poliksena 20.07.05, 16:42 Moim zdaniem całkiem ładne i sympatyczne imię, a co ciekawe nigdy nie powstał na forum wątek mu poświęcony. A co Wy o nim sądzicie? Podoba się Wam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Florian 20.07.05, 16:47 Podoba, i to bardzo i "od zawsze"! Wprawdzie niejaki Sebastian Florek nieco mnie zniechęcał do zdrobnienia tego imienia, ale ten człowiek rychło zostanie zapomniany, a imię nadal ładne. Choć mój entuzjazm do niego nieco przygasł względem stanu poprzedniego... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Florian 21.07.05, 11:37 Bardzo ladne imie na PL. Ja jestem z nim baaardzo osluchana, wiec troche uroku przez to stracilo, ale w PL brzmi cudnie! Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Florian 21.07.05, 12:45 Bardzo mi się podoba. Rozważałam je nawet jako imię dla ewentualnego synka. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Florian 21.07.05, 13:47 Bardzo mi sie podoba juz od dluzszego czasu, ale czy nie jest troche niemeskie- Florek ?? Odpowiedz Link Zgłoś
fifii Re: Florian 26.07.05, 18:19 Bardzo mi się podoba. Był na liście moich faworytów Choć przegrał w z Fabianem i Julianem. Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: Florian 26.07.05, 18:46 Miałam /mam/ wśród przodków,więc sentyment-ale,abstrahując od tego,i tak mi sie podoba.Zdrobnienie juz mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
barcellona Re: Florian 26.07.05, 19:25 Cudo! Nie zastanawiałabym się ani chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
semijo Re: Florian 26.07.05, 22:15 Zdecydowanie nie...choć o niebo lepsze od popularnego ostatnio Doriana. Za to dużo gorsze niz na przykład Fabian, które według mnie brzmi o wiele lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Florian 03.08.05, 00:10 Może wróci do Polski dzięki popularności w Niemczech; wczoraj słyszałam np. o polskiej rodzinie mieszkającej w Niemczech, która nazwała tak dziecko. W końcu pisze się identycznie tu i tu; nie wiem, jak z wymową. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Florian 03.08.05, 15:39 Prawie identycznie. "r" lekko inaczej przez co koncowka idzie troche bardziej w kierunku "-rijan" zamiast polskiego czystego "-rjan", ale pozostaje jednosylabowa - cos jakby lekkie "rh" lub "r'" ale naprawde niewiele tego. Trzeba sie bardzo wsluchac by jakas roznice wyslyszec. No i oczywiscie niemieckie "o" jest takie miekkorozlazle jak srednio cieple mleko a nie ostre konkretne uderzenie jak po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Florian 05.08.05, 14:13 TAK SOBIE,ALE JA BYM TAK DZIECKU NIE DAŁA. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Florian 31.12.05, 19:07 Raczej nie wyglada na to, zeby to imie sie u nas spopularyzowalo. Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Florian 03.01.06, 15:09 mi się osobiście podoba. Jest w miae orginalne, i ma też skrót-Florek.Ale moje ulubine to Julian. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Florian 01.06.06, 21:47 Znalazłam staropolskie zdrobnienie Flosz. Ma coś w sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
karolka17 Re: Florian 02.06.06, 01:37 podoba się, jest takie trochę łagodniejsze, więcwydaje się być dobrym przy "ostrzejszym" nazwisku. Odpowiedz Link Zgłoś