theodorka 20.07.05, 10:24 Imię Septymia pojawiło się na forum tylko raz w wątku "imiona kalendarzowe" wraz z formami męskimi: Septym i Septymiusz. Co o nim sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poliksena Re: Septymia 20.07.05, 13:37 Nie podoba mi się, brzmi jak nazwa choroby, coś jak anemia... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Septymia 20.07.05, 13:39 Odbieram to imię jako suche, ale ogólnie biorąc imiona od liczebników łacińskich dosyć mi się podobają (Kwintyn, Nonna) - i to imię również. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Septymia 20.07.05, 13:45 Kojarzy mi sie bardzo liczebnikowo, Oktawia o dziwo az tak nie! Dlatego nie bardzo... Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Septymia 20.07.05, 13:45 Nie podoba mi się. Rzeczywiście brzmi tak jakoś sucho.. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Septymia 24.11.05, 18:29 podciągam jakoś chodzi za mną, nieprzerwanie od chwili założenia wątku Odpowiedz Link Zgłoś
isztaria Re: Septymia 25.11.05, 16:38 kojarzy mi sie tylko z liczebnikiem łacińskim, i brzmi jakoś tak... sucho... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Septymia 25.04.06, 21:52 Mam silne skojarzenia muzyczne z tym imieniem (septyma wielka, mała). Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Septymia 26.11.05, 12:30 Septymia, hm, Septymia...podoba mi się, chociaż bardzo kontrowersyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Septymia 24.09.06, 22:16 Mnie się podoba, nawet bardzo, na drugie proponuję Seweryna. M. Odpowiedz Link Zgłoś
alagodz Re: Septymia 25.09.06, 10:58 Do mnie pasuje, bo ja jestem siódmym dzieckiem !!! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Septymia 25.09.06, 20:12 Zazdroszczę licznego rodzeństwa! Zajrzyj do poczty Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Do góry 16.08.13, 22:57 Imię bardzo, bardzo mi się podoba (podobnie jak Septym) i myślę, że mogłabym nazwać tak swoją córkę, niekoniecznie siódmą Nie przeszkadzałoby mi to Zastanawiam się: pierwsza - Pryma druga- Sekunda trzecia - Tertulia/Tertuliana czwarta - wiem, że czwarty po łacinie to "quartus", ale to słowo nie przypomina mi żadnego imienia. piąta - Kwinta/Kwintusa (od Kwintusa), Kwintyliana,Kwintyna szósta - wiem, że szósty, to Sekstus. Czy żeński odpowiednikiem tego imienia byłaby Sekstusa? siódma - Septymia ósma - Oktawia dziewiąta - Nonna dziesiąta - decimus (dziesiąty) Decyma (dziesiąta)? Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Do góry 16.08.13, 23:14 ksiezna_pani1 napisała: > Imię bardzo, bardzo mi się podoba (podobnie jak Septym) i myślę, że mogłabym na > zwać tak swoją córkę, niekoniecznie siódmą Nie przeszkadzałoby mi to > > Zastanawiam się: > pierwsza - Pryma > druga- Sekunda > trzecia - Tertulia/Tertuliana > czwarta - wiem, że czwarty po łacinie to "quartus", ale to słowo nie przypomina > mi żadnego imienia. > piąta - Kwinta/Kwintusa (od Kwintusa), Kwintyliana,Kwintyna > szósta - wiem, że szósty, to Sekstus. Czy żeński odpowiednikiem tego imi > enia byłaby Sekstusa? > siódma - Septymia > ósma - Oktawia > dziewiąta - Nonna > dziesiąta - decimus (dziesiąty) Decyma (dziesiąta)? Niestety nie jestem w stanie zachwycic sie tym imieniem i z listy podanej jedynie Oktawia. Septym jeszcze w miare brzmi jak imie, natomiast Septymia kojarzy mi sie z choroba jak poprzedniczce. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Do góry 16.08.13, 23:15 Ale sama idea bardzo fajna nadac dzieciom imiona odpowiadajce kolejnosci przyjscia na swiat. Bardzo ciekawe podejscie. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Do góry 17.08.13, 10:54 Nie wiem, co jest fajnego w nazywaniu się Pierwszy, Drugi, Trzeci... jakby się rodzicom nie chciało imion nadać. Septymia mi się nie podoba, właśnie z powodu znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Numerian(a) 17.08.13, 23:23 Jest jeszcze Numerian Imię pochodzenia łacińskiego, genetycznie cognomen od rzymskiego gentilicium Numerius (gens Numeria). Numerianus to 'przyjęty do rodu Numeria w wyniku adopcji lub wyzwolenia'. Nazwa rodu wiąże się z czasownikiem numero 'liczyć, wyliczać, wypłacać' lub rzeczownikiem numerus 'człon, część, liczba, oddział wojska'. Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Septymia 05.02.14, 12:02 Imię kojarzy mi się z symptomem oraz ogólnie z nazwą choroby jakiejś. Nie nazwałabym tak córki. Odpowiedz Link Zgłoś