abiela 26.06.05, 21:27 Znalazlam takowego wsrod absolwentow roku 1958. Tymczasem Rymut podaje dwoch urodzonych w latach 50 i 70. Wiec po raz kolejny znajduje niescislosc. Jak to tlumaczyc? Ponadto ciekawa jestem czy to imie slowianskie czy wymysl? Gaudencjo? No i jak wam sie podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Ostromir 26.06.05, 21:33 abiela napisała: > Znalazlam takowego wsrod absolwentow roku 1958. Tymczasem Rymut podaje dwoch > urodzonych w latach 50 i 70. Wiec po raz kolejny znajduje niescislosc. Jak to > tlumaczyc? Rymut zostal wydany w 1994 roku. Do tego czasu ktoś mógł już, niestety, opuścić ten padół. Jest to najprostsze moim zdaniem tlumaczenie. Ew. mógł wyemigrowac i zmienic obywatelstwo jeszcze w erze przedpeselowej. Bardzo ciekawe imię. Zapisów Ostromira nie ma, ale jest notowany Ostrobod, Ostrogniew i Ostrobod, więc Ostromir też był możliwy - składa sie z dwóch występujących oryginalnie członów, nie jest zupełnie wyssanym z palca neologizmem. A przecież nie wszystkie dawne imiona notowano... Uważam, że jest niebrzydkim imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ostromir 26.06.05, 21:35 gaudencja napisała: > > Rymut zostal wydany w 1994 roku. Do tego czasu ktoś mógł już, niestety, opuścić > > ten padół. Jest to najprostsze moim zdaniem tlumaczenie. Ew. mógł wyemigrowac i > > zmienic obywatelstwo jeszcze w erze przedpeselowej. Bardzo ciekawe imię. > Zapisów Ostromira nie ma, ale jest notowany Ostrobod, Ostrogniew i Ostrobod, > więc Ostromir też był możliwy - składa sie z dwóch występujących oryginalnie > członów, nie jest zupełnie wyssanym z palca neologizmem. A przecież nie > wszystkie dawne imiona notowano... Uważam, że jest niebrzydkim imieniem. Mysle, ze emigracja chyba bardziej pradopodobna, zwlaszcza, ze chodzi o Slask. Mnie to imie tez pasuje, mimo ze nie przepadam za slowianskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Ostrowod 27.06.05, 09:07 gaudencja napisała: > Zapisów Ostromira nie ma, ale jest notowany Ostrobod, Ostrogniew i Ostrobod, Jeden z tych Ostrobodow mial byc chyba Ostrowodem? Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Ostromir 27.06.05, 10:14 Ostromir - imię idealne dla wielbiciela ostrej, rockowej muzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ostromir 24.11.05, 19:25 abiela napisała: > Znalazlam takowego wsrod absolwentow roku 1958. Tymczasem Rymut podaje dwoch > urodzonych w latach 50 i 70. Wiec po raz kolejny znajduje niescislosc. Jak to > tlumaczyc? Teraz juz wiadomo, o co chodzi. 50 i 70 w Rymucie oznaczalo, ze ci panowie urodzili sie jeden w latach 40., a drugi w 60. Ten z lat 40. spokojnie mogl skonczyc szkole w 1958 roku. Pozdrawiam i czekamy na Twoj powrot na forum z mala Florka Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ostromir 01.12.05, 22:32 gaudencja napisała: > > Teraz juz wiadomo, o co chodzi. 50 i 70 w Rymucie oznaczalo, ze ci panowie > urodzili sie jeden w latach 40., a drugi w 60. Ten z lat 40. spokojnie mogl > skonczyc szkole w 1958 roku. Pozdrawiam i czekamy na Twoj powrot na forum z > mala Florka > Dokladnie, ja caly czas zle odczytywalam lata, teraz juz wiem Odpowiedz Link Zgłoś