erba 03.07.05, 13:34 Hej! Czytając ksiązkę o tożsamości narodowej tak się zastanawiam, jakie imię jest najczęściej kojarzone z Polską, wśród Polaków i nie tylko. Jakie imię przychodzi Wam do głowy na myśl o POlsce? Nie chodzi mi o jego etymologię, ale o Wasze skojarzenia... Mi na myśl przychodzą trzy: MIeszko, Stanisław i Kazimierz... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ajlii Re: imię a Polska 03.07.05, 14:44 Z pewnością Lech (Wałęsa) i Karol (Wojtyła)... może Maria (Skłodowska), może Tadeusz (Kościuszko) - to przecież znani w świecie Polacy. Nie wiem sama jakie imiona kojarzą mi sie z Polską i polskością... ale najbardziej chyba imiona królów i królowych Kazimierz, Bolesław, Władysław, Jadwiga, Anna... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię a Polska 03.07.05, 16:55 Kojarzy mi sie przede wszystkim: Mieszko i Dobrawa/Dąbrówka (choć Dobrawa to niepolskie imię); Lech (legendarny), Wanda (również), a potem inne imiona, cześciowo wcześniej wymieniane: Bolesław, Kazimierz, Stanisław, Leszek, Władysław, Tadeusz, Jadwiga. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: imię a Polska 06.07.05, 09:44 Bolek, Lolek i Tola Ale najczęściej i tak kiedy słyszy się o "statystycznym Polaku", używane jest zwykle imię i nazwisko Jan Kowalski, a dla kobiety - Anna Kowalska. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Lolek i Bolek ;oP n/txt 21.05.06, 22:30 Jkao dziecko meczylam sie, od jakiego imienia to zdrobnienie Lolek)). Dzis juz nie mam tych watpliwosci... Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Zajrzeć do źródeł 05.07.05, 20:58 erba napisała: > najczęściej kojarzone z Polską, wśród Polaków i nie tylko. Jeśli chodzi o "nie tylko", proponuję zastanowić się, jakie imiona noszą Polacy w zagranicznych książkach i filmach. Mnie jakoś instynktownie wydaje się, że najchętniej Stanisław, ale nie jestem w stanie podać przykładów - to tylko wrażenie. Taki na przykład Banaczek jak miał na imię? A Kowalski ze "Znikającego punktu"? Zdaje mi się, że Stanley właśnie, ale głowy nie dam. W "Dniu Szakala" był Polak Wiktor Kowalski. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zajrzeć do źródeł 06.07.05, 00:30 a_weasley napisał: > Jeśli chodzi o "nie tylko", proponuję zastanowić się, jakie imiona noszą Polacy > > w zagranicznych książkach i filmach. W Rosji np. jedną z najbardziej znanych Polek jest Beata Tyszkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
sdomitrz Re: Zajrzeć do źródeł 06.07.05, 11:16 W Rosji najbardziej znane polskie imiona to: Wacław (nie wiem dlaczego), Wojciech (Jaruzelski), Wanda (polski sklep w Moskwie ma taką nazwę), Barbara (Brylska, która w latach 70-80ch po zagraniu w royjskich filmach była powszechnie znana), Beata (Tyszkiewicz), Andrzej (Wajda), oraz Maryla (Rodowicz) i Daniel (Olbrychski) Przy czym z tych wszystkich wymienionych imion przed moim przyjazdem do Polski na początku lat 90-ch z Polską właśnie mnie osobiście kojarzyły się Wojciech, Wanda i Maryla Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Brylska 06.07.05, 11:32 sdomitrz napisała: > Moskwie ma taką nazwę), Barbara (Brylska, która w latach 70-80ch po zagraniu w > royjskich filmach była powszechnie znana), Nadal jest znana, mówi o niej nawet młodzież a najsłynniejszy film z nią (nie pamiętam w tej chwili tytułu) jest podobno powtarzany co roku na sylwestra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda_m Re: Zajrzeć do źródeł IP: *.eu.org 22.10.06, 10:59 Ostanio oglądałam film i był tam jeden z głównych wątków właśnie młody Polak .Miał na imię Paweł. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Dyżurne imię wszystkich narodów i inne 05.07.05, 21:04 Niezawodnie załapałby się Jan (tak np. miał na imię Polak występujący w dość starym angielskim podręczniku Eckersleya, z którego uczyłem się tego języka). Podobnie jak pierwszym kojarzonym imieniem angielskim jest John, francuskim Jean, hiszpańskim Juan, rosyjskim Iwan i tak dalej. W "Harrym Potterze" i dodatku "Quidditch przez wieki" są wymienieni z imienia i nazwiska dwaj Polacy: Józef Wroński i Władysław Zamojski (ci angielscy barbarzyńcy, nie wiedzą, że wszyscy Zamoyscy piszą się przez Y!). A tak przy okazji - krakowski kabareciarz Kazimierz Madej wielokrotnie z rozrzewnieniem wspominał, jak pewna Amerykanka powiedziała rozmarzonym głosem: - Pan ma takie piękne żydowskie imię... Kto choć trochę zna Kraków, ten zrozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Dyżurne imię wszystkich narodów i inne 02.05.06, 09:39 Z tymi Zamoyskimi to akurat jest taka zasada, ze urodzeni przed 1800 r. pisani sa przez -j (stad Jan Zamojski, choc ostentacyjnie pisany od paru lat przez -y). Tak samo Rey, ale Mikolaj Rej etc... Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Dyżurne imię wszystkich narodów i inne 21.05.06, 22:10 annajustyna napisała: > Z tymi Zamoyskimi to akurat jest taka zasada, ze urodzeni przed 1800 r. pisani > sa przez -j (stad Jan Zamojski, choc ostentacyjnie pisany od paru lat przez -y) Jeżeli mówimy o tym szesnastowiecznym Janie Z., to te parę lat trwa dosyć długo. W każdym razie dłużej, niż ja umiem czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Dyżurne imię wszystkich narodów i inne 21.05.06, 22:29 We wszytskich podrecznikach historii w podstawowce i liceum figurowal przez j...A mature robilam w 1995)) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię a Polska 03.12.05, 14:25 Nie wiem, czemu zabraklo tutaj Siemowita Ale na pewno nie jest znany za granica. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: imię a Polska 02.05.06, 09:41 Dla mnie typowo polskie to Katarzyna, Malgorzata, Anna (ale akurat to imie nie wskazuje jednoznacznie na narodowsc)...Wsrod mezczyzn Henryk, Stanislaw, Kazimierz... Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 Re: imię a Polska 21.05.06, 23:22 Do listy typowo polskich imion dodalabym Wojciecha i Agnieszke. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: imię a Polska 21.05.06, 23:34 Bogdan i Bozena. I Grazyna jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
gunia.a Re: imię a Polska 23.05.06, 17:26 wsrod Polakow Jan, Maria. ale cudzoziemcy tez maja te imiona, wiec nie kojarza z Polska - za to od razu wiedza, ze Agnieszka jest imieniem polskim - sopro nas jest i tyklo w Polsce sie to imie nadaje. w kraju troche mnie draznilo, ze moi rodzice nadali mi takie modne imie, teraz po przeprowadzce za granice ciesze sie, ze je nosze. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię a Polska 23.05.06, 18:45 Nie, jeszcze we Francji było to dość częste imie, i to w tym samym mniej więcej okresie, co u nas (ale szczyt nadań był w 1964). W Anglii to podobno imię staroświeckie, czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: imię a Polska 26.05.06, 16:55 Pewnie Ci chodzi o imie Agnes??? Bo przeciez Francuzka sie Agnieszka nazywac nie bedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię a Polska 26.05.06, 17:11 Oczywiście, że o Agnes. W przeciwnym razie nie byłoby nawet po co dyskutować, czy Agnieszkę nadaje się tylko w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: imię a Polska 26.05.06, 17:32 gaudencja napisała: >W Anglii to podobno imię > staroświeckie, czy to prawda? > %%%%%%%%%%%%%%% W Irlandii jest niemodne. Jedyne Agnes, ktore spotkalam to dojrzale kobiety czesto bedace juz babciami. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_k Re: imię a Polska 26.05.06, 19:15 gaudencja napisała: > W Anglii to podobno imię > staroświeckie, czy to prawda? Nie wiem, jak w Anglii, ale w USA jest z pewnoscia staroswieckie. Ostatni raz w 1000 najpopularniejszych imion znalazlo sie w 1972 roku na 964 miejscu. (A w Polsce byl wtedy na nie boom ) W pierwszej piecdziesiatce bylo pod koniec dziewietnastego i w poczatkach dwudziestego wieku. Tutaj dokladniejsze dane: www.ssa.gov/cgi-bin/babyname.cgi Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_k Re: imię a Polska 26.05.06, 19:18 Link niestety nie dziala Mozna to sprawdzic samemu wchodzac tutaj: www.ssa.gov/OACT/babynames/ i w okienku zatytulowanym "Popularity of a Name" wpisac imie Agnes i liczbe lat wstecz, jaka nas interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ankaiw Re: imię a Polska 24.10.06, 07:16 Pierwsze imię o którym pomyślałam poprzeczytaniu tego posta: Jan I nie wiem dlaczego tylko męskie czyżby żadne z imion żeńskich nie kojarzyło mi się z Ojczyną? ) Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: imię a Polska 17.03.07, 14:13 pierwsza myśl to Kazik i nie chodzi o żadne skojarzenia osobowe. Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: imię a Polska 31.07.07, 22:23 A moja pierwsza myśl to Zbigniew. M. Odpowiedz Link Zgłoś
bluejanet Re: imię a Polska 01.08.07, 11:43 O to trzeba by chyba zapytac cudzoziemcow. W koncu My Polacy znamy tyle imion ... ze kazdemu sie kojarzy inaczej. Ale obcokrajowcowi raczej z Kazimierzem, Wladyslawem sie chyba jednak nie skojarzy. Pewnie wiekszosci z nas Anglia sie bedzie kojarzyla z Johnem, Irlandia z Seanem. Mi osobiscie Hiszpania sie kojarzy z Juanem, Pedrem i Pablem. Odpowiedz Link Zgłoś