Dodaj do ulubionych

ŻAŁUJE WYBRANEGO IMIENIA WI*K*T*O*R

16.07.05, 22:30
Tak jak w temacie, chyba hormony w ciazy oszalalysad
Wiktor, wydawal mi sie meski i twardy i nieoklepany, tymczasem wstydze sie
gdy ktos pyta jak synek ma na imie, bo odrazu czuje ze skojarzy z
prowincjonalna Wiktorią-brrrrrrrrrrrr
Synek ma juz przeszlo roczek, a ja do tej pory zaluje ze nie posiada bardziej
szlachetnego imienia typu: Antoni czy Jan.
Napiszczie prosze obiektywnie co sadzicie o WIktorze.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • abiela Re: ŻAŁUJE WYBRANEGO IMIENIA WI*K*T*O*R 16.07.05, 22:39
      Moim zdaniem Wiktor brzmi bardzo szlachetnie, to imie z tradycjami i mnostwem
      ladnych zdrobnien, pasuje do malego chlopca i do doroslego mezczyzny. Ale jesli
      trudno ci sie z nim osowic, to moze pomyslcie nad zmiana?
    • gaudencja Re: ŻAŁUJE WYBRANEGO IMIENIA WI*K*T*O*R 16.07.05, 23:09
      Ani Wiktor, ani Wiktoria nie są MSZ prowincjonalne - to imiona z tradycjami,
      imiona naszych prababć i pradziadów, a że Wiktorię upodobały sobie ostatnio
      różne osoby, to zupełnie insza inszosć.

Zetknęłam się osobiście z trzema Wiktorami - wszyscy z ogromną klasą i w żadnym
      wypadku nie prowincjonalnej proweniencji. Wiktor Zborowski - świetny facet,
      rodzina aktorska, spokrewniona z Kobuszewskim; Witysław Wiktor Kulerski,
      używający imienia Wiktor, wnuk również Wiktora - o obu Wiktorach możesz sobie
      poczytać w notce biograficznej umieszczonej na dole tej strony; jeszcze jeden Wiktor -
      mniej więcej w moim wieku, harcerz, społecznik, po prostu wspaniały człowiek.
      Jak widzisz, imię to nie jest w Polsce nowością, ma tradycje, nosiło je wielu
      wspaniałych ludzi i na pewno nie jest czymś, czego należałoby się wstydzić!
      Jest to dokładnie tak samo szlachetne imię, jak Antoni czy Jan. MSZ spokojnie
      możesz się rozluźnic.

Chyba, że imie Twojego synka Ci będzie BARDZO i mimo wszystko przeszkadzało.
      Wtedy rzeczywiście można je zmienić, jeśli w ogóle dopuszczasz taką możliwosć -
      ale zachęcałabym wtedy raczej do imienia nieco mniej popularnego, typu Ignacy,
      Stefan, Jeremi, Tadeusz itp. Jest jeszcze jedna opcja zmiany - drobna
      modyfikacja imienia Wiktor na imię bardzo zbliżone. Są jeszcze dwa: Wiktoryn i
      Wiktorian. Z tego Wiktorian prawdopodobnie by nie rozwiązywał sprawy, ale
      Wiktoryn mógłby Cię uspokoić, że nie masz Wiktora, a z drugiej strony - byłby
      na tyle podobny, ze zmiana byłaby nieomal niezauważalna dla otoczenia. Tak jak
      jednak pisałam wcześniej, uważam, że imię Wiktor jest bardzo w porządku smile
      • chuda_w-w Re: ŻAŁUJE WYBRANEGO IMIENIA WI*K*T*O*R 17.07.05, 10:15
        Mnie się to imię podoba i to mój główny faworyt w razie potrzeby... wink
    • poliksena Re: ŻAŁUJE WYBRANEGO IMIENIA WI*K*T*O*R 17.07.05, 12:59
      Ładne, męskie imię - po co je zmieniać??? Wiktoria też ładne, ale niestety
      podobnie jak Julia i Natalia szalenie teraz popularne. Nie widzę w tych
      imionach nic prowincjonalnego...
    • portalegre Re: ŻAŁUJE WYBRANEGO IMIENIA WI*K*T*O*R 17.07.05, 14:49
      Mnie osobiście imię Wiktor BARDZO się podoba smile
      A Wiktorii wcale nie uważam za imię pretensjonalne, kojarzy mi się raczej z
      dystyngowanymi starszymi paniami urodzonymi przed wojną. Jeśli już mowa o
      imionach pretensjonalnych to zaliczyłabym do nich bez wahania Klaudię, Oliwię
      czy Alana, ale nigdy Wiktora!
    • mammmik Re: ŻAŁUJE WYBRANEGO IMIENIA WI*K*T*O*R 17.07.05, 16:34
      Dzięki dziewczyny za pocieszenie, nie wiem czy ja mam jakies pecha,ale
      wszystkie mamy Wiktorii które spotkalam to tzw patologia, a ich siostry maja
      imiona typu Angelika, Roxana.
      Imienia syna raczej nie zmienie, bo nie chce zamieszania,Wikuś już reaguje na
      swoj przydomek,jesli jednak bede miec drugie dziecko bedzie to napewno jakies
      proste staropolskie imie.
      Pozdrawiam
      • adzia18 Re: ŻAŁUJE WYBRANEGO IMIENIA WI*K*T*O*R 17.07.05, 17:46
        Mój mąż ma na imię Wiktor i jest wspaniałym facetem.Jestem dumna, że tak ma na
        imie. Mój syn ma na imię Artur Wiktor a już niebawem pojawi się na świecie
        nasza Oliwia Wiktoria.Pozdrawiam
      • portalegre Re: ŻAŁUJE WYBRANEGO IMIENIA WI*K*T*O*R 17.07.05, 19:34
        I jeszcze Ci powiem, że pierwsza Wiktoria jaką poznałam (obecnie ma 10 lat) to
        corka znajomych - osob bardzo wyksztalconych, kulturalnych i w ogole strasznie
        fajnych jako ludzie. Przez dluzszy czas mieszkali zagranica, w Kanadzie, w
        miescie Victoria i to dlatego corka nosi to imie.
    • czesiula Re: ŻAŁUJE WYBRANEGO IMIENIA WI*K*T*O*R 17.07.05, 20:22
      Wiktor jest przepięknym imieniem. Mój tato tak miał na imię.Nie żałuj, bądż
      zadowolona, a Twój synek niech je dumnie nosi. Pozdrawiam.
      • azja.david Re: ŻAŁUJE WYBRANEGO IMIENIA WI*K*T*O*R 17.07.05, 21:21
        Ja również uważam,że Wiktor to piękne imię, chodż mój synek ma inaczej na
        imię.Ale nie w tym rzecz.Chciałam sie tylko wypowiedzieć w kwestii nadawania
        imion dzieciom w rodzinach patologicznych czy dotknietych biedą.Zauwazyłam, że
        rzeczywiście te dzieci maja bardzo wyszukane imiona, rzucające sie w "uszy".Być
        może ich rodzice prucz pieknego imienia nie mają im nic więcej do zaoferowania,
        albo dziwnym imieniem chcą wynagrodzic sobie biede i ubóstwo, bo skoro wszystko
        mam brzydkie, nie mam pieniędzy i świat jest beznadziejny, to chociaz dziecko
        mam piękne z pięknym imieniem.To nic nie kosztuje...........
        • pola81 Dokładnie tak jak napisałaś odnośnie rodzin 18.07.05, 14:03
          patologicznych - ''lepsze '' imię == ''lepsze'' życie
    • aurelia_b Re: ŻAŁUJE WYBRANEGO IMIENIA WI*K*T*O*R 18.07.05, 14:25
      Absolutnie nie masz powodów do wstydu. Tak jak pisały dziewczyny, Wiktor to
      imię z tradycjami. Rzeczywiście dosyć popularne teraz, ale daleko mu do
      Jakuba smile
    • uffa1 Moj synek to Wiktor 18.07.05, 20:51
      Wybralismy to imie z mezem dla synka i wcale nie zalujemy, bardzo nam sie ono
      podoba i jest jedynym dzieckiem jakie znam o tym imieniu smile, coreczka ma na
      imie Aleksandra (po 2 babciach) i powiem szczerze, ze czasem zaluje ze dalismy
      jej takie popularne imie (wtedy mieszkalismy w Szwajcarii i tam to bylo
      baaardzo rzadko nadawane, w ogole nie pomyslelismy wtedy jak to wyglada w
      Polsce), ale imie Aleksandra zreszta nadal sie mi bardzo podoba. No, ale mialo
      byc o Wiktorze smile, ja ostatnio u lekarza uslyszalam z ust pielegniarki, 'ale
      pani syn ma piekne imie' smile.
    • brasiunia Re: ŻAŁUJE WYBRANEGO IMIENIA WI*K*T*O*R 18.07.05, 23:02
      Co do imienia Wiktor nic nie mam (chciaż zbytnio mi sie nie podoba), natomiast
      co do Wiktorii to zupełnie nie rozmumiem dlaczego uważasz to imie za
      prowincjonalne?
    • mammmik Re: ŻAŁUJE WYBRANEGO IMIENIA WI*K*T*O*R 19.07.05, 14:48
      Dzieki za mile slowa pod adresem tego imienia, ale przegladajac tutaj ''Ranking
      imion "brzydkich" natknelam sie na WIKTORA kilkakrotnie sad(((
      • gaudencja Re: ŻAŁUJE WYBRANEGO IMIENIA WI*K*T*O*R 19.07.05, 14:52
        Mammmik, chyba nie ma imienia, które by się tam NIE pojawiło. Ale widzę, że nie
        rozwiałyśmy Twoich niepokojów? sad
        • mammmik Re: ŻAŁUJE WYBRANEGO IMIENIA WI*K*T*O*R 23.07.05, 18:13
          Dziekuje, oczywiście pocieszyłyscie mniesmileMam nadzieje, ze synkowi gdy dorosnie
          bedzie rowniez podobalo sie to imie.
          Pozdrawiam
    • linna-altair Re: ŻAŁUJE WYBRANEGO IMIENIA WI*K*T*O*R 31.08.05, 20:39
      Wiktoria jest dużo ładniej,a Wiktor właśnie nie.Tak samo jak Oliwia i
      Oliwier.Zmienić imię można i myślę,że nie powinno być z tym wiekszych
      problemów.Gorzej dal dziecka.Wieksze problemy moga byc jeśli ochrzciłaś dziecko
      w Kościele.
    • lidek51 Bardzo ładne. 31.08.05, 23:27
      Mnie się podoba.
    • giffbaby Re: ŻAŁUJE WYBRANEGO IMIENIA WI*K*T*O*R 01.09.05, 02:03
      znalam tylko jednego Wiktora, teraz ma ok 15 lat (syn lekarki i inzyniera),
      uwazam ze to ladne imie i jak je slysze to nie mysle o odpowiedniku zenskim, bo
      Wiktor ma w sobie duzo "mocy", jest "samodzielny" i juz. W ogole sie nie
      przejmuj wink
      • anita.anita80 Re: ŻAŁUJE WYBRANEGO IMIENIA WI*K*T*O*R 01.09.05, 08:20
        DLA MNIE BARDZO SIĘ PODOBA I TEŻ BYM TAK NAZWAŁA (ale mąż nie bardzo się zgadza)
    • maja21z Re: ŻAŁUJE WYBRANEGO IMIENIA WI*K*T*O*R 03.09.05, 12:51
      Witam
      Mój 2-letni synek ma na imię Wiktor. Ja wyczuwam siłę w tym imieniu, w
      końcu "victoria" to zwycięstwo. Mam nadzieję, że będzie mu łatwo przejść przez
      życie, może właśnie dzięki imieniu (choć troszeczkewink).
      Pozdrawiam wszystkich Wiktorów i mamy Wiktorkówwink
      /wiktorek.mylife.cd/
      maja
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.