Dodaj do ulubionych

Julia i Oliwier

07.05.05, 20:37
Mojej coreczce, kiedy sie urodzila niecale 6 lat temu, dalam wyjatkowe i
rzadkie imie - Julia. Teraz jest juz delikatnie mowiac, popularne. Zawsze
podobalo mi sie tez Sara - czasem "zaluje" (pewnie to glupie), ze nie
nazwalam jej Sara. Gdybym miala jeszcze jedna coreczke - wlasnie tak dalabym
jej na imie. Wiecej dzieci jednak nie planuje (chociaz roznie to moze
byc...) - wystarczy mi moja kochana dwojka - mam jeszcze synka Oliwiera
(16.12.2003r.) - jak narazie jest jedyny na osiedlu. Jak wam sie podoba?
Pozdrawiam. Wpisujcie sie mamy Oliwierow i Julii - skad jestescie - ja z
Sosnowca. Pa pa
Obserwuj wątek
    • idaaa Re: Julia i Oliwier 07.05.05, 23:17
      Julia jest śliczna, tylko niemożebnie popularna a Oliwier to- niestety- nie mój
      gust. No ale cóż - jakże nudno by było gdyby każde z dzieci nazywało sie tak,
      jak moje smile
    • itymonka Re: Julia i Oliwier 08.05.05, 00:08
      machacha napisała:

> Mojej coreczce, kiedy sie urodzila niecale 6 lat temu, dalam wyjatkowe i
      > rzadkie imie - Julia. Teraz jest juz delikatnie mowiac, popularne.

Julia - piekne imię smile Ale wydaje mi sie ze nicale 6 lat temu wcale nie byla
      taka rzadka choc na pewno nie tak popularna jak teraz

a Oliwier - kojarzy mi sie z Oliwierem Janiakiemsmile))))))) (ktory notabene ma na
      imie inaczejtongue_out) co jest pozytywnym skojarzeniem. Imie z zachodu, strasznie
      modne sad(( i chyba wlasnie to najbardziej mnie zniecheca uncertain
      • bonnie75 Imie Janiaka? 08.05.05, 11:45
        > a Oliwier - kojarzy mi sie z Oliwierem Janiakiemsmile))))))) (ktory notabene ma
        na imie inaczejtongue_out)<

Itymonko, a jak ma na imie tak naprawde Janiak?
        • machacha Re: Imie Janiaka? 08.05.05, 13:19
          no wlasnie, jak? - pierwsze slysze...
          Imie Oliwier podobalo mi sie na duzo wczesniej, zanim Janiak pojawil sie w
          telewizji... Ogladalam wiele, wiele lat temu taki francuski film "Olivier,
          Olivier" i jakos tak to imie zapadlo mi w pamieci.
        • itymonka Re: Imie Janiaka? 08.05.05, 13:26
          bonnie75 napisała:
          >
          > Itymonko, a jak ma na imie tak naprawde Janiak?

Na poczatku musz sie poprawic bo Janiak to Olivier a nie Oliwier (moj blad) a
          naprawde ma na imię Piotr smile a Olivier to jego drugie imię. Ktos ponoc kiedys
          zobaczyl w dowodzie imię Olivier i jakos tak sie dalej wszystko potoczylo...
      • gaudencja Julia 08.05.05, 13:05
        itymonka napisała:

> Julia - piekne imię smile Ale wydaje mi sie ze nicale 6 lat temu wcale nie byla
        > taka rzadka choc na pewno nie tak popularna jak teraz

To fakt. Julia nie była wprawdzie w 1999 roku w pierwszej dziesiątce nadań, ale
        w pierwsze 20-tce już tak. Za to u mojego synka w zerówce w grupie Julii jest 3
        i jest to najczęściej powtarzające się imię. Biedne Julie funkcjonują w
        opowiadaniach mojego synka nie pod imieniem, ale pod imieniem+nazwiskiem
        wypowiedzianymi jednym tchem. Chyba panie w ten sposób wołają je w przedszkolu :
        (
        • theodorka Re: Julia 08.05.05, 13:18
          Gaudencjo, a ile dzieci ogółem jest w grupie Twojego synka? A wracając do
          tematu - pamiętam, że od zawsze nie znoszę tego, jak ktoś woła mnie po nazwisku
          (chociaż jest dość ładne). Ale inaczej się nie da, bo w moim otoczeniu zawsze
          było kilka osób o moim imieniu i mam lekki żal do rodziców, że jest ono tak
          popularne. Imienia nie zmienię, bo nie uda mi się przyzwyczaić osób z
          otoczenia, aby wołali na mnie tak, jak bym chciała. Nie mam nawet żadnego
          drugiego imienia - ale jak znam życie, byłoby równie popularne...
          • gaudencja Re: Julia 08.05.05, 13:23
            theodorka napisała:

> Gaudencjo, a ile dzieci ogółem jest w grupie Twojego synka?

W tej chwili chyba mniej (częśc przeniosła sie do zerówki szkolnej), ale
            wyjściowo było chyba 24. Drugim najczęściej powtarzającym sie imieniem był
            oczywiście Kuba - Kubusiów było dwóch.
            • theodorka Re: Julia 08.05.05, 13:30
              gaudencja napisała:
              > W tej chwili chyba mniej (częśc przeniosła sie do zerówki szkolnej), ale
              > wyjściowo było chyba 24. Drugim najczęściej powtarzającym sie imieniem był
              > oczywiście Kuba - Kubusiów było dwóch.

Ja i moja koleżanka niedawno byłyśmy w pobliskim przedszkolu celem odebrania 6-
              letniego Damiana. Rozejrzałam się po półkach na kapcie i wieszakach na ubrania
              podpisanymi imionami dzieci i okazało się, że tam królują głównie Adriany,
              Kamilki, Oliwiery, Andżeliki i Damiany właśnie sad Oprócz tego oczywiście
              nieśmiertelne Małgosie, Anie i oczywiście Julki i Kubusie. Jedynymi
              oryginalnymi i nie powtarzającymi się imionami w całym przedszkolu były Erika
              (zastanawiam się, dlaczego nie przez "y" w środku), Jagoda (wątpię, żeby była
              Jadwigą) i Kornelia (na którą wszyscy wołali Korna, mam wrażenie, że
              zdrobnienie Nela jest tu nieznane).
              • theodorka Re: Julia 08.05.05, 13:37
                theodorka napisała:
                Kornelia (na którą wszyscy wołali Korna, mam wrażenie, że
                > zdrobnienie Nela jest tu nieznane).

A może nawet i jest - właśnie przypomniało mi się, że słyszałam o jakiejś
                starszej kobiecie, która mieszka w moim miasteczku i ma na imię Nela (tak
                zarejestrowane w urzędzie). W porównaniu z jej trudnym, dwuczłonowym nazwiskiem
                nie brzmi to szczególnie dobrze.
                • theodorka Re: Julia 08.05.05, 13:39
                  theodorka napisała:
                  W porównaniu z jej trudnym, dwuczłonowym nazwiskiem
                  >
                  > nie brzmi to szczególnie dobrze.

Ech, nie "w porównaniu", tylko "w połączeniu", znów coś mi się pomyliło.
                  Teodora
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.