Dodaj do ulubionych

Olivia Olivier, ratunku!

01.09.05, 18:54
Wyżej wspomniany pojawił sie wczoraj na tym łez padole w rodzinie dalekiego
kuzyna. Jest też Olivia. Przyznam szczerze, że na dźwięk imienia Olivier i
Olivia porusza mi się coś nerwowo w jamie brzusznej. (Może to mój maluszek sie
irtuje?). Błagam, pozwólcie mi zrozumieć, skąd sie wzięła popularność tych
imion? Dla mnie to odpowiednik Nicoli i Brajanka w wydaniu 2005, takie
imię-paszport do lepszego świata według rodziców w pewnych kręgach Ale może to
ja jestem sfrustrowana, bo w ciąży i poza krajem, więc nie przejmujcie się.
załączam pozdrowienia smile
Obserwuj wątek
    • linna-altair Re: Olivia Olivier, ratunku! 01.09.05, 19:13
      Nie rozumiem cię Trissie!Skoro jesteś za granica to powinnaś tym bardziej
      wybierać takie imona.Ja mimo,ze mieszkam w Polsce,przykro mi to powiedzieć i
      sama nie mogę sie z tym pogodić,ale niestety nie czuję sie Polką.Nie w pełni
      przynajmniej.Zawsze bliżsi mi byli Amerykanie(prawdziwi czytaj Indianie).Kocham
      też amerykańskie imiona,choć Alana,Jessicę,Briana i Nicolę nie nawidzę.Nie
      rozumiem jednak dlaczego Olivię zaliczasz do takich imion.Przecież w Polsce
      jest od dość dawna bardzo popólarne i zamierzam dać tak na imie
      córeczce.Uważam,że to imie jest piękne.Sorry jeśli cie uraziłam,ale nie obrażaj
      się.Po prostu tego nie rozumiem.Coż ludzie mają rożne gusta,prawda?

Gorąco pozdrawiam

Linna-Altair vs Linaya vs Alpha
      • trissie Re: Olivia Olivier, ratunku! 01.09.05, 19:40
        Droga linna altair, bardzo ,ale to bardzo chciałabym, abyś posłuchała polskich
        emerytów - emigrantów, którzy mieszkają w moim mieście, a przywędrowali tutaj z
        II korpusem po wojnie. Ci ludzie mówią piekną polszczyzną, bez angielskich
        pretensjonalnych wstawek, przekazali swoim dzieciom język, pragnienie
        poszukiwania własnych korzeni, szacunek i akceptację tego kim są i skąd
        pochodzą. To chyba warunek wychowania dziecka z poczuciem własnej wartości, tak
        myślę.
        Absolutnie mnie nie uraziłaś, nie przejmuj się, ja mam takie idealistyczne
        marzenie, żeby ludzie chcieli poznać i zrozumieć najpierw własną kulturę,
        historię, język, a dopiero później ją odrzucali i fascynowali sie inną. Bo to
        może dać dystans i umiejętność selekcji tego co fajne i tego co "do śmieci"
        Rozgadałam się jak własna stara ciotka smile
      • kora-1992 Re: Olivia Olivier, ratunku! 18.12.20, 00:42
        Ja to samo mam co pani polskie imiona w Polsce wydają się mało brzmiące od kilku miesięcy zastanawiam się jak dać córce na imię nic nie podoba się mojemu mężowi Olivia chyba mu przypadnie do gustu bo miała być Suzi
    • gaudencja Re: Olivia Olivier, ratunku! 01.09.05, 19:13
      Mam bardzo podobne odczucia w jamie brzusznej, mimo braku ciąży. Oliwię jeszcze
      jakoś strawię (ale przez "v" już stravić nie mogę, tac jac Victorii), ale Oliw
      (v)ier! Jest tu nas vięcej takich frustratec, co nie lubią prawdzivie pięcnych
      imion w ślicznej i novoczesnej pisovni, jac vidać. A jesli zdzierżysz, to
      polecam tacą małą lecturcę:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=28111214
      • trissie Re: Olivia Olivier, ratunku! 01.09.05, 19:27
        całości niestety nie zdzierżyłam na raz. Moje serdeczne gratulacje Gaudencjo,
        walczyłaś jak lwica, a i tak wyszłaś na starą nietolerancyjną ciotke, co to
        zmusza postępowe mamy do niepostępowych zachowań. Cudo. Dodam poloconą przez
        Ciebie lecturę do zakładek i bedę sie delektowac przy kolacji po kawałku.
        • gaudencja Re: Olivia Olivier, ratunku! 01.09.05, 19:58
          Takie postępove mamy to siła, do niczego nie da sie ich zmusić! smile Choć
          przyznam, że najbliższy jest mi komentarz 18lipcowa1, konkretnie ten właśnie. Nasze inne koleżanki z
          forum też się dzielnie udzielały!

Piękny post napisałaś o polskich emigrantach, ażem dodała natychmiast wątek do
          ulubionych i będę go od tej pory cytować.
      • abiela Re: Olivia Olivier, ratunku! 02.09.05, 11:24
        gaudencja napisała:

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=28111214

REWELACJA!
        Trissie mam takie same odczucia jak i Ty. Co wiecej mam meza obcokrajowca i
        wolna reke w wyborze Olivierkow, Vaness i Victorii.....ale szczescie!
    • linna-altair Re: Olivia Olivier, ratunku! 01.09.05, 19:14
      Natomias jeśli chodzi o Oliviera9zapomniałam o nim) to mnie tez sie nei
      podoba.Olivia jest dużo ładniej(co ja mowie jest pięknie!!!!!!!!!!!)
      • gaudencja Re: Olivia Olivier, ratunku! 29.01.06, 12:36
        Cały czas uważam, że lepsy od Oliwiera jest Oliwiusz (istnieje takie imię).
    • mathillde Re: Olivia Olivier, ratunku! 07.02.06, 20:42
      U mnie w rodzinie są już dwie Oliwki , ich mamy są bardzo młode.
      A znajoma ma synka...oczywiście Oliwierka(czy też Olivierka).
      ech...
      • agunek1 O gustach się nie dyskutuje 08.02.06, 18:53
        • abiela A o imionach mozna? 08.02.06, 19:18

• martuszkaw Re: Olivia Olivier, ratunku! 09.02.06, 11:49
      Mnie też trzepie na dźwięk tych imion, nie jesteś odosobniona. Przypomniało mi
      się takie zdarzenie z porodówki. Rozmawiam z dziewczyną z łóżka obok o imionach,
      ona mówi Oliwer, ja na to że mi się z Cromwelem kojarzy, takie rewolucyjne. Ona
      na to z czym (nie z kim, ale z czym smile??? To na cześć Janiaka i wyciąga kolorową
      gazetę. Teraz ja nie wiem o kogo chodzi - Matko dwa światy. Porażka kompletna.
      Pozdrawiam M.

PS. Co do Janiaka się doszkoliłamwink
      • karolinanka1 Re: Olivia Olivier, ratunku! 11.04.06, 22:32
        Faktycznie okropne!!
    • abiela odswiezanie dla misia9944 11.04.06, 21:27
      • cynta Re: odswiezanie dla misia9944 12.04.06, 13:13
        Wydaje mi sie ze imie moze sie podobac dlatego ze jest ladne w brzmieniu, ladnie
        sie zdrabnia itp. natomiast nie podoba nam sie zazwyczaj bo sie zle kojarzy, cos
        tam sugeruje, srodowisko, klase spoleczna czy konkretny status. Ja np. od wielu
        lat nie mieszkam w Polsce, nie mam bliskiego kontaktu ze tamtejsza
        wspolczesnoscia (choc rozmawiam z dziecmi i mezem po polsku)i w zwiazku z tym
        inaczej odbieram pewne imiona. Oliver (w takiej formie) wydaje mi sie podobny do
        Alexandra, oba imiona dobre na emigracje, takie raczej miedzynarodowe a jest ich
        niewiele. Oliver moim zdaniem nie nalezy do tej samej grupy co Kevin czy Braian.
        Ja np. nie moge strawic Patryka, ktory w pewnym czasie na "mojej" emigracji byl
        nadawany co drugiemu chlopcu. A Oliwia? u nas w kosciele (wyznacznik polskosci)
        jest jedna mala, tak samo zreszta jak jest Celestynka, 2 Julki, 2 Anie itp.
        normalny sklad.
        • gaudencja Re: odswiezanie dla misia9944 12.04.06, 16:57
          cynta napisała:

Oliver (w takiej formie) wydaje mi sie podobny d
          > o
          > Alexandra, oba imiona dobre na emigracje,

Pozwolę się z Tobą nie zgodzić w tym sensie, że Oliver nie jest imieniem
          uniwersalnym polsko-xxx (francuskim, angielskim etc.), jako że nie jest
          imieniem tradycyjnie przyjetym w Polsce (w odróżnieniu od Aleksandra). Dlaczego
          miałby być zatem dobrym imieniem na emigrację, w kazdym razie lepszym od
          innych?
          • alagodz Re: bo to jest nowa świecka tradycja 12.04.06, 23:07
            Imię nie podoba mi się, ale chyba ze względu na Janiaka czy jak mu tam.
            Nowe imiona po prostu przychodzą, a stare powracają. Jeśli dla mnie pozytywna
            postać objawila by się Olivierem, albo Xawierem to polubilabym takie imię.
            Xawery to tradycja czy nowość?
            A tu mam problem. Wiśniewskiego odmieniamy tak jak napisalam, czy winno być
            Xaverym jak za dawnych czasów?
            • gaudencja Re: bo to jest nowa świecka tradycja 13.04.06, 00:21
              Mimo wszystko to "v" jakoś drażni. X już znacznie mniej, bo xiążęta bywali
              dawniej. Wiśniewski Xavierem jest, w odróżnieniu od Dunikowskiego Xawerego
              (tradycja). Czy gdyby Olivier pozytywny się objawił, byłoby inaczej? Stawiam
              tezę, że raczej by się nie objawił, bo jak kto nie z rodziny międzynarodowej, a
              swój język zna, lubi i szanuje, "v" by nie forsował.
              • cynta Re: bo to jest nowa świecka tradycja 13.04.06, 05:53
                O!! tu to ja sie nie zgodze! X lepszy od V?? Moim zdaniem kazdy X w imieniu z
                polskim nazwiskiem brzmi pretensjonalnie i wydumanie a V nie w Polsce,
                zagranica, jest jakims tam rozwiazaniem. Czy wiecie jak trudno jest nadawac
                imiona dzieciom jezeli chce sie podkreslic polskie pochodzenie dziecka ale
                niekoniecznie chce mu sie zrobic krzywde dziwacznym imieniem? Zwlaszcza jezeli
                chcemy zachowac pisownie +- polska (zaliczam tu V ale nie X, bo Aleksander
                jeszcze przejdzie zagranica ale Oliwier juz nie)?
                • alagodz Re: bo to jest nowa świecka tradycja 13.04.06, 11:54
                  Mi chodzi o to, że tradycje się zmieniają mieszają z innymi (patrz
                  choinka),ktoś kiedyś pierwszy nazywal się Xawery i też bylo snobistycznie.
                  Gdyby nie bylo nowości to wokól sami -miry -mierze -slawy Ziemowity i Rzepichy,
                  a przecież nawet na tym forum jest coraz mniej zwolenników imion
                  przedchrześcijańskich że się tak wyrażę. Grażyna wymyślona a obecnie
                  tradycyjna - przynajmniej dla mnie.
                  • gaudencja Re: bo to jest nowa świecka tradycja 13.04.06, 12:33
                    alagodz napisała:

> Mi chodzi o to, że tradycje się zmieniają mieszają z innymi (patrz
                    > choinka),ktoś kiedyś pierwszy nazywal się Xawery i też bylo snobistycznie.

Czy ja wiem, moze było religijnie?

> Gdyby nie bylo nowości to wokól sami -miry -mierze -slawy Ziemowity i
                    Rzepichy,
                    >
                    > a przecież nawet na tym forum jest coraz mniej zwolenników imion
                    > przedchrześcijańskich że się tak wyrażę.

Mnie się wydaje, ze gdyby były same Ziemowity i Rzepichy, traktowalibyśmy to
                    jako sytuację naturalną i nie uważalibyśmy, żeśmy coś stracili.

Grażyna wymyślona a obecnie
                    > tradycyjna - przynajmniej dla mnie.

Imiona literackie - ok (przynajmniej dla mnie), ale imiona nadawane dlatego, ze
                    jakaś amerykańska biuściasta piosenkarka pop je nosiła (Samanta np.) to już
                    zupełnie nie to samo.
                • gaudencja Re: bo to jest nowa świecka tradycja 13.04.06, 12:35
                  cynta napisała:

> O!! tu to ja sie nie zgodze! X lepszy od V??

Na gruncie tradycji polskiej - jak najbardziej.

Moim zdaniem kazdy X w imieniu z
                  > polskim nazwiskiem brzmi pretensjonalnie i wydumanie a V nie w Polsce,
                  > zagranica, jest jakims tam rozwiazaniem.

Zagranicą - może i jest, natomiast komentowałam głównie sytuację w Polsce w
                  poprzednim poście. W Polsce "v" razi mnie o wiele bardziej, niż "x".
                  • gaudencja Re: bo to jest nowa świecka tradycja 13.04.06, 13:01
                    gaudencja napisała:

> Zagranicą - może i jest, natomiast komentowałam głównie sytuację w Polsce w
                    > poprzednim poście. W Polsce "v" razi mnie o wiele bardziej, niż "x".

Dodam, ze chodziło mi o "x" w "tradycyjnych" miejscach, np. w imionach Xawery,
                    Xymena.
                    • alagodz Re: Xymena tradycyjna? 13.04.06, 21:14
                      Mnie razi bardziej niż Kevin czy tytulowy Olivier.
                      "Religijnie" to dla mnie nie lepsze wytlumaczenie niż snobistycznie.
                      Nie bylo TV, gazet i czasopism tylko nowi święci, teraz są hity z satelity i
                      nowi idole, a skutek zdaje się ten sam. Po prostu nowe, albo odświeżone
                      popularne mniej lub bardziej w pewnych kręgach imiona i pisownia.
                      Pisownię uniwersalną powinnam promować odkąd się nasluchalam, że jestem
                      Aliżja. (To byl koszmar! Już chyba Wiechu mial lepiej bo byl Wesley`em.}
                      Ale nie promuję. Niech każdy używa jakiej chce.
                      • gaudencja Re: Xymena tradycyjna? 13.04.06, 21:32
                        alagodz napisała:

> Mnie razi bardziej niż Kevin czy tytulowy Olivier.

Kwestia przyzwyczajenia. Mnie nie, bo znana scenografka ma tak na imię, co
                        jakoś bardziej mnie przekonuje, niż postać Janiaka. Pomijając jej sympatie
                        polityczne.

> "Religijnie" to dla mnie nie lepsze wytlumaczenie niż snobistycznie.
                        > Nie bylo TV, gazet i czasopism tylko nowi święci, teraz są hity z satelity i
                        > nowi idole, a skutek zdaje się ten sam.

Równiez motywacje religijną wolę od popkultury...
                        Podejrzewam, ze nie powinniśmy na dawne czasy przenosić dzisiejszych kryteriów
                        mody/pretensjonalności/tradycjonalizmu. Wtedy to wszystko wyglądało nieco
                        inaczej.
              • gaudencja Re: bo to jest nowa świecka tradycja 12.09.06, 00:04
                gaudencja napisała:

Wiśniewski Xavierem jest, w odróżnieniu od Dunikowskiego Xawerego
                > (tradycja).

Właśnie byłam zasmuciłam pewnego Xaviera Francuza (mówi, ze u nich imię jest
                mało popularne) Wiśniewskim, ech. Opowiadał, że u nich też stare imiona
                wracają...
    • olivka_83 Re: Olivia Olivier, ratunku! 14.04.06, 18:24
      matko swieta kobiet dlaczego powstaje tak duzo watkow "kontrowersyjnych" o
      Olivierach i Oliviach?? Jestem mama Oliwiera-bardzo podoba mis ie to imie i
      takowe nadalam swojemu synkowi. To rzecz gustu komus moze sie podobac lub nie
      ale zeby zaraz zakladac watki specjalnie zeby skrytykowac te imioma??
      Przestancie kobiety, bo moze kogos urazic wasza zgryzliwosc a ludzi nadaja i
      bede nadawac imiona jakie im sie tylko podobaja a WAm nic do tego. A krytykowac
      tez trzeba umiec z KLASA! KOBIETY! czytajac takie watki j a ten mam wrazenie,
      ze jestem na jkims bazarze z ruskimi babamisad
      Notabene w mnie w klatce mieszka Benito i Nocole-dwoch braci-moze zalozycie
      nowy watek o tych imionach??

pozdrawiam i troche mniej zgryzliwosci
      • abiela Re: Olivia Olivier, ratunku! 14.04.06, 19:22
        olivka_83 napisała:

czytajac takie watki j a ten mam wrazenie,
        > ze jestem na jkims bazarze z ruskimi babamisad

A ruskie baby to jakies gorsze???

> Notabene w mnie w klatce mieszka Benito i Nocole-dwoch braci-moze zalozycie
        > nowy watek o tych imionach??
        >

Co to za imie Nocole?
        Benito kojarzy mi sie tylko i wylacznie z Mussolinim.
        • olivka_83 Re: Olivia Olivier, ratunku! 14.04.06, 19:47
          nie gorsze.
          a imie to Nicole-przepraszam-swoja droga moglas sie domyslicuncertain
          • gaudencja Re: Olivia Olivier, ratunku! 14.04.06, 20:01
            O Nicole watki też już były, podobne jak o Olivierze.
          • abiela Re: Olivia Olivier, ratunku! 14.04.06, 20:30
            olivka_83 napisała:

> nie gorsze.
            > a imie to Nicole-przepraszam-swoja droga moglas sie domyslicuncertain

Nie wpadlam na to, ze chlopak moze miec na imie Nicole....
      • karolinanka1 Re: Olivia Olivier, ratunku! 14.04.06, 22:29
        W pelni Cie popieram!!!Dziecinada!!!
        • karolinanka1 Re: Olivia Olivier, ratunku! 14.04.06, 22:30
          O przepraszam.
          To sie odnosi do wypowiedzi Olivki.
      • misslucky133 Re: Olivia Olivier, ratunku! 18.12.20, 12:54
        Masz absolutna racje. Kazde imie ma swoich zwolennikow i przeciwnikow. Jak mozna wpadac na pomysl zalozenia watku z celem wysmiewania sie z jakichs imion? I nie wazne czy tu chodzi o Oliwie, Miroslawe czy Zygfryda. Co innego zapytac o opinie a co innego wypisywac glupoty, ze komus od tych imion juz sie ''w brzuchu przewraca''?
        • chayah Re: Olivia Olivier, ratunku! 23.12.20, 10:29
          misslucky133 napisał(a):

> Masz absolutna racje. Kazde imie ma swoich zwolennikow i przeciwnikow. Jak mozna wpadac na pomysl zalozenia watku z celem wysmiewania sie z jakichs imion?

No nareszcie ktoś mądrze mówi big_grin big_grin big_grin
          • paula.anna Re: Olivia Olivier, ratunku! 23.12.20, 20:50
            Wyśmiewania?
            Hm, to jak obraza uczuć religijnych.
            Wychwalać można, nie lubic- już nie.
    • tradycja1 Re: Olivia Olivier, ratunku! 14.04.06, 20:24
      A co ja mam powiedziec jak mam dwie kolezanki- sasiadki rodem z Bialegostoku co
      corki maja w tym samym wieku i o tym samym imieniu Oliwia.

Co chwila slysze "Oliwus wstan , nie siadaj, ubrudzisz sie itp..Oliwienko
      powiedz DLA pani dzien dobry, daj DLA niego zabawke, Oliwka...Oliwia mama idzie
      do Oli( Oliwia nr2, zeby sie dziecku nie mylilo z nia sama)..."
      • olivka_83 Re: Olivia Olivier, ratunku! 14.04.06, 21:23
        zabawna sytuacja z tymi dziewuszkamismile ale co proponujesz rozstrzelac czy
        przechrzcic te dziewuszki? chcesz wytepic wwszystkie powtarzajace sie imiona??
        tak niestety sie dzieje, ze jest moda i pełno dzieci o takich samych imionach
        ale to jest nie do unikniecia. Mam brata, w tym roku skonczy 9 lat. Kiedy moi
        rodzice nadawali mu imie Mikołaj nie sadzili, ze juz za kilka lat bedac na
        placu zabaw i wolajac go po imieniu obejrzy sie na nich 10 innych Mikołajków.
        Teraz w klasie na 24 osoby jest 5 Mikolajow...
        Ale dziewczyny dlaczego Wy tak pietnujecie te imiona Oliwer, Oliwier, Oliwia
        (przez "W" czy tez przez "V" pisane?) czy nie wystarczy jeden watek, besztajacy
        dzieciaki o tych imionach musicie w kołko zakładac identyczne watki i wałkowac
        to wszystko w nieskonczonosc? Mam synka Oliwiera i niemilo mi sie robi czytajac
        wypowiedzi Wasze na temat jego imienia. Mi sie podoba i nadalam mu go nie
        sugerujac sie dziewczecym imieniem Oliwka...
        wiec prosze dajcie juz sobie spokoj wymyslajac rozne głupoty na temat imienia
        Oliwierkow czy Oliverow...

pozdrawiam
        • tradycja1 Re: Olivia Olivier, ratunku! 14.04.06, 22:31
          E no mnie to nie wadzi ze imiona sie powtarzaja ani nigdy nie sugeruje sie tym
          co ktos mysli.
          Po prostu sobie dyskutujemy..dla mnie imie Oliwia/Oliwier to cos w stylu
          mowienia do kochanej osoby Misiu/Misiuniu takie slodkie ze az mdli, bez
          charakteru jakby, ale...mam swiadomosc ze sie wielu podoba, bo jest ladne tyle
          ze jak dla mnie za bardzo rozanielone.

Z uszanowaniem wszystkim Oliwkom.
        • mamanicole Do olivka_83 15.09.06, 09:51
          Spokojnie, nie denerwuj się. smile
          Skoro dla Ciebie imię Olivier (Oliwier)jest jednym z piękniejszych imion, to
          tak jest.
          Najważniejsze jest Twoje zdanie w tej sprawie, bo to Twoje Dziecię nosi to
          imię.
          Nie słuchaj tych starych ciot, co to chciałyby, żeby po podwórku biegały same
          Konstancje, Gaudecje, Teofile itp.
          Kobitki te starają się narzucić innym swoje zdanie, a jeśli czują się bezsilne
          wobec osób stanowczych i mających swoje zdanie w danej sprawie, to ośmieszają i
          obrażają imię.

„Można być mądrym nie przeczytawszy ani jednej książki; wierząc zaś we
          wszystko, co jest napisane w książkach, nie można nie być głupcem.” (Lew
          Tołstoj)
          • annajustyna Re: Do olivka_83 15.09.06, 09:59
            Mama, zostaw to forum w spokoju i zaloz swoje wlasne. I poczytaj jakis
            podrecznik savoir-vivre´u...
            • annajustyna Re: Do olivka_83 15.09.06, 10:00
              Aha, Nicole czyta sie w PL NIkol, to Olivier powinno sie wymawiac Oliwje:. Po
              francusku.
          • abiela Re: Do olivka_83 15.09.06, 11:09
            mamanicole napisała:

> Nie słuchaj tych starych ciot,

Jestem pod wrażeniem Twojej erudycji!
            • mamanicole Dziekuję! 15.09.06, 11:14
              erudycja - gruntowna i rozległa wiedza; wszechstronna znajomość przedmiotu;
              uczoność, wykształcenie; oczytanie; wiedza książkowa.
              • abiela Re: Dziekuję! 15.09.06, 12:39
                mamanicole napisała:

> erudycja - gruntowna i rozległa wiedza; wszechstronna znajomość przedmiotu;
                > uczoność, wykształcenie; oczytanie; wiedza książkowa.

Przypominasz sobie znaczenie tego słowa?
              • olianka Re: Dziekuję! 15.09.06, 17:45
                mamanicole napisała:

> erudycja - gruntowna i rozległa wiedza; wszechstronna znajomość przedmiotu;
                > uczoność, wykształcenie; oczytanie; wiedza książkowa.

Skoro jesteś taka mądra, to dlaczego musiałaś sięgać do słownika?
            • ibby2 Re: Do olivka_83 15.09.06, 21:22
              > mamanicole napisała:
              >
              > > Nie słuchaj tych starych ciot,

abiela napisała:

> Jestem pod wrażeniem Twojej erudycji!

Ja też pod wielkim!I czy to aby możliwe,że wszechstronnie znająca przedmiot,
              uczona mamanicole, z gruntowną i rozległą wiedzą, myliła się?

A tak na marginesie jeśli to forum Ci się tak bardzo niepodoba to po co się na
              nim wypowiadasz?
          • gaudencja Re: Do olivka_83 15.09.06, 18:26
            mamanicole napisała:

> Nie słuchaj tych starych ciot, co to chciałyby, żeby po podwórku biegały same
            > Konstancje, Gaudecje, Teofile itp.

Kultura wysoka i elegancja wręcz emanuje z każdego słowa, składającego się na
            tę wypowiedzi.

BTW, musiałaś się przenieść do innego wątku, bo w swoim już nie masz
            argumentów, jak widzę.

> Kobitki te starają się narzucić innym swoje zdanie, a jeśli czują się
            bezsilne
            > wobec osób stanowczych i mających swoje zdanie w danej sprawie, to ośmieszają
            i
            >
            > obrażają imię.

Coś Ci się chyba pomyliło, ROTFL
            • gaudencja Re: Do olivka_83 15.09.06, 18:27
              gaudencja napisała:

> Kultura wysoka i elegancja wręcz emanuje z każdego słowa, składającego się na
              > tę wypowiedzi.

smile
      • a_weasley Czepia się 14.09.06, 23:08
        tradycja1 napisała:

> Co chwila slysze "Oliwus wstan , nie siadaj, ubrudzisz sie itp..Oliwienko
        > powiedz DLA pani dzien dobry, daj DLA niego zabawke, Oliwka...Oliwia mama idzie
        > do Oli( Oliwia nr2, zeby sie dziecku nie mylilo z nia sama)..."

No i czego sia porzodnych ludzi czepia, a?
        Pisze dla nas, że w Białostoku mieszka, to nie wie, że w Białostockiem tak mówi
        sia? Nie "powiedz jemu", tylko "powiedz dla niego"? Nie wie tego?
        A może w szkole nie słyszała, że regionalizmy nie są błędami językowymi? Mówi
        sąsiadka do swoich dzieci gwaro, jej prawo.
        Pomyśli chwila, zanim co napisze...
      • kora-1992 Re: Olivia Olivier, ratunku! 18.12.20, 00:52
        A co cię obchodzi jak kto do kogo mówi ,chyba nie masz swoich dzieci , albo jak masz to też posmieje się imon twoich dzieci albo posmieje się z twojego tu kobiety szukają czegoś innego nie zdania czy ci się podoba czy nie jak nie to nie czytam dalej wychodzę
        • paula.anna Re: Olivia Olivier, ratunku! 18.12.20, 11:17
          Wychodzisz, na pewno???
          Czyli nie ma sensu apelować, żebyś uczyniła swoje wypowiedzi zrozumialszymi, dzięki użyciu przecinków, kropek, znaków zapytania, wykrzykników, średników itp?

Btw forum jest właśnie po to, żeby tu wyrażac swoje zdanie 🙂. Tu akurat o imionach.
          Czyli pisać, że coś nam się podoba (co nie znaczy, że jest generalnie "ładne"), lub nam się nie podoba (co nie znaczy, że jest generalnie "brzydkie").
          Tzn tak być powinno, dla niektórych to bardzo trudne...
          Ciekawa jestem bardzo, czego "kobiety szukają" wg ciebie na forum o imionach 🤔
    • Gość: kayah73 Re: Olivia Olivier, ratunku! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.09.06, 03:57
      A ja mam mieszane strasznie uczucia co do Oliwiera. Samo imie lubie, bo b.
      dobrze mi sie kojarzy z jednym takim superprzystojnym, ale bez tego "i" po "w"!
      Oliver!
      Oczywiscie nie w Polsce znam Olivera i nie upieram sie zeby to imie w Polsce
      funkcjonowalo w zadnej wersji, ale dlaczego, och dlaczego, to imie w polskim
      jest tak paskudnie zmiekczone?
    • figrut Re: Olivia Olivier, ratunku! 14.09.06, 23:40
      Mam dwuletniego synka Oliwera. To imię nadane było pod wpływem złości na całą
      rodzinę mojego niemęża, ot, tak sobie z napisów końcowych jakiegoś filmu po
      dzienniku [nawet tego filmu nie oglądałam]. Mam już synka Tycjana, a że rodzinie
      nie podobało się wybrane przeze mnie imię dla najmłodszego - Eliasz - to po
      wielkiej kłótni zgodzili się na każde imię, byle tylko nie Eliasz, nie takie
      dziwaczne... . Przykro mi, że jest tylu Oliwerów, a raczej [Olivierów], ale nic
      już na to nie poradzę i musiałam polubić imię mojego synka, mimo że teraz tacy
      jak większość z Was, uważa iż nadałam je pod wpływem tego Oliwera [czy Oliviera
      ?] z telewizji. Jedno mnie tylko pociesza. Wśród znajomych mi dzieci i dorosłych
      nie znam ani jednego Oliwera [czy Oliviera], a w moim małym miasteczku powinien
      się jakoś odznaczać wysyp tego imienia. Jest tu mnóstwo Mateuszy, Kubusiów,
      Kacperków, Wiktorii [a może Victorii] i Zuzanek, ale nie ma ani jednego Oliwera
      na mojej i sąsiednich ulicach smile
      • a_weasley Re: Olivia Olivier, ratunku! 15.09.06, 11:35
        figrut napisała:

> Mam dwuletniego synka Oliwera. To imię nadane było pod wpływem złości na całą
        > rodzinę mojego niemęża, ot, tak sobie z napisów końcowych jakiegoś filmu po
        > dzienniku [nawet tego filmu nie oglądałam].

To faktycznie bardzo dobry powód, żeby nadać dziecku takie, a nie inne imię. Po
        prostu idealny sposób podejmowania decyzji, której skutek będzie trwał przez,
        daj Boże Olejkowi długie życie, może i sto lat.
        • figrut Re: Olivia Olivier, ratunku! 15.09.06, 11:53
          > To faktycznie bardzo dobry powód, żeby nadać dziecku takie, a nie inne imię. Po
          > prostu idealny sposób podejmowania decyzji, której skutek będzie trwał przez,
          > daj Boże Olejkowi długie życie, może i sto lat.
          No widzisz, a ja nie żałuję, że mam imię nadane na skutek kłótni
          mędzy moją Mamą która chciała mi dać na imię Sylwia i ojcem który razem ze swoją
          matką usilnie próbował przykleić do mnie imię Zuzanna [tak bardziej chciała
          babka niż mój ojciec]. Dzięki dziennikowi telewizyjnemu, w którym mówili akurat
          o jakiejś murzyńskiej bojowniczce o prawa człowieka Angeli Davis [czy jakoś tam]
          dostałam piękne imię które służy mi już 35 lat i nadal bardzo mi się podoba smile
          Mam nadzieję, że takim samym sposobem imię przypisane mojemu synkowi też będzie
          się podobać. Jeśli jednak nie będzie, to zawsze będzie mógł je zmienić, albo
          używać drugiego - Eliasz smile))
          • krzysia2 Re: Olivia Olivier, ratunku! 15.09.06, 13:36
            Moim zdaniem Oliwia i Oliwer to przeciętne imiona. Ani mnie nie szokują, ani mi
            się specjalnie nie podobają.
            Natomiast pisane przez "v", (albo wersja Olivier) stają się tragiczne.

A co do pana Janiaka to czytałam w jakiejś babskiej gazecie, ze on ma zupełnie
            normalne, polskie imie (niestety nie pamietam jakie)tylko zmienił je
            dla "potrzeb scenicznych" wink
            Moim zdaniem lepiej by zrobil, gdyby dla potrzeb scenicznych nauczył się
            poprawnej polszczyzny, bo co prawda przyzwyczaił mnie już do swoich wpadek, ale
            gdy ostatnio powiedział "oni nie umią" to nawet dla mnie było za dużo.
            • annajustyna Re: Olivia Olivier, ratunku! 15.09.06, 13:39
              Pan Janiak to naprawde Piotr...
    • ineska2 Re: Olivia Olivier, ratunku! 21.09.06, 10:37
      Mi sie te imiona kojarza z oliwa i tez bym ich nie dala big_grin
    • misslucky133 Re: Olivia Olivier, ratunku! 18.12.20, 12:49
      Tez uwazam, ze to niefajne, takie wymiewanie imion na forum. Jesli sie nie podoba, to swojemu dziecku tak nie daje o kropka. Pozniej dziecko wejdzie na forum i bedzie czytac te wszystkie bzdety. Po co? Dlaczego sie tak bardzo irytujesz, ze gdzies tam dzieci maja tak na imie? smile Byc moze te imiona nie maja polskiej tradycji - ok, a ty wolisz tradycyjne. Jesli chcesz wiedziec skad sie wziela popularnosc to prosze: oba imiona brzmia ladnie i moga byc uzywane miedzynarodowo. Zarowno jedno drugie jest aktualnie topowe w UK - nie bez powodu. W Polsce przyjely sie lata temu i 98% rodzicow jednak decyduje sie na spolszczona wersje z ''w'' w srodku - mozna to sprawdzic w rankingach. Czy tylko patologia je nadaje? Absolutnie nie ale z pewnoscia upubliczniajac takie wnioski, nie jedna Oliwka czy Oliwier moze poczuc sie nieprzyjemnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.