glista_ludzka 01.06.05, 14:07 Z jakimi ksywkami powstałymi od imion się spotkaliście? W mojej klasie z podstawówki był Sebastian. Ja i moja przyjaciółka mówiłyśmy na niego... Sebzda-Bebzda Mój tata ma znajomą o imieniu Salomea... ludzie z jej środowiska mówią na nią Salmonella... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ajlii Re: przezwiska tworzone od imion 01.06.05, 14:13 Lana - zwana Anilana lub pieszczotliwie Bawełenka ps. nie jest Polką Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: przezwiska tworzone od imion 01.06.05, 22:03 Anka - Szklanka, Skakanka, Hanek (bo miałam bardzo krótkie włosy) Tomek Ułomek Juras Ogóras Słoń (Dominik) Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: przezwiska tworzone od imion 01.06.05, 22:55 Michał - to tradycyjny Misiek )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Nemo Re: przezwiska tworzone od imion IP: *.w90-26.abo.wanadoo.fr 12.04.07, 08:12 Z tym Miśkiem to różnie bywa Do mojej drugiej połówki, wielokrotnie zwracano się per Michał, właśnie z racji popularnego zdrobnienia. Misiek ( nie misio czy misiaczek - ble !) okazał się Łukaszem. Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: przezwiska tworzone od imion 02.06.05, 04:26 Ja na moja Matylde mowie Grubylda (a nie jest gruba tylko taka slodko-puszysta jak kazde dziecko :o)) Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: przezwiska tworzone od imion 02.06.05, 11:16 Julek- Lujek- dlatego m.in mój syn nie został Juliuszem Odpowiedz Link Zgłoś
glista_ludzka Re: przezwiska tworzone od imion 03.06.05, 18:04 Jeszcze mi się przypomniało... Wojtalak (Wojtek) Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: przezwiska tworzone od imion 03.06.05, 18:08 Moja Babcia nie nadała swojemu synowi imienia Marek, bo bała sie że będę wołać na niego "Nocny Marek" nazwała go Edward - a dziadek, pierwszy raz widząc, pierworodnego, powiedział: "Edziu, pojedziemy na śledziu"... Odpowiedz Link Zgłoś
glista_ludzka Re: przezwiska tworzone od imion 03.06.05, 18:11 A'propos Marka! (notabene jest to moje ukochane imię... ludzie, jakiegoż ja mam FIOŁA na jego punkcie!) No jak mogłam o tym zapomnieć? Na mojego przyjaciela Marka mówię czasem Skwarek lub KoszMarek... lub dzienny Marek - w odróżnieniu od nocnego Odpowiedz Link Zgłoś
mayessa Re: przezwiska tworzone od imion 06.06.05, 10:03 Jak się nabijam z mojego narzeczonego to tak: Przemek-Prymulek-Przymułek- to wyszło kiedys przez przypadek jak graliśmy z rodzicami w karty. Jego bracia wymyślili "Przymszyn" Odpowiedz Link Zgłoś
krasnoloodek Re: przezwiska tworzone od imion 06.06.05, 13:52 mój pradziadek jak się dowiedział że dla wnuczki zostało wybrane imię Grażyna, to złapał się za głowe i stwierdził "szkoda że nie drezyna" a babcia z kolei jak pojechała do swojej siostry i usłyszała że jej wnuk nazywa się Przemysław, powiedziała "mogliśta nazwać go fabryka!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Grażyna i pochodne 23.06.05, 14:32 krasnoloodek napisała: > mój pradziadek jak się dowiedział że dla wnuczki zostało wybrane imię Grażyna, > to złapał się za głowe i stwierdził "szkoda że nie drezyna" A ja znałem jedną Garażynę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Grażyna i pochodne 24.06.05, 00:19 a_weasley napisał: > A ja znałem jedną Garażynę. Tyylko jedną?! Jestem pod wrażeniem. Znam chyba z 15 Grażyn, oczywiście większość z nich jest o ładnych parę lat starsza ode mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam GArażyna 24.06.05, 17:45 Gaudencjo On napisał o GArazynie a nie Grazynie, imieniu kiedys dosc popularnym. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: GArażyna 24.06.05, 17:49 Tak - GArażyna jak garaż. Miejmy nadzieje, ze byla tylko jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Grażyna i pochodne 24.06.05, 17:59 gaudencja napisała: > a_weasley napisał: > > > A ja znałem jedną Garażynę. > > Tyylko jedną?! Jestem pod wrażeniem. Znam chyba z 15 Grażyn, oczywiście > większość z nich jest o ładnych parę lat starsza ode mnie. Mu chodziło o Garażynę. Sprawdź w Rymucie, a się przekonasz, że to zapewne kolejne imię z serii "Weasley wymyślił, forumowicze wierzą" A może jednak...? Ale to mało prawdopodobne Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Garażyna i Grażyna 27.06.05, 12:31 Mam wrażenie (nie warażenie), że się jednak walnął "literufkowo". Osobiście Grażyn znałam nie tak znowu dużo, ze cztery albo pięć. Z tego jedna z mojej klasy, dwie starsze, jedna młodsza...Ale to i tak więcej niż Weasley. Może w Warszawie to imię było mniej popularne? Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley O Grażynie, Garażynie i czytaniu ze zrozumieniem 27.06.05, 12:35 Napisałem w wątku o przezwiskach tworzonych od imion: > A ja znałem jedną Garażynę. Gaudencja odpisała: > Tyylko jedną?! Jestem pod wrażeniem. Znam chyba z 15 Grażyn, Ja też znałem kilka Grażyn. Ale tylko jedną przezywano Garażyna. Gunka potraktowała to jak imię: > Miejmy nadzieje, ze byla tylko jedna. Theodorka zaproponowała: > Sprawdź w Rymucie, a się przekonasz, że Rymut spisuje imiona, a nie ksywy. Ludzie, czytajcie, a potem odpisujcie! Przecież moja notka była odpowiedzią na komentarz do Grażyny "szkoda, że nie Drezyna"! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: O Grażynie, Garażynie i czytaniu ze zrozumien 27.06.05, 12:42 a_weasley napisał: > Ludzie, czytajcie, a potem odpisujcie! Przecież moja notka była odpowiedzią na > komentarz do Grażyny "szkoda, że nie Drezyna"! Wiesz, a_weasley, masz tak subtelny humor słowny (że na przykład przypomnę półżonę na określenie minerwymcg), że nie każdy to łapie. I nie ma to nic do czytania ze zrozumieniem Ps. nie wiem, jak tam inni, ale ja zazwyczaj czytam przed odpisywaniem, bo inaczej nie miałabym na co odpisywać ;] Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: O Grażynie, Garażynie i czytaniu ze zrozumien 27.06.05, 12:46 Ok, ok, ja też pogapiłam, bo przeczytałam Twój post zanim sie wgryzłam w temat. Tak, miała być Garażyna, jako przezwisko od Grażyny, Garażyna z drzwiami otwieranymi na pilota i kanałem naprawczym. W porzo, rozumiem. Na dowód dodam, że znałam jedną Smażenę (chociaż powinno się ją pisać przez rz), i jedną Emzetę (Maria-Zofia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andromeda55 Re: przezwiska tworzone od imion IP: *.tvgawex.pl 13.04.07, 22:10 Nie cierpialam jak wolano na mnie Aneta- skarpeta i Aneta zgubiła kotleta Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: przezwiska tworzone od imion 07.06.05, 15:57 Moja babcia, która ma 92 lata zupełnie nie była zachwycona imieniem swojej prawnuczki Aleksandry, powiedziała: Oleśka? Odpowiedz Link Zgłoś
quasimodo82 Re: przezwiska tworzone od imion 01.07.08, 19:56 Hanka - Skakanka zamknij sklep przyjdzie policja da ci w leb Na Hanke byla tez "Hanela" Gabriela - Garbiela Jurek - Ogorek (...kielbasa i sznurek) Eda-Peda (Edek) No i niesmiertelny Waldi od Waldemara Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: przezwiska tworzone od imion 07.06.05, 16:08 Mój mąż do dzisiaj z goryczą wspomina, jak to w dzieciństwie dzieci do niego mówiły Jajek zamiast Jarek. A swego czasu wówczas dwuletni Leoś wydzierał się do niego pod oknami: Jajoooofłaaaaw, jajooofław!!!Teraz, kiedy się z tatą pokłóci mowi: Jarek -fujarek. A jednym z mniej sympatycznych przezwisk odimiennych jest już gdzieś przeze mnie wspominany Pawian - od Fabiana. Odpowiedz Link Zgłoś
glista_ludzka Re: przezwiska tworzone od imion 07.06.05, 20:22 Jeszcze mi się coś przypomniało... Gdzieś się z tym spotkałam... Jacek - Jajcek. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra51 Re: przezwiska tworzone od imion 08.06.05, 10:52 Anna Maria zminialiśmy swego czasu na Anomalia Odpowiedz Link Zgłoś
arbuzek2 Re: przezwiska tworzone od imion 08.06.05, 21:25 Mateusz wajchę przełóż. Michał w kapustę nakichał. Odpowiedz Link Zgłoś
gupi_kaowiec Re: przezwiska tworzone od imion 01.07.05, 12:41 > Mateusz wajchę przełóż. To mialo dalszy ciag: - Mateusz, wajche przeloz. - Niech Ambrozy sam przelozy. - Czekaj Adam, juz przekladam. pzdr. Michal (co trzy dni zdychal ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alexa Re: przezwiska tworzone od imion IP: *.elpos.net 12.04.07, 18:56 Beata - szmata - flek Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_andrzeja Re: przezwiska tworzone od imion 08.06.05, 21:42 Łukasz - czego szukasz? Anita - ani tamta Odpowiedz Link Zgłoś
reirei Re: przezwiska tworzone od imion 08.06.05, 23:40 Takie od-imienne rymowanki: Agata-durnowata -co nogą zamiata Marta-grzechu ewentualnie nic nie warta. Natalia-kanalia Łukasz-czego szukasz? (Wiatru w polu, głupolu ) Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: przezwiska tworzone od imion 09.06.05, 07:45 Jacek-Placek Ewka-Marchewka A na znajomego Jacka mówiliśmy "od tyłu" - Kecaj. Był jeszcze Mirek - Świrek. Odpowiedz Link Zgłoś
atka20 Re: przezwiska tworzone od imion 11.06.05, 20:01 łukasz....w portki se kukasz Odpowiedz Link Zgłoś
lilarose Re: przezwiska tworzone od imion 30.06.05, 14:54 Anka - Cyganka, Renata - Renta Michał - Misiek Marek - Marecki Agata - Agatella Kaśka - Katarina, Katar Weronika - Wrona Darek - Dariozo-Mafiozo Odpowiedz Link Zgłoś
kachnab Re: przezwiska tworzone od imion 01.07.05, 10:30 Blanka - Banka (przez n z kreska) Brenda (z lekcji ngielskiego) zostala Bryndza Odpowiedz Link Zgłoś
pysia201 Re: przezwiska tworzone od imion 06.07.05, 14:35 Moja koleżanka ma przezwisko Skarpetka , bo Anetka - Skarpetka =)) Odpowiedz Link Zgłoś
erba Re: przezwiska tworzone od imion 06.07.05, 19:20 Edek - sprzedawca kredek Piotrek (nie grzeszył rozumem) - Pitek - Australopitek Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: przezwiska tworzone od imion 06.07.05, 19:29 Bazyli - Bazyliszek Iza - Pyza Odpowiedz Link Zgłoś
glista_ludzka Re: przezwiska tworzone od imion 06.07.05, 21:52 Mój ojciec na pewnego pana Piotra mówi "pan Pierduś" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: przezwiska tworzone od imion 18.06.06, 20:35 To mi przypomina historię pewnego Piotra Dolińskiego, zwanego czule przez znajomych "Pierre". Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: przezwiska tworzone od imion 03.12.05, 14:33 Oczywiscie jest jeszcze cala grupa pseudonazwisk, tworzonych od imion, np. wspomniany juz Marecki, Tomaszewski itp. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka.marcelek Re: przezwiska tworzone od imion 18.06.06, 21:15 A na nasza Dorotka-jest Niedobrotka zwlaszcza jak broi, a Marcelek-Precelek, Helenka nie ma tylko jeszcze przezwiska Odpowiedz Link Zgłoś
kira_koslin Re: przezwiska tworzone od imion 18.06.06, 23:04 Jacek = JaJacek Alex = Aleksik = Kleksik Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: przezwiska tworzone od imion 19.06.06, 14:53 Ja znałam pewnego Ireneusza zwanego Iranem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: novi Re: przezwiska tworzone od imion IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.06, 23:48 Beata - Becik Maria - Marynia Zofia - Zoja Cezary - Cezarino ( vel Marcelino) chleb i wino Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: przezwiska tworzone od imion 11.04.07, 10:22 Maciek - Ciemak (przestawienie liter) Michał - Niedźwiedź (od miśka juz tu wspomnianego) Stanisława - Tasia (na śląsku to torba, choc mi zawsze jednak z kaczuszką się kojarzy) M. Odpowiedz Link Zgłoś