Dodaj do ulubionych

Imie - matka Polka ojciec Skandynaw

30.05.05, 12:37
Dlatego tez myslimy o wybraniu jakis "neutralnych" imion, latwych do wymowienia w obu jezykach. Wybor padl przypadkiem na skandynwskie imiona: Karen (albo Kristine) i Erik.
Mama zaakceptowala, juz sie obawiala jakie wymyslnych cudow smile (nikt w rodzinie nie potrafi wymowic poprawnie imienia mego meza hihi)

Co sadzicie ? MOgliscmy oczywiscie wybrac jakies polskie imie (np Anna itd) ale wiekszosc kojarzy mi sie z jakimis konkretnymi imionami.

Acha - to nie jest wersja ostateczna smile Dopiero przymiarki.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bonnie75 Re: Imie - matka Polka ojciec Skandynaw 30.05.05, 12:42
      Erik jest cudnym imieniem. Karen tez bardzo ladne. Ze skandynawskich podoba mi
      sie jeszcze Ingrid, Smilla (choc do konca nie jestem pewna czy to
      skandynawskie) i Pernilla smile Ale dla chlopca Erik - zdecydowanie jestem "za" :-
      )
      A tak z ciekawosci, jak ma na imie maz?
      • azak2 Re: Imie - matka Polka ojciec Skandynaw 30.05.05, 12:51
        Imie meza pisze sie latwo Kjetil - ale wymawia inaczej (kj czyta sie pomiedzy "ci" a "si" - kuzynka przerobila go na Kajtel hihi,, moi rodzice jakos tam wymawiaja ale babci ni w zab to nie wychodzi).

Ingrid tez mi sie podoba, ale mamy juz dwie Ingrid w bliskiej rodzinie - byloby zbyt duzo smile

O Smilli nie slyszalam, kojarzy mi sie z czekoladkami Smil smile ( co w ogole oznacza "usmiech") - znamy jedna Pernille, lecz niestety to imie kojarzy mi sie z "persille", co oznacza pietruszka smile

pozdrawiam i dzieki za odzew.
    • azak2 Re: Imie - matka Polka ojciec Skandynaw 30.05.05, 12:52
      uff mialo byc , ze wiekszosc imion typu "Anna" kojarzy mi sie z konkretnymi OSOBAMI smile (chociaz ja lubie to imie)
    • itymonka Re: Imie - matka Polka ojciec Skandynaw 30.05.05, 13:12
      Erik smile) Jestem zasmile
      i jeszcze Sigurd mi sie podobatongue_out
    • gaudencja Re: Imie - matka Polka ojciec Skandynaw 30.05.05, 16:37
      Ponieważ Karen mi się nie podoba wink to zasugeruję coś innego - np. Dagny,
      Klarę, Florę. A z męskich Erik niebrzydko, choć to akurat imię wolę w polskiej
      pisowni, a jak Wam sie podobają Ingvar albo Ingmar?
      • aka10 Re: Imie - matka Polka ojciec Skandynaw 30.05.05, 17:12
        Ingvar i Ingmar,to,jak sadze bardzo malo popularne obecnie imiona.Erik to takie
        ponadczasowe,za Karen nie przepadam.Klara w miare czesto uzywane,Flora
        ladne,ale wymowa z Skandynawii inna,niz w Polsce.Poza tym,Flora jako imie
        wystepuje bardzo rzadko.Pozdrawiam.
    • martka_k Re: Imie - matka Polka ojciec Skandynaw 30.05.05, 17:22
      Erik moze byc. Kristine tez (choc wolalabym Kerstin). Za to Karen mi sie nie
      podoba i wcale nie ze skandynawia kojarzy i mam obawy, ze zostanie
      zaszufladlkwane w okolicach Dzesiki.
      • aka10 Re: Imie - matka Polka ojciec Skandynaw 30.05.05, 17:32
        Karen i Jessica to wg. mnie imiona z zupelnie roznych "polek".Kerstin natomiast
        wymawiac sie bedzie zupelnie inaczej w Polsce i w Skandynawii,co moze byc
        problemem,jesli imie ma "funkcjonowac" tu i tam.Imie to mialo szczyt
        popularnosci w latach 30-40-tych,teraz praktycznie nie jest nadawane.Pozdrawiam.
        • martka_k Re: Imie - matka Polka ojciec Skandynaw 30.05.05, 18:05
          aka10 napisała:

> Karen i Jessica to wg. mnie imiona z zupelnie roznych "polek".

ja nie mowie, ze dla mnie nie, ale wiekszosc osob w Polsce Karen kojarzy z
          jakims amerykanskim serialem... I obawiam sie, ze moze byc podobnie do Dzessiki
          odbierane

> Kerstin natomiast wymawiac sie bedzie zupelnie inaczej w Polsce i w
          Skandynawii,co moze byc
          > problemem,jesli imie ma "funkcjonowac" tu i tam.

No to fakt.

Imie to mialo szczyt
          > popularnosci w latach 30-40-tych,teraz praktycznie nie jest
          nadawane.Pozdrawiam

Naprawde?? A ja o nim wspomnialam bo moja szwedzka przyjaciolka ma kilkuletnia
          coreczke o tym imieniu i zawsze mi sie szalenie podobalo...
          • verdana Re: Imie - matka Polka ojciec Skandynaw 30.05.05, 18:22
            Dla mnie Karen to Skandynawia. Bardzo mi się podoba. Zreszta przy ojcu z innego
            kraju nawet Jessica - moze być.
          • aka10 Re: Imie - matka Polka ojciec Skandynaw(do martki) 30.05.05, 18:23
            Corka Twojej kolezanki jest z cala pewnoscia jedyna Kerstin w przedszkolu,czy
            na podworku.W 2003 roku w calej Szwecji jedynie 29 dziewczynek dostalo tak na
            pierwsze imie,w 2002-16,w 2001-11.W porownaniu z Emma na przyklad (2003-1349
            dziewczynek),to bardzo malo.Pozdrawiam.
            • bir.ke a ja jestem ciekawa 31.05.05, 00:06
              jak wymawia sie poprawnie po skandynawsku kerstin i flore??
              • bir.ke zapomnialam 31.05.05, 00:07
                dodac, ze mi sie podobaja:
                smilla!
                lasse, bosse, ole i lisa oczywiscie!
              • aka10 Re: a ja jestem ciekawa 31.05.05, 16:28
                Kerstin,wym. Siesztin,Flora,wym. Flura.Pozdrawiam.
            • martka_k Re: Imie - matka Polka ojciec Skandynaw(do aka10) 31.05.05, 10:49
              a tos mnei zdziwila! A ja myslalam, ze Bitte ma ograniczona fantazje-Kerstin
              jest najmlodsza, a starsza trojka to Daniel, Niklas i Isabelle-to chyba
              pospolite imiona?
              • abiela Re: Imie - matka Polka ojciec Skandynaw(do aka10) 31.05.05, 11:15
                Moje propozycje:
                Liv
                Lars
                Inge
                Magnus
                Ellen
                Marita
                Carola
                Maria
                Laila
                Fredrik
                Annika
                • azak2 Na pewno nie Carola :) + inne imiona 03.06.05, 18:41
                  Tak sie nazywa owa szwedzka piosnkarka, za ktora moj maz (Norewg) nie przepada wiec to imie odpada w przedbiegach smile

Wydaje mi sie, ze zostanie Erik (tak nawet nazywamy czasem nasza dzidzie, mimo, ze nie znamy plci)- dziewczynka do dalszej dyskusji.

Z chlopiecych podoba mi sie rowniez Matias (czy Mathias?) - ale nie mozemy tego imienia uzyc. NAsi przyjaciele stracili chlopczyka w 23 tygodniu ciazy i tak go wlasnie nazwali. Nie pasuje.

Wykorzystane ostatnio imiona w rodzinie meza to:
                  Hedda
                  Victor
                  Stina
                  Emily Charlotte ( ale dlatego ze ojciec Anglik, matka Norwezka)
                  Ina Beate
                  Espen
              • aka10 Re: Imie - matka Polka ojciec Skandynaw(do aka10) 31.05.05, 16:23
                Tak,cala reszta,to dosyc popularne imiona.Nawet mi ta Kerstin do nich raczej
                nie pasujewinkNapisz ew. z ktorych rocznikow sa te dzieci,to Ci napisze,ile
                imion zostalo nadanych w danym roku.Pozdrawiam.
    • althea35 Re: Imie - matka Polka ojciec Skandynaw 31.05.05, 10:14
      Ja tez kiedyz bede miala podobny problem...
      Ja mam zamiar wybrac imie, ktore ma taka sama pisownie w Polsce i Szwecji.
      Dziewczynka: Felicia, Filipa, Emilia, Izabela (osobicie nie przepadam za tym
      iminiem), Alicja (niecierpie).
      Chlopiec: Emil (nie podoba mie sie Szwedzka wymowa tego imienia), Erik (Eryk po
      Polsku niestety, ale imie ladne).
      Pozdrawiam!
      • aka10 Re: Imie - matka Polka ojciec Skandynaw 31.05.05, 16:26
        Z imion dla dziewczynek,to w zasadzie tylko Emilia pisze sie tak samo.
        Felicja-Felicia,Filipa-Filippa,Izabela-Isabella (z jednym l bedzie sie fatalnie
        wymawiac).Emil,masz racje,wymowa inna,Erik-i pisownia i wymowa.Pozdrawiam.
    • bonnie75 P.S. 31.05.05, 17:36
      Dolacze jeszcze do wielbicieli imienia Liv smile
      Przypomnialo mi sie, ze w dziecinstwie mialam kolezanke, ktorej rodzina
      mieszkala w Szwecji. Jedna z kuzynek miala na imie Sianka.
      Z kolei kuzynki mojego meza z mieszanego malzenstwa Polki z Norwegiem maja na
      imie Nina i Nana smile
      • znuzona Re: P.S. 02.06.05, 23:24
        LIV po norwesku znaczy dokladnie "zycie"
      • azak2 Re: P.S. 03.06.05, 18:45
        hehe te Nina i Nana - mnie by sie mylilo smile Ja mam kiepska glowe do podobnie brzmiacych imion, znam dwie dziewczyny: jedna o imieniu Line druga Linda - i po 3 latach nadal mi sie myla - musze sie skupic zanim sie do ktorejs z nich zwroce po imieniu smile
        ( ale chyba ze mna cos nie tak, bo czesto na studiach mialam problemy z Michalami, Marcinami i Mackami smile )
        • gaudencja Re: P.S. 03.06.05, 18:54
          azak2 napisała:

> ( ale chyba ze mna cos nie tak, bo czesto na studiach mialam problemy z
          Michala
          > mi, Marcinami i Mackami smile )

Mam podobnie, a z dziewczym klopot mi sprawiają Małgosie, Magdy i Moniki -
          oczywiście jeśli występują razem, o co nietrudno smile
          • bir.ke selma?? 03.06.05, 20:25

• althea35 Re: Imie - matka Polka ojciec Skandynaw 03.06.05, 21:42
      A dla chlopca Adam jest bardo neutralny, do uzycia wszedzie.
      • azak2 Re: Imie - matka Polka ojciec Skandynaw 04.06.05, 12:09
        Jest cala masa imion neutralnych (patrz posty innych Polek mieszkajacych za granica) ale nie wszystkie nam sie podobaja. W pierwszym watku podalam to co nam sie podoba smile
        • althea35 Re: Imie - matka Polka ojciec Skandynaw 04.06.05, 22:01
          Pisalas tez, ze to nie ostateczna decyzja, wiec dokladam kolejne, bo czasmi nie
          mysli sie o najprostrzych mozliwosciach. Czytam wszystkie posty z ciekawoscia,
          bo niedlugo bede miala ten sam problem. Ale nistety ciezko znalezc imie, ktore
          jest naprawde neutralne, ma taka sama pisownie.
          Ostatnie jakie mi przyszly do glowy:
          Monika
          Julia
          Maja
          Ale w sumie najwaznijsze, zeby sobie rodzinka jezyka nie lamala.
    • arbuzek2 Re: Imie - matka Polka ojciec Skandynaw 05.06.05, 22:36
      znajoma para mieszana- Polak i Szwedka dali córce Ida Linnea
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.