poliksena 03.06.05, 12:58 Popularne jest tylko to pierwsze imię, nie znam żadnego dziecka o imieniu Lubosz czy Radosz. Czy ktoś słyszał o nadaniu tych pozostałych imion? Czy się Wam podobają? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adziunia Re: Miłosz, Radosz, Lubosz 03.06.05, 15:40 Miłosz i Lubosz bardzo mi sie podobają Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Miłosz, Radosz, Lubosz 03.06.05, 16:16 Zdecydowanie wolę pełne wersje, a nie zdrobnienia - w kazdym z tych przypadków. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Miłosz, Radosz, Lubosz 03.06.05, 18:58 Radosz bardzo. Miłosz i Lubosz trochę mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: Miłosz, Radosz, Lubosz 03.06.05, 22:32 Za Miłoszem zbytnio nie przepadam choc nie jest brzydkie ale jakies takie mdłe... Lubosz..ee zdecydowanie bardziej podoba mi sie Lubomir) Nawet bardzo! ( o ile takie immie istnieje) a Radosz..hmm..Radomir? Radzimir? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Miłosz, Radosz, Lubosz 03.06.05, 23:25 Lubomir oczywiście istnieje a Radosz to regularnie poczciwy Radosław, ale też możliwe są po naciągnięciu inne "Rady", do obejrzenia w tym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Miłosz, Radosz, Lubosz 06.06.05, 13:16 Jesli Myslim, Radzim i Barnim to ba byli: Myslimir, Radzimir i Barnimir (Bronimir) to Milosz, Radosz i Lubosz odpowiadaliby: Miloslaw, Radoslaw i Luboslaw. Zawisza ma oznaczac "zawistnego o slawe" czyli ma byc efektem procesu: Zawislaw - Zawisz - Zawisza. (Wtedy pytanie: czy Miron to Mironieg?) Czy dobrze rozumuje, Gaudencjo? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Miłosz, Radosz, Lubosz 06.06.05, 17:06 Z Miłoszem etc. masz rację. Jeśli chodzi o Lubosza, warto dodać, że Lubosław nie jest notowany (jest Lubomir i Lubgost). Zawisza jest niewyjaśnione - albo od "zawiścić" (Zawist, taka forma też ejst zapisana), co już samo w sobie wyjaśnia "sz" (i nie ma teorii na temat "sława"), może od hipotetycznego drugiego członu -wist wystepującego w imionach dwuczłonowych (Za-wist), a może etymologia jest jeszcze inna. Mironieg - imię niepewne ("niega" było koncówką raczej żeńską); może należałoby to czytać "Mironek" (nie wiem, jak wygląda zapis, ale one czesto bywały zniekształcone i trzeba się domyślać). Miron to imię pochodzenia greckiego, znane w Polsce już w średniowieczu. Pozdrówka! Odpowiedz Link Zgłoś
poliksena Re: Miłosz, Radosz, Lubosz 22.07.05, 14:38 Wśród imion używanych kiedyś na Rusi zanotowano nie tylko Mironieg, ale też Bratonieg, Miłonieg, Ponieg i inne które nie wiem jak powinny wyglądać po polsku (np. Pereneg). Moim zdaniem Mironieg to imię słowiańskie (tak jak np. Mirosław) i nie pochodzi od greckiego Mirona. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Miłosz, Radosz, Lubosz 22.07.05, 16:54 poliksena napisała: > Wśród imion używanych kiedyś na Rusi zanotowano nie tylko Mironieg, ale też > Bratonieg, Miłonieg, Ponieg i inne które nie wiem jak powinny wyglądać po > polsku (np. Pereneg). To ostatnie - chyba Przenieg. A istnienie męskiej końcówki "nieg" uprawdopodobnia istnienie Mironiega, choć trzeba przyznać, ze 100-procentowej pewności mieć nie można ze względu na to, że ortografia za czasów najstarszych zapisów nie była ustalona. W związku z tym bywają one niejednoznaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
rochinfo Re: Miłosz, Radosz, Lubosz 16.08.22, 23:46 Mój syn nosi imię Radosz - które jest piękne - od 2009 roku Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Miłosz, Radosz, Lubosz 17.08.22, 02:52 Cudownie ♥ Bardzo lubie Radosza Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Miłosz, Radosz, Lubosz 17.08.22, 08:21 Wolałabym jednak pełne formy, np. Miłgost czy Radomir. Odpowiedz Link Zgłoś