rycheza 26.07.05, 18:08 Mściwoj i Dobrochna - takie znalazłam zestawienie w jednej z legend polskich. Jak Wam się podoba takie zestawienie, bo mnie zauroczyło. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Imiona z legend 26.07.05, 18:09 Ładne Do imion z legend dorzucę jeszcze Popiela i Wandę. Odpowiedz Link Zgłoś
rycheza Re: Imiona z legend 26.07.05, 18:38 Nie mogę się powstrzymać i do Wandy dorzucę Rytgiera (Rytogora, bo i z taką wersją się spotkałam). Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: Imiona z legend 26.07.05, 18:44 Mieszko,Leszko i Cieszko.Albo jak kto woli:Lech,Czech i Rus..... Odpowiedz Link Zgłoś
semijo Re: Imiona z legend 26.07.05, 19:58 Nemon - wodź żeglarzy i wędrowników, to od niego wzięła się nazwa rzeki "Niemen" Ogólnie nie podobają mi się takie starocie..choć imię Doman brzmi nawet interesująco Odpowiedz Link Zgłoś
semijo Re: Imiona z legend 26.07.05, 20:00 a i jeszcze Sambor brzmi całkiem całkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona z legend 26.07.05, 23:54 rycheza napisała: > Mściwoj i Dobrochna - takie znalazłam zestawienie w jednej z legend polskich. > Jak Wam się podoba takie zestawienie, bo mnie zauroczyło. Mocno skontrastowane Odpowiedz Link Zgłoś
rycheza Re: Imiona z legend 27.07.05, 19:40 I właśnie dlatego mi się podoba Zwłaszcza w zestawieniu z samą legendą. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona z legend 23.12.05, 20:22 Może nie z legend, ale nazwa Warszawa pochodzi od Warsza - Warcisława. Patrioci warszawscy powinni masowo zacząć nadawać to imię Odpowiedz Link Zgłoś
leysa Re: Imiona z legend 23.12.05, 23:01 O, to nawet nie wiedziałam! Według legendy natomiast Warszawa to Wars i Sawa Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Imiona z legend 21.05.06, 22:36 Warcislaw kojarzy mi sie z ksiazetami Pomorza Zachodniego...Kolo mojej ulicy w Szczecinie jest ul. Ksiecia Warcislawa Pierwszego...A Gryfici nawet po polsku raczej nie mowili, tylko po niemiecku))) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Imiona z legend 21.05.06, 22:38 Dodam jeszcze, ze "pochodze" Osiedla Ksiazat Pomorskich i ulic "odksiazecych" u nas bez liku: Barnima, Czcibora, Anastazji, Elzbiety, Zofii, jest jeszcze (ale w innym rejonie Szczecina) Unislawy, Jarogniewa... Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Imiona z legend 31.05.06, 10:30 he, he, ja w Sz-nie mieszkam w okolicach Obr. Stalingradu, pod legendy nie podchodzi. Ale już Storrada... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Imiona z legend 31.05.06, 17:40 Wlasnie co z ta Storrada? czy to chodzi o swieta Sygryde, czy inne pochodzenie nazwy ulicy? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Imiona z legend 31.05.06, 17:41 Juz mam: encyklopedia.interia.pl/haslo?hid=157410 Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Imiona z legend 31.05.06, 18:47 chyba było na forum o tym imieniu... Nie moge coś znaleźć, wyszukiwarka mi pokazuje, że przekroczony czas operacji... Odpowiedz Link Zgłoś
mama5plus Re: Imiona z legend 30.05.06, 20:24 Akurat nie z polskiej legendy , ale nasz najmlodszy syn otrzymal imie Merlin. Bardzo wrosniete w tradycje celtycka (wiec sposcizne taty ), choc w Polsce pewnie kojarzace sie z ksiegarnia glownie Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Imiona z legend 31.05.06, 10:32 > Akurat nie z polskiej legendy , no to Robina dorzucę, też nie polsa legenda, a ponoć bywa nadawany... A Merlin w Polsce wielu może kojarzyć się nie z nadwornym czarodziejem Artura, ale własnie z księgarnią Ale dla mnie Merlin, to przede wszystkim koleś po fachu Morgany Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Imiona z legend 31.05.06, 17:39 Robina znalam, naprawde mial na imie Robert))). Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Imiona z legend 31.05.06, 18:46 ja tylko w literaturze spotkalam. Nie tylko angielskiej. W polskiej też - u Chmielewskiej i u Nienackiego. Ten ostatni był dogiem... To znaczy, nie Nienacki, a pies jego bohatera Odpowiedz Link Zgłoś
anika61 Re: Imiona z legend 31.05.06, 20:03 To ja dorzucę jeszcze legendarną Wandę. Mam tak na drugie imię i strasznie tego w dzieciństwie nie znosiłam. Potem jedank dostałam komiks o Wandzie, co to nie chciała niemca i utopiła się w Wiśle. Strasznie mi się to imię zaczęło podobać Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Wanda 31.05.06, 20:53 Grunt to zacna imienniczka, która dała dobry przykład, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś