11.08.05, 21:27
spotkałyście się z tym imieniem?
Obserwuj wątek
    • tawananna Re: Lea 12.08.05, 00:09
      Bezpośrednio nie, tzn. nie znam osobiście żadnej Lei. W ogóle - tak,
      rozpisywałyśmy się już sporo na temat tego imienia na forum (poszukaj w
      archiwach forum). Na dodatek było wymienione w podpisie do zdjęcia w jednym ze
      sztandardowych artykułów na temat imion nietypowych wink.

To jedno z moich ulubionych imion, wielbię je prawie bezkrytyczniewink, tylko
      żałuję, że o jakiekolwiek przekształcenia trudno.

Ciekawa jest jeszcze np. Leonia i Leandra, które można skracać do Lei smile.

A niedawno dowiedziałam się na forum, że oboczną formą imienia jest Lia. smile
      • abiela Re: Lea 12.08.05, 11:50
        Lea jest niesamowicie popularna w Niemczech i slysze to imie na kazdym kroku.
        Osobiscie znam jedna 1,5 rocznawink
        Imie jest piekne i bardzo bym je polecala!
      • ajlii Lea i Lia 23.08.05, 16:54
        Spotkałam obydwa imiona smile a raczej ich posiadaczki wink
        Lea - Rumunka i Lia - maleńka Arabka (ale nie pamiętam kraju).
    • malina232 Re: Lea 12.08.05, 16:15
      Lea ? Bardzo orginalnie, ale imie podoba mi sie strasznie
    • smellson Re: Lea 18.08.05, 12:53
      księżniczka z 'Gwiezdnych Wojen', imię śliczne ale mój mąż nie chce księżniczki
      i pyta czy jak będzie chłopiec to będę chciałą dać mu na imię Czubaka
      (jakkolwiek to isę pisze)
      • trissie Re: Lea 22.08.05, 22:36
        Zdecydowałabym sie raczej na Leonię, głównie z powodu hebrajskiego znaczenia
        tego imienia. Oznacza krowę smile
        • abiela Re: Lea 23.08.05, 15:22
          trissie napisała:

> Zdecydowałabym sie raczej na Leonię, głównie z powodu hebrajskiego znaczenia
          > tego imienia. Oznacza krowę smile

A skad te informacje?
          vide:
          LEONIUS
          Usage: Ancient Roman
          Extra Info: Related Names
          Options: Contribute Information, Add to List
          Roman family name which was derived from Latin leo "lion".
          • trissie Re: Lea 23.08.05, 21:33
            Informacje pochodzą z tego forum. Spójrz pod hasłem "święci i błogosłowieni"
            • gaudencja Re: Lea 27.08.05, 20:21
              Strona o świętych i błogosławionych nie jest do końca wiarygodna; polecam gwoli
              rozwagi hasło "Ismena". Temu źródłu należy w tym przypadku wierzyć dużo bardziej.
              Podrawiam! smile
      • bea-sjf Re: Lea 23.08.05, 16:24
        W "Gwiezdnych Wojnach" była Leia .kilkanaście lat temu miałam wielką fascynację
        imionami takimi właśnie Lea,Mea ,Mia ,Mae,Lia i nadal uważam ,ze są śliczne smile
      • ajlii Re: Lea 23.08.05, 16:56
        Twój mąż jest genialny !!!!!!!!!!! Szukałam właśnie imienia na literę C dla szczurka i w desperacji byłam gotowa nazwać go Czołg... a Czubaka jest śliczne smile)) a ja na to nie wpadłam!
    • ajlii Re: Lea 23.08.05, 16:53
      Tak miała na imię moja znajoma - Rumunka smile
    • linna-altair Re: Lea 25.08.05, 19:51
      Bardzo ładne imię.
    • theodorka Lea = Achillea 21.09.05, 15:28
      Zdrobnienie Lea może być od Leokadii, Lenadry, Leonii lub Leontyny. A niedawno
      wpadła mi do głowy wspomniana już na forum Achillea, której końcową część można
      skracać do Lei - moim zdaniem uroczo.
    • gaudencja Re: Lea 18.02.06, 23:33
      Lea jakoś się nie chce spopularyzować, macie jakieś pomysły, czemu?
      • abiela Re: Lea 18.02.06, 23:48
        gaudencja napisała:

> Lea jakoś się nie chce spopularyzować, macie jakieś pomysły, czemu?
        >

Moze za krotka? Malo zdrobnien?
      • tawananna Re: Lea 19.02.06, 00:32
        Krótka i trudna do wymówienia, bez żadnej głoski epentetycznej, trudna do
        zrobnienia, niezbyt znana.

Trochę szukam "na siłę", bo w zasadzie wydawało mi się, że to imię ma murowane
        szanse na popularność: podobne trochę do Mai, Kai, Poli, Nadii itd., za granicą
        już popularne, generalnie się podoba, na "l"... może jeszcze nie nadszedł jej
        czas?
      • pepperann Re: Lea 19.02.06, 10:23
        Mnie to imię się podoba, ale gdy wspomniałam o nim kilku osobom, zawsze
        spotykałam się z jedną reakcją: "Lea? To żydowskie imię". Może dlatego się nie
        popularyzuje? Niektóe imiona jednoznacznie żydowskie się w Polsce nie przyjmują
        (np. Izaak,Rut, Estera), nawet nie ze względu na antysemityzm, tylko że po
        prostru odbiera się je jako wskazujce na konkretną religię (na tej samej
        zasadzie nikt nie daje dziecku na imię Mohamet/Muhamed). Wydaje mi się ,że z
        wolna imię Lea się odrywa od tak silnego skojarenia i wtedy może się
        spopularyzuje, bo jest śliczne.

• llora Re: Lea 19.02.06, 12:28
        Moim zdaniem tak jak napisała tawananna,imie jest zbyt trudne do
        wymówienia,jezyk mnie boli jak to imie powtarzam smile
        Jestem jednak prawie pewna,ze na drugie imie Lea nadawana jest częściej.

Nie słyszałam nigdy opinii,że imie jest żydowskie(myślałam,ze niechęci do Żydów
        w młodszych pokoleniach już nie ma),za to wiele osób nigdy o nim nie
        słyszało,stąd mała popularność.
        • pepperann Re: Lea 19.02.06, 14:04
          Oj, niechęci jest dużo. A jeśli nie ma niechęci, to może być obawa, że dziecko
          taka niechęć dosięgnie.

Zresztą tu - jak próbowałam wyżej napisać - nie chodzi tylko o niechęć do Żydów.
          Tak samo ludzie reagują często na takie imiona jak np. Praskewia (że to imię
          prawosławne, 'ruskie', że jego nadanie oznacza związek z prawosławiem).Podobnie
          zresztą większość osób na forum reaguje na Kewinów i Brianów (że amerykańskie,
          więc się nie nadaje na polskie warunki). Co do żydowskich imion, do niedawna
          jeszcze imię Dawid wzbudzało dużą sensację, bo się mocno kojarzyło, teraz troche
          to się zmienia. Niektóe imiona jednak mają bardzo silną konotację (jak już
          pisałam np. Izaak).

Czy Lea jest trudne do wymówienia? Nie wydaje mi się. Nie bardziej niż Leon.
          • tawananna Re: Lea 19.02.06, 16:26
            Co do tej niechęci... trudno mi sobie wyobrazić wielką niechęć wobec tego
            imienia. I nie chodzi mi o poziom uprzedzeń, po prostu wydaje mi się, że np. w
            moim pokoleniu (a być może i starszym) Lea w ogóle żydowsko się nie kojarzy (w
            przeciwieństwie do silnej konotacji Izaaka, czy sytuacji Praskiewy albo Briana
            np.). Stąd uważam, że nie to jest problemem.

Co do trudności wymówienia, nie jest to oczywiście trudność ekstremalna smile, ale
            generalnie zbitki samogłosek są językowi polskiemu obce, a to, co jest
            niespotykane w języku - jest trudne. Leon też nie jest taki prosty do
            wymówienia - choć łatwiejszy, bo "zamknięty" przez n i przez to samogłoski
            wymawia się chyba krócej. Co do trudności jeszcze, dowodem na nią są osoby,
            które nie wymawiają dwóch samogłosek pod rząd i wychodzi im coś w
            rodzaju "tełoria", "połeta", "widze łokropne"; ł oczywiście nie jest mocne, ale
            słyszalne, nie mówię o wymowie gwarowej ani regionalnej.
            • pepperann Re: Lea 19.02.06, 17:02
              Nie wiem, staram się znaleźć jakieś logiczne wyjaśnienie wink Jak pisałam, imię
              to mi się podoba, a nawet zaczęłam pytać wokoło, czy inni podzielają mój gust. I
              tak własnie usłyszałam od kilku osób, że mocno im się kojarzy. Nawet się zdziwiłam.
              • tawananna Re: Lea 19.02.06, 18:49
                > Nie wiem, staram się znaleźć jakieś logiczne wyjaśnienie wink

Ja też smile. Dlatego obstawiałam, że trudna do wymówienia wink)

Tak sobie myślę, co pisałam już wyżej, że może po prostu to takie imię
                troszkę "nieuświadomione" - mało kto zna jakąś Leę, w żadnych serialach się nie
                pojawia wink i po prostu nie funkcjonuje w obiegu.
        • alija4 Re: Lea 19.04.06, 12:24
          chcielismy tak dac na drugie mojej coreczce:
          pani w urzedzie spojrzala na nas podejrzliwie, po czym rzucila sie do szafy
          pancernej, wyciagnela z niej jakas pozolkla ksiazke, chwile w nije grzebala,
          wezwala kolezanke, wymienily szeptem jakies uwagi i ... z usmiechem wpisala Lee
          do metrykismile)
          • gaudencja Re: Lea 19.04.06, 18:15
            Hehe! rozbrajają mnie takie sceny big_grin
            • abiela Re: Lea 19.04.06, 18:56
              No to Twoja corka ma piekne 2 imiona!
    • tippi Re: Lea 19.02.06, 19:32
      tylko w "Gwiezdnych Wojnach" wink
    • layla12 Lea 19.02.06, 20:37
      Śliczne imię!Ja jeszcze się z nim nie spotkałam,ale baardzo mi się podoba smile))
      • shilla01 Re: Lea 22.02.06, 19:13
        zarówno Lea jak i Mea - jak najbardziej na TAK
        • gaudencja Re: Lea 17.09.06, 20:43
          Mea tylko do nazwiska Kulpa.
          (jest takie)...
          • olianka Re: Lea 17.09.06, 20:52
            Lea - ładnie, ale jako zdrobnienie od Letycji lub Leonii. Jako pełne imię mnie
            nie przekonuje.
    • mkosacka Re: Lea 23.02.06, 09:20
      Oczywiście że TAK!
      Moja siedmioletnia siostrzenica ma na imie LEA (ale ona mieszka w Niemczech)
      Pozdrawiam magda
      • gunka2 Re: Lea 19.04.06, 19:58
        > Moja siedmioletnia siostrzenica ma na imie LEA
        moja tez ale ona ma siedem tygodni a mieszka w Stanach
    • margonik Leo 20.04.06, 14:35
      Z Leą sie nie spotkałam, ale ogromnie podoba mi się Leo. Bohater jednej z moich
      ulubionych książek nazywał się Leo Żukowski smile Można sie zakochać w samym
      imieniu smile Dodam, że polski Leon, czy Lew nie brzmią już tak romantycznie smile
      • gaudencja Re: Leo 20.04.06, 14:55
        Heh, może w takim razie Leonid? wink
        MSZ najbardziej romantycznie z imion na "Leo" brzmi Leowigild smile)) Ewentualnie
        Leodegar smile)
        A jest jeszcze Leonard, Leopold, Leoniusz, Leontyn, Leokadiusz i Leoncjusz
        (odpowiednik słynnego Leoncio z "Niewolnicy Izaury").

Leo jest fajne jako zdrobnienie.
    • kaeira Re: Lea 17.09.06, 22:35
      Trochę zastanawiałam się na Leą - plusy: babcia partnera była Leonia,jego matka
      też na L, "żydowskość" imienia, jego krótkość. Jednak przeważyły minusy, a
      głównie "rozmemłany", tępy dżwięk. To samo dotyczy imion takich jak np. Thea,
      Timea, Anthea, Althea, Matea. O wiele bardziej podobają mi się po angielsku,
      gdzie -EA zazwyczaj wymawia się -EIA albo -IJA.
      No i jeszcze fakt, że Lea/h i Leonia/ie sa w Niemczech w górnej piątce. To dla
      mnie zdecydowanie za ryzykowne.

Księżniczka z Gwiezdnych Wojen to Leia (po angielsku wym. LE-ja), a nie Lea/h
      (ang. wym. LI-ja).

Co do Mei, kojarzy mi się nieodparcie z: "Mea nie mieć paciorków, a Kali mieć,
      bo Kali jest wielki świat." uncertain
      • gaudencja Re: Lea 22.09.06, 22:44
        kaeira napisała:

> głównie "rozmemłany", tępy dżwięk. To samo dotyczy imion takich jak np. Thea,
        > Timea, Anthea, Althea, Matea. O wiele bardziej podobają mi się po angielsku,
        > gdzie -EA zazwyczaj wymawia się -EIA albo -IJA.

Nie ma przeszkód (MSZ), żeby nazwać dziecko Lija - taka jest starsza polska
        wersja imienia Lea, zresztą trzykrotnie częściej występująca w Polsce, niż lea.
    • ineska2 Re: Lea 21.09.06, 10:30
      ja sie spotkalam w Biblii smile widac bardzo stare imie big_grin ale ladne
    • anilia Re: Lea 22.09.06, 22:34
      Tak - moja koleżanka po ukończeniu 18 roku życia zamieniła pospolitą Katarzynę
      na Leę.
    • britt2 Re: Lea 23.09.06, 10:43
      moja curcia to anna lea

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.