aniaurbanska 23.07.05, 22:26 Witajcie! Szukam inspiracji... fakt-faktem do drugiej ciąży jeszcze daleko, ale w moich myślach już pojawia się problem Ja mam na imię Anna, mój Mąz Arkadiusz... a córcia ... Amelka (dziwnym zbiegiem okoliczności wszyscy jesteśmy na "A"). Kiedy myślę o następnym maleństwie widzę przed sobą małą Antoninę (kurcze znów na "A") ... jednak nie potrafię sobie wyobrazic ślicznego imienia dla chłopca. Oczywiście na literkę..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: imię dla braciszka Amelki 23.07.05, 22:42 Witaj! Pierwsze, co mi przychodzi do głowy, to automatycznie Anatol. Pewnie dlatego, że bardzo ostatnio ujęło mnie to imię, posiadające mnóstwo urwisowskiego wdzięku (MSZ). A zdrabnia się Tolek - też ładnie, i do Amelki pasuje bardzo. Do Amelii pasuje również (i chyba jeszcze bardziej od Anatola) Ambroży, z uroczym zdrobnieniem Brożek, tylko że do Ambrożego trzeba mieć więcej odwagi. Ale odważnym bardzo, bardzo polecam Amelka i Brożek, coś pięknego! Poza Ambrożym i Anatolem pasuje IMO Anzelm, Artemon, August, Agaton i Agenor, a z mniej pasujących, ale do rozwazenia jest Albert i Aleksy. Oczywiście moze być też Antoni, ale skoro dziewczynka ma być Antonina, to zakładam, ze uwzględniłabyś to imię, gdybyś chciała je uwzględnić. Najpopularniejszych imion na "a", tj. Aleksandra, Artura i Adama nie polecam, bo za nimi nie przepadam - a Adriana bardzo nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurbanska Re: imię dla braciszka Amelki 23.07.05, 22:51 Dziękuję! zgadzam się z tymi niepolecanymi (i to nawet bardzo). Z kolei Anatol, jeśli mam być szczera, mimo że niezwykle ładnie brzmi to kojarzy mi się z ha ha kawa zbożową o takiej samej nazwie. Ambroży.... ładnie... ale juz słyszę męża.... Ambroży Kleks!!! Podobne przeboje, z jego strony, miałam z Amelką. Artemon brzmi ciekawie.... tylko jak pieszczotliwie zwracać się do małej osóbki o tak brzmiącym imieniu?? Jeszcze raz dziękuję i gorąco pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię dla braciszka Amelki 23.07.05, 23:22 Do Artemona można mówić Artem i oczywiscie Artek (zdrobnienie oswojone przez Artura, MSZ zdecydowanie ładniejsze niż sam Artur, za którym, jak wnoszę, obie nie przepadamy). Bardzo, bardzo polecam, bo brzmi współcześnie, jest ładne a zarazem oryginalne, daje się łatwo zdrabniać i pasuje do Amelii. Nie jest również jakiś nowy wynalazek, jeden ze swiętych Artemonów był uczniem Pawła apostoła - sama zobacz www.cerkiew.pl/swieci.php?id=111 www.cerkiew.pl/swieci.php?id=112 A co do Anatola i Ambrożego, IMO zwłaszcza do Anatola warto się przekonać - i tak używa się praktycznie prawie wyłącznie zdrobnienia Tolek, więc skojarzenia z kawą są drugorzędne. Piszę tak, bo znam Anatola i zupełnie mi się to imię z kawą nie kojarzy, tak jak czekoladki Michałki nie kojarzą mi się z żadnym znajomym Michałem. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: imię dla braciszka Amelki 01.09.05, 17:20 Arwid ,Achacy ,August (Augustyn) ,jeśli nie Anatol to może Anatoliusz ? Wszystkie akurat baaardzo mi sie podobają .Domyślam się ,ze ma pasować do nazwiska z Twojego nicka Mamy takie samoPozdrawiam - Odpowiedz Link Zgłoś
portalegre Re: imię dla braciszka Amelki 23.07.05, 22:49 Ja osobiscie polecalabym Ci Antoniego lub Aleksego. A jak zaczelam rozmyslac o imionach na A, przypomniala mi sie Akademia Pana Kleksa )) Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurbanska ha ha coś w tym jest 23.07.05, 23:08 hahaahah coś w tym jest z Akademii Pana Kleksa )))) Ale daję słowo... Amelcia nie była wybierana w ten sposób... gdyby okazała sie chłopcem miała miec na imię Michaś... mój wymarzony... Ale teraz jakoś mi już nie pasuje....stąd pomysł z imieniem na "A" (a noż-widelec maleństwo miałoby później piętno wyobcowania typu: Wszyscy są na "A" a ja nie hi hi) Odpowiedz Link Zgłoś
portalegre Re: ha ha coś w tym jest 23.07.05, 23:25 aniaurbanska napisała: >a noż-widelec maleństwo miałoby później piętno > wyobcowania typu: Wszyscy są na "A" a ja nie hi hi) Bezwarunkowo musi byc na A, bo bedzie miec potem zal To pewne, dzieci bardzo zwracaja uwage na takie rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
anka241 Re: imię dla braciszka Amelki 23.07.05, 22:51 A może Aleksander,Aleksy,Antoś????Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mercka Re: imię dla braciszka Amelki 24.07.05, 00:10 ja mam na imie Ami (Amelka) ale uzywam albo Mercedes albo Ami a co do braciszka to mam bardzo fajnego brata (ktory jest juz ojcem pewnego Tymoteusza) i ma na imie Roman , ale ja mowie na niego Romek... Pozdrawiam Mercka - Ami Odpowiedz Link Zgłoś
mercka Re: imię dla braciszka Amelki 24.07.05, 00:12 ...ale mam tez brata blizniaka , ale on nie jest fajny jak Romek , jest glupi wrecz ma na imie Amelian , mowimy na niego Amel. Pozdrawiam raz jeszcze... Ami Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: imię dla braciszka Amelki 01.09.05, 16:46 Może Aaron?Nie jakoś nie mam koncepcji.Może Adam?Tak to mię mi sie podoba(i wspaniale kojarzy,choć nie lubie kojarzyć ludzi z imionami)A Adran?Andreas też jest ładnie(pewnie by nie zarejestrowali)Co myślisz o moich propozycjach? Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: imię dla braciszka Amelki 01.09.05, 16:49 Przypomniało mi się coś jeszcze Alex!Przepiękne imię(ale Alan już nie)Co o tym myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś