muszta 29.08.05, 15:25 Witam, poszukuję imienia krókiego, mocnego i polskiego. Imię Artur jest dla nas optymalne, ale tak nazywa się tata. Proszę fachowców o jakieś propozycję, bo przeglądam wszelkie materiały i w ogóle nie mam pomysłu . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a_weasley Re: Coś podobnego do imienia Artur 29.08.05, 15:30 muszta napisała: > Witam, > poszukuję imienia krókiego, mocnego i polskiego. Imię Artur Adam? Robert? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Coś podobnego do imienia Artur 29.08.05, 15:41 Z polskim bedzie trudno, bo Artur polskim imieniem nie jest, nie wiem co rozumiesz podkreslajac ta ceche? Proponuje: Eryk, Bruno, Borys, Igor, Bogdan, Bohdan, Miron, Jeremi... Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Coś podobnego do imienia Artur 29.08.05, 16:27 To ja dorzuce: Jakub Wiktor Igor Teodor Emil Hugo Jerzy Olgierd Szymon Tymon Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Coś podobnego do imienia Artur 29.08.05, 23:30 ech, a ja właśnie wpisałam w innym wątku: Artemon Artemiusz - równie polskie, jak Artur, a moze i obecne w Polsce wcześniej. Św. Artemon byl uczniem apostoła Pawła (był jeszcze drugi swięty o tym imieniu, żył na przełomie III i IV wieku); św. Artemiusz żył w IV wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Coś podobnego do imienia Artur 29.08.05, 23:54 Może Bartek? Czyli w formie Bartłomiej lub Bartosz. Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Coś podobnego do imienia Artur 30.08.05, 00:07 Bartek, Piotr, Karol, Krystian, Roman, Gabriel, Marcin, Marek, Radek, Darek, Cyprian, Igor... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Coś podobnego do imienia Artur 30.08.05, 09:00 Skoro miało być polskie, dobrzucę jeszcze imię Sambor. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
muszta Re: Coś podobnego do imienia Artur 31.08.05, 10:03 Dziękuję za propozycje. Usłyszałam wczoraj w pociągu i zrobiło mi imię Ryszard, a szczególnie zdrobnienie "Rysiu" . Na razie nr 1 na liście. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Coś podobnego do imienia Artur 31.08.05, 10:54 No widzisz, zawsze cos sie znajdzie Na pewno spodoba Ci sie jesczze jakies imie oprocz Artura i Ryszarda. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Coś podobnego do imienia Artur 31.08.05, 12:04 Rysiu bardzo fajnie, popieram! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Coś podobnego do imienia Artur 31.08.05, 12:55 J ateż uważam, że Ryszard to bardzo dobry pomysł! Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Coś podobnego do imienia Artur 31.08.05, 12:57 A może Eryk?Moja babcia skracała imię mojej ś.p.Dziadziusia Eryka do..Rysia Odpowiedz Link Zgłoś
noemip Sambor 31.08.05, 13:07 Sambor Młoszowski - był taki poeta staropolski, ale Wespazjan ) Kochowski napisał o nim b. złośliwą fraszkę ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sambor 31.08.05, 18:13 Było w przeszłosci więcej osób o tym imieniu pl.wikipedia.org/wiki/Sambor_I_Gda%C5%84ski pl.wikipedia.org/wiki/Sambor_II_Tczewski Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Coś podobnego do imienia Artur 31.08.05, 13:57 Ryszard jest super. Ja bym jeszcze dorzuciła Henryka i Mirona. Odpowiedz Link Zgłoś
mamasebunia Re: Coś podobnego do imienia Artur 31.08.05, 13:07 Borys, Igor, Bruno Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Coś podobnego do imienia Artur 31.08.05, 17:33 Najbardziej "dzwieczy" mi tu Wiktor Odpowiedz Link Zgłoś