rycheza 20.05.05, 19:42 - czy to jest polskie imię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: Kirgiza 20.05.05, 19:47 rycheza napisała: > - czy to jest polskie imię? Wątpię... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kirgiza 20.05.05, 21:31 Jest jedna Kirgiza w Polsce, a pisownia sugeruje raczej wygenerowanie tego imienia w Polsce. Podejrzewam, ze jest to imię wymyślone przez rodziców dziecka, z inspiracji kirgiskiej. Wydaje mi się wdzięczne jak na tego typu twór. Odpowiedz Link Zgłoś
rycheza Re: Kirgiza 21.05.05, 10:51 Gaudencjo - Twoja wiedza jak zawsze zadziwia! Może wiesz też mniej więcej kiedy urodziła się ta dziewczynka? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kirgiza 21.05.05, 10:54 To już kobieta - urodziła się w latach 40-tych, a w 1994 roku mieszkała w ówczesnym woj. słupskim. Nie jest to wiedza tajemna, wszystko jest w słowniku Rymuta, który można sobie nabyć za bodaj 12 złotych plus koszty przesyłki w wydawnictwie krakowskiego PAN A powiedz, jak zetknęłaś się z tym imieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
rycheza Re: Kirgiza 21.05.05, 14:29 Co do imienia, to koleżanka wyczytała je gdzieś "w papierach". I przy jakiejś rozmowie podzieliła się "swoim odkryciem". A ja postanowiłam skonfrontować imię z forum Imię wydaje mi się całkiem sympatyczne, ale sama wolałabym coś z tradycjami. Co do wiedzy tajemnej...moim skromnym zdaniem wiedzą tajemną jest też czasami wiedzieć, gdzie szukać Co do Rymuta, to poproszę o radę: warto go kupować na początku drogi po świecie imion, czy może coś innego!? Pozdrawiam Imiennicza dyletantka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kirgiza 21.05.05, 15:28 rycheza napisała: > Co do Rymuta, to poproszę o radę: warto go kupować na początku drogi po świecie > > imion, czy może coś innego!? Na początek najbardziej warto kupić Grzenię, tzn. Słownik imion tegoż autora. A Rymut to po prostu czyste zestawienie danych z PESEL-u, bez opisów imion. Niemniej robi to wrażenie, bo samych tych imion z cyferkami jest solidna książka. No i są w nim dane o imionach tak rzadkich, że Grzenia ich nie ujmuje (np. Dagobert, Lambert). Odpowiedz Link Zgłoś
rycheza Re: Kirgiza 21.05.05, 19:39 Jestem już szczęśliwą posiadaczką "Słownika Imion" Grzeni. Ale zwłaszcza ostatnio zbiór imion w tej książce wydaje mi się dość ograniczony... A Rymut wygląda bardzo interesująco. Na marginesie Dagobert to też całkiem ładne imię. I jeśli to nie problem, to czy mogłabyś sprawdzić, ile jest Lutogniew? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Lutogniewa 21.05.05, 20:27 Lutogniewy nie ma ani jednej, jest 2 Lutgniewow urodzinych w latach 80. Jeden mieszka w woj. gdanskim, drugi w tarnowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
rycheza Re: Lutogniewa 21.05.05, 21:05 To mam szansę być pierwszą, która nada takie imię! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kirgiza 18.10.05, 18:58 Z biegiem czasu Kirgiza wydaje mi sie coraz ladniejsza, moze - skoro istnieje Arkadia czy Florencja - wartoby spopularyzowac i Kirgize? To chyba pierwsze "nowe imie"; ktore mi sie podoba, pewnie rowniez w duzej mierze przez sentyment do Kirgizji. Odpowiedz Link Zgłoś