tawananna 03.05.05, 20:24 Jako, że amerykańskie trendy imiennicze często znajdują odzwierciedlenie w naszym kraju, proponuję dyskusję nad najpopularniejszymi imionami amerykańskimi. Niżej jest lista. Część z nich jest w Polsce dobrze znana i modna. Część - niepopularna lub wręcz nieistniejąca. Jak Wam się podobają za granicą? Czy - i jakie - są ich polskie odpowiedniki? Jak one Wam się podobają? Czy wróżycie im karierę w kraju? Emma Madison Emily Kaitlyn Hailey Olivia Isabella Hannah Sarah Abigail Sophia Kaylee Alyssa Madeline Brianna Grace Alexis Sydney Samantha Riley Lauren Taylor Chloe Ella Ava Elizabeth Ashley Makayla Lily Anna Kayla Megan Zoe Mackenzie Kylie Natalie Allison Maya Katherine Morgan Mia Jasmine Isabel Jordan Rachel Julia Jessica Savannah Ariana Victoria Paige Avery Abby Trinity Brooke Katie Peyton Alexandra Jaydn Rebecca Jenna Bailey Leah Gabriella Faith Caroline Sophie Nicole Audrey Gabrielle Lillian Molly Ashlyn Claire Kennedy Amelia Gracie Marissa Amanda Erin Destiny Reagan Kate Brooklyn Alexa Jada Mary Angelina Ellie Danielle Aaliyah Alicia Sierra Gianna Kendall Charlotte Maria Autumn Shelby Amber Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: Najpopularniejsze za Oceanem 03.05.05, 20:35 Podoba mi się Abigail i Savannah - kariery u nas im nie wróżę... Inne, które mi się podobają mają polskie odpowiedniki i z reguły te odpowiedniki mi sie podobają bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Najpopularniejsze... c.d. 03.05.05, 20:41 Jennifer Haley Andrea Jeszcze garść imion, które nie pojawiły się wyżej - na podst. innego, bardziej wiarygodnego źródła . Michelle Kimberly Sara Vanessa Arianna Leslie Sofia Melanie Melissa Jade Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Najpopularniejsze za Oceanem 03.05.05, 21:03 Zastanawiałam się i podzieliły mi się te imiona w następujący sposób: 1. Imiona, które są obecnie w Polsce bardzo popularne. Emily Olivia Sophia, Sophie, Sofia Natalie Alicia Amelia Maya Julia Caroline Victoria Alexandra 2. Imiona, które są popularne "od zawsze" (jak Anna) albo były już popularne w pewnym okresie (jak Elżbieta czy Izabela). Anna Isabella, Isabel Katherine, Kaitlyn, Kate, Katie Elizabeth, Ella, Ellie Maria, Mary Madeline Ava 3. Imiona, które na najbliższe lata są raczej spalone ze względu na skojarzenia, które budzą. Samantha Amanda Jessica Nicole Vanessa Potencjalnie do tej grupy może dołączyć: Grace, Gracie (ma blisko, ale to jeszcze zależy od jej popularności w najbliższym czasie) Brianna (jeszcze chyba jej nie ma, ale jeśli pojawi się, pewnie podzieli los Briana. 4. Grupa rozwojowa - czyli imiona, które mają utrwalone polskie odpowiedniki; niektóre z nich już powoli stają się wyraźnie modne (Hanna). Podzieliłam je na dwie grupy - grupa a) jest moim zdaniem skazana na sukces , grupa b) - nie wiem, w sukces Racheli czy Rebeki nie bardzo wierzę, Daniela na razie jeszcze nie została chyba zuaważona (ciekawe, bo Daniel - jak najbardziej), Melissa - po prostu nie wiem; obawiam się, że skojarzenia z melisą zbyt silne . a) Hannah Lauren Sarah, Sara Claire Emma Jasmine Zoe Leah Ariana Arianna Gabriella, Gabrielle Lillian, Lily Michelle Melanie b) Rachel Rebecca Danielle Melissa 5. Imiona, które dałoby się stosunkowo łatwo przenieść do Polski, choć na razie to się nie stało. Stosunkowo najmniejsze problemy są z Marissą i Andreą i te imiona się pojawiają (o Andrzei wiem, ale myślę, że Andrea ma duuużo większe szanse ). Pozostałe imiona to już problemy z wymową/pisownią. Mam nadzieję, że mody na Angelinę nie będzie; Savannah w polskim wydaniu za bardzo kojarzyłaby się z sawanną , Mia jest dość kłopotliwa. Jeśli któreś z tych imion - poza Marissą i Andreą - mają szansę, to chyba Alyssa i Mia; pozostałe zbyt rzadko pojawiają się w serialach . Andrea Alyssa Makayla Kayla, Kaylee Mia Jenna Savannah Marissa Angelina Alexa Gianna Sierra Erin 6. I grupa najdłuższa, czyli - cała reszta. Część ma odpowiedniki polskie, jak Jennifer, ale są one odbierane jako zbyt dziwne, by miały szansę ze swoimi zagranicznymi odpowiednikami, albo nie są z anglojęzycznymi imionami kojarzone. Części polskich odpowiedników nie znam, co chyba też działa na ich niekorzyść . Stworzyłam z tych imion jedną grupę, bo myślę, że wspólne są im problemy ze spolszczeniem - jakoś nie bardzo widzę dostosowanie się do polskiej wymowy i pisowni takich imion jak Paige czy Autumn . Jennifer Haley Kimberly Leslie Jade Madison Hailey Alexis Sydney Riley Taylor Chloe Ashley Megan Mackenzie Kylie Allison Morgan Jordan Paige Avery Abby Trinity Brooke Peyton Jaydn Bailey Faith Audrey Molly Ashlyn Kennedy Destiny Reagan Brooklyn Jada Aaliyah Kendall Charlotte Autumn Shelby Amber 7. A na koniec w osamotnieniu: Abigail bo nie wiedziałam, do której grupy ją wrzucić . Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Najpopularniejsze za Oceanem 03.05.05, 21:10 tawananna napisała: > 7. A na koniec w osamotnieniu: > > Abigail > > bo nie wiedziałam, do której grupy ją wrzucić . Proponowałabym do tej z Rebeccą i Rachelą - jakoś podobne skojarzenia... Kawał roboty odwaliłaś, ale logiczny ten podział. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Najpopularniejsze za Oceanem 04.05.05, 17:14 Mojego ulubionego tu brak -Heather ,brzmi fantastycznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seba Re: Najpopularniejsze za Oceanem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 15:02 Zgadzam się HEATHER to naprawdę fantastyczne imię zaraz po Caroline Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Jantaria 02.08.05, 23:57 gunka2 napisała: > > Amber > Jantaria? Jantaria, bardzo wdzięcznie Zdrobniale Janka. Pierwsze imię spośród wymyślonych, które wydaje mi się naprawdę warte uwagi Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Jantaria 03.08.05, 15:17 Moze by i moglo jako imie byc ale mnie by bardziej pasowalo jako nazwa jakiego gdanskiego lokalu. Ale dla kogos z Pomorza czemu nie? Ale na pewno wolalabym Jantarie (czy nawet Yantarie jesli za granica) od samej Amber. Amber brzmi dla mnie zdezydowanie za chlopieco. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Jantaria 06.10.05, 10:16 Kolega Anglik ozeniony z Polka, z ktorym pracowalam przed kilku laty w Polsce nazwal corke Amber Jantarzyna! Dla mnie to zupelnie nie pasuje, Jantaria duuuzo ladniej. Zastanawiam sie czy faktycznie udalo mu sie to w ten sposob zarejestrowac, ale chyba tak, bo nie mowil o zadnych problemach. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Jantaria 06.10.05, 11:53 No, tak sobie wymyslil) Ze niby polskie i angielskie jednoczesnie i takie samo znaczenie i bardzo byl zachwycony swoim pomyslem... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jantaria 06.10.05, 14:11 Na pewno nie miał problemów, w końcu ma obce obywatelstwo, a zalecenia RJP obowiązują tylko obywateli polskich narodowości polskiej... A Jantarzyna, rzeczywiście: jak Nowina-Konopczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
herbarium Janta - Jantarka 04.03.06, 00:23 U Świrszczyńskiej w "Arkonie" (historyczna powieść młodzieżowa o Słowianach z Rugii) była bohaterka o imieniu Janta, zdrabnianym jako Jantarka. W tej wersji mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
mama5plus Re: Jantaria 01.08.06, 23:38 gaudencja napisała: > gunka2 napisała: > > > > Amber > > Jantaria? Przypomnialo mi sie jak moj maz przez pewien czas obstawal przy Pearl. Byloby do kompletu z Amber Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: Najpopularniejsze za Oceanem 04.05.05, 17:43 tawananna napisała: > 4. Grupa rozwojowa - czyli imiona, które mają utrwalone polskie > odpowiedniki; niektóre z nich już powoli stają się wyraźnie modne (Hanna). > Podzieliłam je na > > dwie grupy - grupa a) jest moim zdaniem skazana na sukces , grupa b) - nie > wiem, w sukces Racheli czy Rebeki nie bardzo wierzę, Daniela na razie jeszcze > nie > > została chyba zuaważona (ciekawe, bo Daniel - jak najbardziej), Melissa - po > prostu nie wiem; obawiam się, że skojarzenia z melisą zbyt silne . > > a) Hannah > Lauren > Sarah, Sara > Claire > Emma > Jasmine > Zoe > Leah > Ariana > Arianna > Gabriella, Gabrielle > Lillian, Lily > Michelle > Melanie > > b) Rachel > Rebecca > Danielle > Melissa > Michelle to polska Michalina - dosyc popularna w Polsce ostatnimi laty, a Melanie to Melania. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Najpopularniejsze za Oceanem 04.05.05, 18:58 > Michelle to polska Michalina - dosyc popularna w Polsce ostatnimi laty, > a Melanie to Melania. Wiem . A Lillian to Lilianna, Leah - Lea itd. Dlatego pisałam, że to grupa imion o utrwalonych polskich odpowiednikach . Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Najpopularniejsze za Oceanem 04.05.05, 20:19 Z tych imion podobają mi się ( oczywiscie w USA) : Hannah Abigail Megan Allison Jasmine Rachel Brooke Aaliyah (nie tyle imie mi sie podoba co ta wykonawczyni, jestem jej fanką) Amber Odpowiedz Link Zgłoś
vivyan Re: Najpopularniejsze za Oceanem 04.05.05, 21:43 Ja znam dwie dziewczyny o imieniu Daniela. A poza tym to od zawsze bardzo podoba mi sie imie Autumn. Kurcze, niestety nie przejdzie to u nas za nic w swiecie pozdr. V. Odpowiedz Link Zgłoś
lacaille Re: Najpopularniejsze za Oceanem 04.08.05, 18:01 MNIE SIĘ PODOBAJA TAKIE: EMMA,EMILY,OLIVIA(TAK MAM ZAMIAR DAĆ SWOJEMU DZIECKU),KAYTL(EWENTUALNIE),ABIGAIL (RACZEJ ABLIGAIL BYĆ POWINNO)ALEXIS (EWENTUALNIE),LILY,RACHEL,JULIA,SAVANNAH,VICTORIA,TRINITY,KATIE,JENNA,MOLLY,KATE ,MARY,CHARLOTTE. NATOMIAST NIE NAWIDZĘ IMIENIA REBECA/REBEKA I ZOE Odpowiedz Link Zgłoś
marylennox Re: Najpopularniejsze za Oceanem 04.08.05, 18:29 Mnie najbardziej podobają się : Madison,Riley,Taylor,Ashley,Mackenzie,Morgan Rachel i Amber Jeśli chodzi o polskie odpowiedniki to Emily jak i nasza Emilia podobają mi się mniej więcej tak samo Oliwii, Victorii i Izabeli nie lubię. Emma, Hanah, Caroline i Sarah brzmią dobrze tak tam jak i u nas Natomiast Sophia i Elizabeth podobają mi się bardziej niż polskie Zośki i Elki Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Najpopularniejsze za Oceanem 08.10.05, 14:34 O ludzie!Lacaille to byłam ja.Dlaczego nie Linna-Altair/Nie potrafię wam teraz powiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Najpopularniejsze za Oceanem 04.03.06, 12:58 najładniejsze z tej listy - Morgan Mia Allysa Molly no i nikogo nie zdziwie Katherine ( choć wolę katerine - a to jednak róznica ) Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Najpopularniejsze za Oceanem 04.03.06, 13:01 Emma - ładne. Kojarzy mi się z Emmą Watson - czyli Hermioną Granger z 'HP'. Madison - ciekawe, ale własną córeczkę wolałabym nazwać Madisa, żeby kończyło się na 'a'. Emily - czyli nasza Emilka Ładne. Pasuje zarówno do małej dziewczynki, jak i do nastolatki. Kaitlyn - zdecydowanie bardziej odpowiada mi forma Kathleen. Hailey - podoba mi się wymowa tego imienia. Olivia - czyli nasza popularna teraz dosyć Oliwia. Takie sobie. Isabella - w Polsce Izabela. Nie bardzo. Hannah - czyli Hania Śliczne. Sarah - czyli Sara. Jak dla psa, odpada. Abigail - ładne. Sophia - czyli nasza Zosia. Nie dałabym tak na imię własnej córce, jakoś źle mi się to imię kojarzy. Kaylee - nie, nie, nie. Alyssa - Alicja? Ala, Alunia, Alusia - czemu wcześniej na to imię nie wpadłam? Madeline - yy kojarzy mi się z modeliną, odpada. Brianna - śliczne! Cudowne wręcz dla mnie Gdyby moje dwie córcie miały bardziej oryginalne imiona niż Julia i Daria, z pewnością brałabym Briannę pod uwagę Grace - Polski odpowiednik to chyba Greta. Greta absolutnie odpada, ale Grace ładne. Mężowi też przypadłoby do gustu, bo w jego ulubionym filmie 'Armageddon' Liv Tyler gra właśnie kobietę o tym imieniu Alexis - kawior i szampan Nie, wolę jednak polską Aleksandrę. Sydney - ojej Ciekawe Samantha - nie podoba mi się. Riley - z tego co wiem czyta się to jako 'Rajlii' - wolałabym to imię dla chłopca. Lauren - ładne Taylor - ładne, jednakże kojarzy mi się ze znienawidzoną 'Modą na sukces'... Chloe - 'Kloi' albo jakoś tak się to czyta, ładnie nawet, ale sama pisowna kojarzy mi się z chlorem... Ella - Elżbieta? Elka, Elcia, Elunia - ładne. Ava - ładne. Elizabeth - Eliza? Nie ładne... Ashley - ładne. Makayla - ojej, nie... Lily - nie. Anna - Polskie imię. Kayla - ładne. Mogłabym ładnie skomponować z Brianną Megan - Renault W życiu Zoe - fuj. Mackenzie - buhaha Kylie - nieładne. Natalie - czyli Natalka. Ładne Allison - Alicja? Maya - Maja. Nie bardzo. Katherine - Katarzyna. Moje imię. Nawet fajne. Morgan - pierwsze skojarzenie - margaryna. Nie Mia - za krótkie. Jasmine - Jaśmina. Śliczne, nie mniej jednak nie dla mojej własnej córki ) Isabel - Izabela. Jordan - Rzeka Jordan bądź Michael Jordan, imię nietrafione. Wolałabym takie dla chłopca, ale i tak odpada. Rachel - odpada. Karaluch mi się na myśl nasuwa Julia - imię mojej córeczki Jessica - w Polsce też już trochę oklepane, dwie córeczki mojej znajomej do Angelika i Jessica... Savannah - sawanna - nie... Ariana - matko, śliczne Qrczę, gdybym znała te imiona wcześniej, na pewno nie byłoby Julii i Darii. Byłaby Brianna i Ariana, chociaż wolałabym żeby pisało się to przez dwa 'n'. Victoria - Wiktoria. Takie sobie, zdecydowanie wolę jednak Wiktor. Paige - Pejdż Nie, kojarzy mi się z 'page', strona. Avery - ciekawe Abby - 'Abba' - nie. Trinity - noo Matrix Ciekawe imię. Brooke - 'Moda na sukces', o nieee... Katie - 'Kasia', ładnie Peyton - pyton Niee... Alexandra - Aleksandra, Ola... Może być. Jaydn - yyy... Rebecca - niee... Jenna - fajne. Baylie - nie bardzo... Leah - bardzo ładne, ale za krótkie. Gabriella - Gabrysia. Fajne nawet. Faith - nie... Caroline - ładne, ale nie lubię ani polskiego Karol, ani Karolina. Sophie - nie. Nicole - fajne, ale w Polsce już zbyt oklepane. Audrey - śliczne. Sorki ale więcej mi się nie chce pisać Najbardziej przypadły mi do gustu Brianna, Ariana i Kayla. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Najpopularniejsze za Oceanem 04.03.06, 13:28 ibulka napisała: > Alyssa - Alicja? Ala, Alunia, Alusia - czemu wcześniej na to imię nie wpadłam? Śmiało Alicja to piękne imię > Grace - Polski odpowiednik to chyba Greta. Greta absolutnie odpada, ale Grace > ładne. Mężowi też przypadłoby do gustu, bo w jego ulubionym filmie 'Armageddon' > > Liv Tyler gra właśnie kobietę o tym imieniu Grace to oczywiście Gracja - również zachęcam, w kazdym razie IMO ciekawsze od Anety Pozdrówka! > Ariana - matko, śliczne Qrczę, gdybym znała te imiona wcześniej, na pewno > nie byłoby Julii i Darii. Byłaby Brianna i Ariana, chociaż wolałabym żeby > pisało się to przez dwa 'n'. Ariana to po polsku Ariadna Odpowiedz Link Zgłoś
mama5plus Re: Najpopularniejsze za Oceanem 01.08.06, 23:32 > Ella - Elżbieta? Nie, to imie nie pochodzi od Elzbiety. Przynajmniej nie w swoim naturalnym srodowisku Przypuszczalnie od Helen (Ellen). To jedna z mozliwosci. Imie normanskie, nadawane juz w sredniowiecznej Anglii. Moze tez byc zdrobnieniem od Stella, Belle, Nellie czy Eleanor. W warunkach amerykanskich raczej od Arabella czy Isabella i innych o tym zakonczeniu, wzglednie wymienionej wyzej Eleanor. (podaje za `First Names First` Leslie A. Dunkling-takim angielskim badaczem imiennictwa, tworca The Names Society, autorem English House Names i The Guinness Book of Names) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: jeszcze raz ja 31.07.06, 22:51 ibulka napisała: > A Melody? Co o tym myślicie? Jak dla mnie kompletnie odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
lizzy9 Re: jeszcze raz ja 13.09.06, 13:11 Witam, ja mam 11 letnia corcie Savane, (zrobnienie Savi) urodzona w UK, od trzech lat mieszkamy w Polsce. Kiedy mala urodzila sie, niektore ciocie krzywily sie, ze tak 'pustynno' brzmi. Moja corcia bardzo lubi swoje imie, na drugie ma Gabriela (po babci). Zdecydowalismy sie na te wersje pisania imienia (a nie Savannah), bo po polsku latwiej odmieniac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lea Re: Najpopularniejsze za Oceanem IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 17.09.06, 03:48 W mojej klasie 5 i 6-latków są następujące imiona: - dziewczynki: Dylan Grace, Adrianne, Hannah i Maia - chłopcy: Tim i Matthew Odpowiedz Link Zgłoś