20.05.05, 19:42
- czy to jest polskie imię?
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Kirgiza 20.05.05, 19:47
      rycheza napisała:

> - czy to jest polskie imię?

Wątpię...
    • gaudencja Re: Kirgiza 20.05.05, 21:31
      Jest jedna Kirgiza w Polsce, a pisownia sugeruje raczej wygenerowanie tego
      imienia w Polsce. Podejrzewam, ze jest to imię wymyślone przez rodziców
      dziecka, z inspiracji kirgiskiej. Wydaje mi się wdzięczne jak na tego typu twór.
      • rycheza Re: Kirgiza 21.05.05, 10:51
        Gaudencjo - Twoja wiedza jak zawsze zadziwia! Może wiesz też mniej więcej kiedy
        urodziła się ta dziewczynka?
        • gaudencja Re: Kirgiza 21.05.05, 10:54
          To już kobieta - urodziła się w latach 40-tych, a w 1994 roku mieszkała w
          ówczesnym woj. słupskim. Nie jest to wiedza tajemna, wszystko jest w słowniku
          Rymuta, który można sobie nabyć za bodaj 12 złotych plus koszty przesyłki w
          wydawnictwie krakowskiego PAN smile A powiedz, jak zetknęłaś się z tym imieniem?
          • rycheza Re: Kirgiza 21.05.05, 14:29
            Co do imienia, to koleżanka wyczytała je gdzieś "w papierach". I przy jakiejś
            rozmowie podzieliła się "swoim odkryciem". A ja postanowiłam skonfrontować imię
            z forumsmile Imię wydaje mi się całkiem sympatyczne, ale sama wolałabym coś z
            tradycjami.
            Co do wiedzy tajemnej...moim skromnym zdaniem wiedzą tajemną jest też czasami
            wiedzieć, gdzie szukaćsmile
            Co do Rymuta, to poproszę o radę: warto go kupować na początku drogi po świecie
            imion, czy może coś innego!? Pozdrawiam
            Imiennicza dyletantka
            • gaudencja Re: Kirgiza 21.05.05, 15:28
              rycheza napisała:

> Co do Rymuta, to poproszę o radę: warto go kupować na początku drogi po
              świecie
              >
              > imion, czy może coś innego!?

smile Na początek najbardziej warto kupić Grzenię, tzn. Słownik imion tegoż
              autora. A Rymut to po prostu czyste zestawienie danych z PESEL-u, bez opisów
              imion. Niemniej robi to wrażenie, bo samych tych imion z cyferkami jest solidna
              książka. No i są w nim dane o imionach tak rzadkich, że Grzenia ich nie ujmuje
              (np. Dagobert, Lambert).
              • rycheza Re: Kirgiza 21.05.05, 19:39
                Jestem już szczęśliwą posiadaczką "Słownika Imion" Grzeni. Ale zwłaszcza
                ostatnio zbiór imion w tej książce wydaje mi się dość ograniczony... A Rymut
                wygląda bardzo interesująco.
                Na marginesie Dagobert to też całkiem ładne imię. I jeśli to nie problem, to
                czy mogłabyś sprawdzić, ile jest Lutogniew?
                • abiela Lutogniewa 21.05.05, 20:27
                  Lutogniewy nie ma ani jednej, jest 2 Lutgniewow urodzinych w latach 80. Jeden
                  mieszka w woj. gdanskim, drugi w tarnowskim.
                  • rycheza Re: Lutogniewa 21.05.05, 21:05
                    To mam szansę być pierwszą, która nada takie imięsmile!
                    • gaudencja Re: Lutogniewa 21.05.05, 21:31
                      Tak smile
    • gaudencja Re: Kirgiza 18.10.05, 18:58
      Z biegiem czasu Kirgiza wydaje mi sie coraz ladniejsza, moze - skoro istnieje
      Arkadia czy Florencja - wartoby spopularyzowac i Kirgize? To chyba
      pierwsze "nowe imie"; ktore mi sie podoba, pewnie rowniez w duzej mierze przez
      sentyment do Kirgizji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.