abiela 25.06.05, 01:26 Mam wrazenie, ze to jedno z rzadszych imion w PL i jego rosnaca popularnosc na zachodzie nie ma wplywu na PL. A Justyna znalazlam wsrod absolwentow 82. Ciekawe jak byl nazywany przez kolegow? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Justyn 25.06.05, 12:17 Rzeczywiście jest rzadkie, mimo popularnosci Justyny. Ale wiesz, Abielko, na Zachodzie popularny jest wszak Dżastin, a nie Justyn Popularyzują sie w Polsce imiona, które na Zachodzie i w Polsce brzmią tak samo, tj. Alan, Kewin, Roksana, Sandra itp. Czy można sobie wyobrazić kogoś, kto chcąc nazwać syna Denis zdecyduje się na Dionizego? - ja z trudem, bo Dionizy to przecież nie tak "piękne" imimę, jak Denis. Justyn mi się akurat podoba, i to zdecydowanie bardziej od Justyny... Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica A co powiecie, 25.06.05, 12:39 na równie rzadko spotykane męskie imię: Krystyn - tak ma na imię jeden ze znajomych... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Krystyn 25.06.05, 12:47 Jest to jedno z tych imion, które podobały mi sie od zawsze A to za sprawą staropolskości (wojewoda Krystyn z Ostrowa itd.) i mamy Krystyny. Wszystkich Krystianów (tego imienia akurat wyjątkowo nie lubię) najchętniej przemianowałabym na Krystynów. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Justyn 25.06.05, 22:36 gaudencja napisała: > Rzeczywiście jest rzadkie, mimo popularnosci Justyny. Ale wiesz, Abielko, na > Zachodzie popularny jest wszak Dżastin, a nie Justyn Popularyzują sie w > Polsce imiona, które na Zachodzie i w Polsce brzmią tak samo, tj. Alan, Kewin, > Roksana, Sandra itp. Czy można sobie wyobrazić kogoś, kto chcąc nazwać syna > Denis zdecyduje się na Dionizego? - ja z trudem, bo Dionizy to przecież nie > tak "piękne" imimę, jak Denis. > > Justyn mi się akurat podoba, i to zdecydowanie bardziej od Justyny... Co do Dzastina masz racje, ale na przyklad w DE Justin czytany jest tak jak pisany, chyba ze ktos sie sili na watpliwa originalnosc Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Justyn 26.06.05, 11:56 abiela napisała: > Co do Dzastina masz racje, ale na przyklad w DE Justin czytany jest tak jak > pisany, chyba ze ktos sie sili na watpliwa originalnosc Tylko, ze niemieckiego Justina Timberlake chyba nie ma, a przynajmniej w Polsce nie jest znany... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Justus 26.06.05, 13:43 Dzis uslyszalam o malym Justusie. Rymut notuje tylko 2. Co sadzicie o Justusie na gruncie polskim? Dla mnie brzmi ladniej niz Justyn. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Just, Justa 27.06.05, 19:09 Dla mnie chyba tez, ale mój słownik Ossolineum podaje, ze po polsku to powinien byc Just (forma żeńska Justa)... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Just, Justa 27.04.06, 09:07 Albo Justyn wlasnie od Justinus (sprawiedliwy)... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Justyn 27.04.06, 09:07 Niestety, tradycyjnie Justin czytany jest w DE jako Ziste: (po francusku), a od paru lat jako Dzastin((. Mnie tez czytaja jako Ana Zistina... Odpowiedz Link Zgłoś
milak13 Re: Justyn 25.06.05, 14:07 Znam dwóch Justynów: dziadka i jego malutkiego wnuczka. Bardzo fajne imię i nikogo w otoczeniu specjalnie nie dziwi (oswoiliśmy się chyba po prostu). Acha, mały Justyn ma starszego brata Jeremiasza - też fajnie, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Justyn 25.06.05, 22:36 milak13 napisała: > Znam dwóch Justynów: dziadka i jego malutkiego wnuczka. Bardzo fajne imię i > nikogo w otoczeniu specjalnie nie dziwi (oswoiliśmy się chyba po prostu). Acha, > > mały Justyn ma starszego brata Jeremiasza - też fajnie, prawda? A maly Justyn nazywany jest po prostu Justyn czy rodzice uzywaja jakis zdrobnien? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Justyn 26.04.06, 22:58 milak13 napisała: > Znam dwóch Justynów: dziadka i jego malutkiego wnuczka. Bardzo fajne imię i > nikogo w otoczeniu specjalnie nie dziwi (oswoiliśmy się chyba po prostu). Bardzo mi się podoba, ze rodzice nadali imię po dziadku, choc nie jest popularne. Zauważyłam, że najchętniej ludzie przypominają sobie o dziadkach/pradziadkach o danym imieniu, jeśli ono akurat wchodzi w modę. I wtedy ujawniają sie rzesze np. dziadków Maksymilianów, które wcześniej pozostawały w uśpieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: Justyn 25.06.05, 23:26 Bardzo mi się podoba to imię. Aż mi żal, że z nazwiskiem mojego męża brzmi poprostu okropnie, bo moze kiedyś bym je wykorzystała Odpowiedz Link Zgłoś
3porzeczki Re: Justyn 30.06.05, 08:24 A ja znam dwóch, obecnie już dorosłych braci - Justyna i Sewera - tata wyszukiwał imiona Odpowiedz Link Zgłoś
czesiula Re: Justyn 27.11.05, 18:44 Moja córka dała takie imię swojemu synkowi, który urodził sie 24 września.... Nie dlatego, że robi sie popularne na zachodzie, ale dlatego,że jest mnocno związane z bardzo ciekawa historia rodziny...Justyn jest cudowny i równie wspaniałe jest jego imię....Justek, Justyś, Justynek...a dla śmiechu- Jusek.... Odpowiedz Link Zgłoś