o.madzia 30.08.05, 11:37 Co myślicie o dziesięciolatku, który ma tak na imię. Niestety nie wiem, czy nazwisko ma po matce czy może inne po ojcu (bo imię to po nestorze rodu po mieczu - ponoć obcokrajowcu). Może i jestem mało nowoczesna, ale jak dla mnie nie ma racji pani Gawryluk twierdząc iż "...tym, którym Nikon kojarzy się tylko z aparatem fotograficznym, a Kantor z punktem wymiany walut, bardzo współczuję". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Nikon - syn Doroty Gawryluk 30.08.05, 12:25 ...czyli jednak miałam rację, kiedy twierdziłam, że Gawryluk ironizuje w wywiadzie, w którym mówiła, że córkę nazwie Minolta! Nikon to bardzo stare imię, ale bardzo mało znane, i dlatego budzi zdziwienie. Ja też zetknęłam się z nim dopiero, kiedy zaczęłam pisać na tym forum. Dlatego uważam twierdzenia Gawryluk za zbyt radykalne, choć oczywiście rozumiem jej irytację. Mogła nawet nadając to imię nie zdać sobie teraz sprawy, że jest jednobrzmiące z nazwą aparatu, a teraz pewnie ludzie ją męczą komentarzami. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Nikon - syn Doroty Gawryluk 30.08.05, 13:17 o.madzia napisała: twierdząc iż "...tym, którym Nikon kojarzy się > tylko z aparatem fotograficznym, a Kantor z punktem wymiany walut, bardzo > współczuję". Hmm,takim ludziom to ja też współczuje serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Nikon - syn Doroty Gawryluk 02.09.05, 14:12 Nikon-imie brzydkie w przeciwieństwie do pięknego imienia Nicolas. Pozdrawiam Linna-Altair vs Linaya vs Alpha Odpowiedz Link Zgłoś
zakochalam_sie Re: Nikon - syn Doroty Gawryluk 28.06.06, 22:54 linna-altair napisała: > Nikon-imie brzydkie w przeciwieństwie do pięknego imienia Nicolas. A ja mogłabym napisać dokładnie na odwrót. Mnie się Nikon nie kojarzy z aparatem, tylko z prawosławiem. Odpowiedz Link Zgłoś
femian Re: Nikon - syn Doroty Gawryluk 29.06.06, 18:33 A mi się wyłącznie z aparatem kojarzy, lustrzanki cyfowe Nikona są jednymi z najlepszych Możliwe, że rodzice są zagorzałymi fanami fotografii i aparatów Nikona. Odpowiedz Link Zgłoś
pijany_rumcajs Re: Nikon - syn Doroty Gawryluk 02.09.05, 15:42 Maz pani Gawryluk jest Bialorusinem z Hajnowki, a imie Nikon w kregach bialorusko-prawoslawnych jest calkiem popularne. Rownie dobrze mogla go nazwac Bazyli albo MikolajImie nawet, nawet Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nikon - syn Doroty Gawryluk 02.09.05, 15:45 To ciekawe, co piszesz o mężu - Białorusinie. Żeby uściślić: Nikonów w 1994 roku bylo w PL zarejestrowanych 5-ciu, ale pewnie święty Nikon jest tam bardziej znany, bo to oczywiście imię bardziej "prawosławne". Odpowiedz Link Zgłoś
pijany_rumcajs Re: Nikon - syn Doroty Gawryluk 02.09.05, 15:53 No bardzo ciekawe, a ona pochodzi z okolic Limanowej. Mnie osobiscie to imie rzeczywiscie kojarzy sie z patriarchami prawoslawnymi, a nie z aparatem, ale na zboczenia zawodowe niestety nie ma lekarstwa Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nikon - syn Doroty Gawryluk 29.01.06, 15:24 Nikon zaczął mi się bardzo podobać i naprawdę chciałabym, zeby był nadawany częściej. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Ach, to ta dziennikarka:))))) 28.06.06, 21:42 Pomylilam obie panie)))). Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Ach, to ta dziennikarka:))))) 29.06.06, 00:35 zawsze mógl być Kodak... Odpowiedz Link Zgłoś
altyn Re: Nikon - syn Doroty Gawryluk 29.06.06, 12:08 Bardzo ładne prawosławne imię (imieniny obchodzi 1 marca). Szkoda że niektórym kojarzy się z aparatem fotograficznym Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Proponuje Prymityw i Karp i jeszcze sie obrazic, 29.06.06, 13:39 ze ludziom sie kojarzy...Coz, z klasa to ta wypowiedz pani Doroty nie byla... Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Proponuje Prymityw i Karp i jeszcze sie obraz 29.06.06, 13:43 Nikon.....moze i ladne, ale z podobnych imion zdecydowanie wole Nikodema Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Proponuje Prymityw i Karp i jeszcze sie obraz 29.06.06, 16:01 Nikon - Ładne. ale mnie nie zachwyca. Odpowiedz Link Zgłoś
gdarin Re: Nikon - syn Doroty Gawryluk 26.11.06, 11:46 Było dwóch świętych Nikonów. Jeden żołnierz rzymski, męczennik za cesarza Trajana Decjusza (połowa III wieku, wspominany 23 marca), a drugi misjonarz ormiański, cudotwórca, zwany Metanoeite (zm. ok. 998, wspominany 26 listopada). Imię jak najbardziej godne polecenia osobom, zarówno katolikom jak i prawosławnym. Odpowiedz Link Zgłoś
gdarin Re: Nikon - syn Doroty Gawryluk 26.11.06, 11:47 miało być "Imię jak najbardziej godne polecenia osobom szukającym imienia oryginalnego" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nikon - syn Doroty Gawryluk 16.02.19, 00:26 Nikon się trochę spopularyzował, pewnie dzięki Gawryluk, bo ma już nie 5, a 14 nadań. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Nikon - syn Doroty Gawryluk 16.02.19, 05:14 Kantor kojarzy mi się z Tadeuszem Kantorem, twórcą teatru Cricot 2 Nikon to jakiś "nadużywacz" nikotyny? Odpowiedz Link Zgłoś