardzo mi sie podoba w
      brzmieniu..sad
    • anaesthes Re: Adrianna 23.04.05, 18:03
      jak na razie jest to chyba jedyne imię żeńskie, które podoba się jednocześnie
      mojemu mężowi i mnie; jest kilka imion, które podobają mi się bardziej, ale
      toczy się u nas o nie wojnasmile
    • tawananna Re: Adrianna 23.04.05, 18:26
      Kiedyś podobała mi się bardziej. Całkiem ładnie, n awet lubię zdrobnienie Ada.
      Do zaakceptowania tylko w tej formie (Adriana odpada).

Na pewno jednak nie zdecydowałabym się na Adriannę - dużo bardziej podoba mi
      się Ariadna, Arianna i Ariana. Podobnie, a lepiej i bardziej oryginalnie smile.
    • gaudencja Re: Adrianna 23.04.05, 18:31
      Adrianna oznacza "pochodząca z Adrii". W dzieciństwie uważałam to imię za bardzo
      ładne, ale trochę mi się gusta zmieniły. Myślę, że z brzmienia jest całkiem
      ładne, lecz jakoś postrzegam je w grupie z Patrycją czy Iwoną, a tych imion nie
      lubię...
      • tineczka5 Re: Adrianna 23.04.05, 19:39
        Tym razem zgadzam się z Gaudencją.Adrianna razem z
        Patrycją,Alicją,Iloną,Laurą,Arletą itp. jest na czele mojej minusowej listy.
        • gaudencja Re: Adrianna 23.04.05, 19:48
          Tylko czemu jest na niej Laura? Zawsze się dziwię, kiedy widzę ją w takich
          zestawieniach, bo kojarzy mi się przede wszystkim z polską klasyką narodową,
          czyli z "Laurą i Filonem". Zresztą od czasu, kiedy poznałam to imię dzięki
          podręcznikom do jęz. polskiego, zawsze mi się bardzo podobało. Nie wiem, czemu
          ludzie czasem kojarzą Laurę z brazylijskimi serialami, w końcu każdy powinien
          był poznać to imię w podstawówce!
          • gaudencja Re: Adrianna 23.04.05, 19:50
            Aha, no i jeszcze Alicja z krainy czarów tez MSZ nie powinna się była w tej
            kategorii znaleźć smile
            • tineczka5 Re: Adrianna 23.04.05, 19:56
              A Alicji też nie lubię /tylko imienia,rzecz jasna/,po prostu mi nie brzmi
              ładnie.Jakoś tak za miękko i mdło.Każdy ma swoje typy....i nie jest obowiązkiem
              zachwycać się tym,co inni.
          • tineczka5 Re: Adrianna 23.04.05, 19:52
            Ale to,że się poznało w podstawówce nie znaczy,że musi budzić zachwyt /a może
            to reguła?/Dziwna argumentacja!Po prostu nie podoba mi się zbitka"au",nie ma w
            tym płynności i moim zdaniem odbiera urodę.
            • gaudencja Re: Adrianna 23.04.05, 19:57
              No tak, ale wrzucasz Laurę do jednej kategorii z Iloną, i miałam wrażenie, że
              nie tyle miała to być kategoria imion nielubianych, co nadawanych w jakimś
              środowisku. Ale może się pomyliłam smile
          • theodorka Re: Adrianna 24.04.05, 10:43
            gaudencja napisała:
            Nie wiem, czemu
            > ludzie czasem kojarzą Laurę z brazylijskimi serialami, w końcu każdy powinien
            > był poznać to imię w podstawówce!

A u mnie w podstawówce nie omawialiśmy "Laury i Filona"! Pamiętam dobrze. Za to
            jakimś cudem wiedziałam o istnieniu już wtedy, kiedy chodziłam do przedszkola
            (!) - pomimo, że żadnej Laury nigdy nie znałam i nie znam do tej pory! Bardzo
            mi się wtedy ono podobało. I podoba po dziś dzień smile
    • gaudencja Re: Adrianna 21.09.05, 15:12
      Dodam jeszcze, że tak jak Adrian ma formę oboczną Hadrian, tak i Adrianna może
      być Hadrianną (ew. Hadrianą). Formy Adriana nie wspominam, ale też oczywiście
      istnieje. Pozdrawiam smile
      • theodorka Re: Adrianna 21.09.05, 15:25
        gaudencja napisała:

> Dodam jeszcze, że tak jak Adrian ma formę oboczną Hadrian, tak i Adrianna
        może
        > być Hadrianną (ew. Hadrianą). Formy Adriana nie wspominam, ale też oczywiście
        > istnieje. Pozdrawiam smile

Hadrian, Hadrianna - ładnie, podoba mi się (no i ten Hadrian Tabęcki)...
        Adrianna kiedyś też, ale teraz już jakoś mnie nie przekonuje. Adriana nigdy nie
        lubiłam.
    • linna-altair Re: Adrianna 21.09.05, 19:21
      Arianna podoba mi sie,ale Adrainna nie.
      • gaudencja Re: Adrianna 18.02.06, 23:31
        Arianny nie ma; jest tylko Ariadna.
    • trrruskawa Re: Adrianna 19.02.06, 15:15
      Mi się za barszo nie podoba chociaz i tak lepsze od Adriany.
    • martuszkaw Adrianna czy Adriana? 21.02.06, 15:52
      Zastanawiam się, która forma jest poprawniejsza, która występowała w Polsce
      wcześniej? Chyba osobiście wolę Adrianę. Pozdrawiam M.
      • xdagmarax Re: Adrianna czy Adriana? 21.02.06, 19:51
        mnie sie bardziej Adriana lub Ada podoba , nie lubie imion z końcówką -anna
    • adzia18 Re: Adrianna 21.02.06, 21:43
      Ja mam na imię Adriana i jak mi się wydaje teraz to imię troszkę nabiera
      popularności, gdyż rzadkością jest, bym spotkała się z drugą Adą. Z pewnością
      dałabym na imię córce Adunia, ale z wiadomych przyczyn dałam inaczej.
      • anaesthes Re: Adrianna 23.02.06, 22:24
        Witam po przerwie,
        Pisałam na temat tego imienia w kwietniu, w październiku urodziła nam się
        córeczka ( smile))) ) i daliśmy jej na imię Adrianna.
        • gaudencja Re: Adrianna 23.02.06, 22:56
          Moje gratulacje smile)
          • abiela Re: Adrianna 23.02.06, 23:09
            Gratulacje!
    • theodorka Re: Adrianna 24.02.06, 12:29
      Adrianna zaczyna mi się podobać, ale skrót Ada jest okropny smile
      • gaudencja Re: Adrianna 24.07.06, 20:44
        Dla zainteresowanych - wygląda na to, że świętej Adriany/Adrianny nie było, a
        patronem tego imienia jest św. Adrian (czy raczej - są święci Adrianowie).
        • annajustyna Re: Adrianna 24.07.06, 21:43
          Bo Adrianna to taka uannionawink))) Adriana - tak jak Maksymilianna miast
          Maksymiliana...
    • gaudencja w górę dla Leili n/t 03.11.06, 17:10

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.