hania.robus 21.07.05, 09:54 co sądzicie o imieniu Sokrates? Osobiście jest to dla mnie świadome krzywdzenie dziecka, jednak moja znajoma pomimo nieprzychylnych opini rodziny, znajomych na ten temat zaparła się i tak właśnie dała naimię swojemu synkowi. Wiem, że imię dla dziecka powinno być decyzją przede wszystkim rodziców, ale nadanie akurat takiego imienia maleństwu uważam za chęć pokazania jaki ja jestem super i robię to co mi się podoba nawet kosztem dziecka.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poliksena Re: co sądzicie o... 21.07.05, 10:01 Ja bym takiego imienia nie wybrała, ale nie widzę w nim nic złego. Pisownia imienia polska, płeć można odróżnić, a że się kojarzy z filozofem to co? To przecież mądry człowiek był... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: co sądzicie o... 21.07.05, 10:06 Za formą Sokrat (białoruską) wręcz przepadam; Sokrates brzmi nieco rozwleklej, sama bym się na to imię nie zdecydowała, ale u innych - czemu nie. Ostatecznie np. Sokrat(es)owi Starynkiewiczowi imię to nie przeszkodziło być najwybitniejszym prezydentem Warszawy w historii tego miasta, więc nie wiem, czy można tak łatwo oceniać, ze nadanie tego imienia odbywa się od razu kosztem dziecka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: co sądzicie o... 21.07.05, 12:48 gaudencja napisała: > Ostatecznie > np. Sokrat(es)owi Starynkiewiczowi imię to nie przeszkodziło być > najwybitniejszym prezydentem Warszawy w historii tego miasta Najwybitniejszym? Chyba niekoniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: co sądzicie o... 21.07.05, 13:59 Tak jest oceniany, i to przez mądrzejszych ode mnie varsavianistów. A kto był wybitniejszy, jeśli nie Starynkiewicz, Twoim zdaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: co sądzicie o... 21.07.05, 15:45 Jeśli chodzi o rozbudowę infrastruktury, unowocześnienie Warszawy, projekty urbanistyczne itp. to zdecydowanie Starynkiewicz jest oceniany najwyżej przez specjalistów, mimo że był carskim generałem i mógł być tylko zarządcą miasta - a nie był. Ale oczywiście to są dwa różne okresy historyczne, Starynkiewicz rządził dłużej niż Starzyński i dłużej miał szansę na wykazanie się; za to zasługi Starzyńskiego w czasie wojny są bezsprzeczne. Nie chcę mu więc ujmować honoru. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: co sądzicie o... 21.07.05, 11:02 Moim zdaniem lepszy Sokrates niz Brajan Skoro kolezanka sie uparla, to niech tak nazwie synka. Mam nadzieje, ze wzbudzi w samym Sokratesie dume i sympatie dla tego imienia, to wazne, kiedy wybieramy oryginalne imie dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: co sądzicie o... 21.07.05, 11:15 Nie jest to taka tragedia, tez wole Sokratesa od Oliviera i innego Kevina. Sama bym sie na takie imie nie zdecydowala, ale skoro kolezanka byla tak zdecydowana, to czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: co sądzicie o... 21.07.05, 12:49 Moim zdaniem zbyt jednoznacznie kojarzy się z Sokratesem - filozofem. Odpowiedz Link Zgłoś
hania.robus Re: co sądzicie o... 21.07.05, 16:15 Piszecie, że nie jest to takie złe imię więc dlaczego nie zdecydowałybyście się dać tak naimię swojemu dzieciątku? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: co sądzicie o... 21.07.05, 16:22 U mnie to proste - bo nie będę miała 50 dzieci, tylko mniej, a są imiona, ktore podobają mi się bardziej niż Sokrates. Ale gdybym miała dwa do wyboru, np.: Sokrates i Kamil Sokrates i Dariusz Sokrates i Daniel Sokrates i Dawid Sokrates i Oskar Sokrates i Bartosz Sokrates i Michał Sokrates i Patryk ...na 100% wybrałabym Sokratesa. A mój synek też ma niecodzienne imię i jestem bardzo z niego zadowolona (on też, a ma 7 lat). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: co sądzicie o... 21.07.05, 16:48 hania.robus napisała: > Piszecie, że nie jest to takie złe imię więc dlaczego nie zdecydowałybyście się > dać tak naimię swojemu dzieciątku? Bo nie poodba mi sie AZ tak, ale nie uwazam go za smieszne. Poza tym jest nieco za dlugie i nie spelnia innych moich kryteriow. Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: co sądzicie o... 18.12.05, 17:34 z tego samego powodu, dla którego nie nazwałabym dziecka Michał ani Piotr (ani, na przykład, Hipokrates) - jest w porządku, ale istnieją imiona, które podobają mi się bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
12eb Re: co sądzicie o... 21.07.05, 16:49 ja osobiście uważam że to przesada będzie chłopak w przyszłości robił wrażenie niepoważne jak nasz polityk Donald Tusk a właśnie a co z Donaldem? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: co sądzicie o... 21.07.05, 16:56 12eb napisała: > ja osobiście uważam że to przesada > będzie chłopak w przyszłości robił wrażenie niepoważne jak nasz polityk Donald > Tusk > a właśnie a co z Donaldem? A Tusk ze wzgledu na imie robi niepowazne wrazenie?? Pierwsze slysze. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaanieli Re: co sądzicie o... 21.07.05, 22:29 Sokrates.... A jak mówić do dwulatka o takim imieniu? Socio, Sesik? Filozofku? Dziwne, choć wolę Sesika niż Alana i wspomnianego już Brajana. Hihi Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: co sądzicie o... 18.12.05, 10:43 Najporęczniejszy chyba jest po prostu Sokrat... Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Sofokles 06.01.06, 11:51 Skoro Sokrates, to może Sofokles ? Mnie się ostatnio podoba, ale chyba nie nadaje się na polskie warunki... No chyba, że dla dziecka jakichś artystów czy filologów klasycznych . Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: co sądzicie o... 21.07.05, 17:09 Zdążyłam się przyzwyczaić do tego imienia, bo znałam kiedyś chłopca - nazywał się Sokrates Kazimierczak. Miał on rodzeństwo o następujących imionach: Sandra, Dajana i Brajan ( piszę tak jak zarejestrowani). Najbardziej normalne wydaje mi się Sandra. Ale mozna się było przyzwyczaić. Nie rozumiem natomiast twojego oburzenia nt. postawy koleżanki. Sądzisz,że robi na złość wszystkim wokół, łącznie z dzieckiem, bo tak chce nazwać syna? A nie przyszło ci do głowy ,ze jej się to imię po prostu podoba? Podobnie jak koleżanki forumowe uważam,że nie jest złe imię Sokrates. A nie dałabym go swojemu dziecku dlatego,że co innego znaczy "podobać się" a co innego "lubić". Odpowiedz Link Zgłoś
miyoki Re: co sądzicie o... 21.07.05, 20:29 O ile nie jest to Sokrates Miotła, Sokrates Kopyto, Kozioł, Baran lub podobne to nie widzę problemu. Sokrates Nowakowski nawet fajnie brzmi. Sama bym nie dała tak na imię dziecku dla mnie zby wymyślone. Podoba mi sie, ale nie dla mojego dziecka. A co do tolerancji małym dzieciom na pewno nie będzie się kojarzył z Sokratesem filozofem, a starsze już potrafią zaakceptować inność. Odpowiedz Link Zgłoś
hania.robus Re: co sądzicie o... 21.07.05, 20:23 Oburzona może nie jestem, po prostu jestem chyba konserwatystką w kwestii imion, mam jednak nadzieję, że osób z tak liberalnym podejściem jak mam, które się wypowiadały jest na tyle dużo, aby dzieciątko nie miało przykrości z powodu swojego imienia. Pozdrawiam i dziękuję za wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: co sądzicie o... 05.06.06, 19:50 To nawet nie jest kwestia liberalnego podejścia, tylko pewnego taktu i niekomentowania imienia dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś