viareggio1 05.11.05, 18:59 Moja Dominika ma prawie 10 lat, a teraz pojawi sie maly KTOS. Przez 6 miesiecy miala to byc Marta, a teraz USG wytropilo... No i problem. Jakie imie dla chopaka? Hubert? Mateusz? Bartek? Maz chce Tomka... Ja najbardziej Sebastiana... Ale jak go zdrabniac? A moze macie inne propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: imie dla chlopca 05.11.05, 21:52 Mateusz i Bartek sa dramatycznie czeste. Wiec moze Hubert lub Sebastian? Co do zdrobnien Sebastiana, odswiezylam Ci watek, ktory wlasnie o tym traktuje. Z innych propozycji - moze Julian albo Eryk? Odpowiedz Link Zgłoś
mamasebunia Re: imie dla chlopca 05.11.05, 22:41 Stawiam na Sebastiana. Używamy zdrobnienia Sebuś, Bastian. Podoba mi się też zdrobnienie Sebek Mateusz - bardzo popularne(na osiedlu mam kilku Mateuszów) Bartek - może być Hubert - ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: imie dla chlopca 05.11.05, 23:02 Hubert lub Tomek. Bartosz i Mateusz strasznie częste. Sebastian mi się nie podoba, ale jeżeli tobie tak... Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: imie dla chlopca 06.11.05, 00:49 Mnie sie podoba Sebastian-Bastek.Mateuszy juz mnostwo.Ja mam Tycjana i ciesze sie ze jak go kiedys zawolam na ulicy,to bedzie wiedzial ze chodzi o niego. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: imie dla chlopca 06.11.05, 11:01 Hubert, Mateusz, Bartek, Tomek - wg mnie wszystkie są ładne . W tym, że co się tyczy Bartka, to o stokroć bardziej wolę Bartłomieja od Bartosza. A zdrobnienie od Sebastiana? Ja na wszystkich swoich kolegów noszących to imię mówiłam "Bestia", bo tak mi się to imię kojarzy . Choć, nie wiem, może jest ładne, ale jego dźwięk brzmi dla mnie jak bestia właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
arleta75 Re: imie dla chlopca 06.11.05, 13:32 Mateusz mi się niezbyt podoba Tomek tez nie Sebastian bardzo ładnie Bartek tez mi odpowiada Odpowiedz Link Zgłoś
viareggio1 Re: imie dla chlopca 06.11.05, 13:56 Dzieki wszystkim. Nawet nie myslalam,ze to taka ulga,otrzymac kilka rad od osob postronnych. Po selekcji zostal Sebastian i Hubert. A tak przy okazji - Dominika bierze dzis udzial w zawodach jezdzieckich z okazji "Hubertusa". Ale mam jeszcze ok 2 miesiecy na podjecie ostatecznej decyzji.Tylko jak przekonac faceta,ktory chce Tomka,bo od dziecka zaczytywal sie w przygodach tego chlopca na roznych kontynentach?! A moze jeszcze pojawi sie jakies nowe imie? Pozdrawiam wszystkich Anka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imie dla chlopca 06.11.05, 15:09 Skoro tatus tak bardzo chce Tomka, to moze spodoba mu sie Tobiasz? Imie bardzo podobne z brzmienia, a jednak inne. Oczywiscze ma ono tę wadę z punktu widzenia milosnika Tomasza, ze jednak Tomaszem nie jest. A Ty bardzo nie chcesz Tomka, czy tylko troche nie chcesz Tomka? Jaki jest Twoj stosunek do tego imienia? Odpowiedz Link Zgłoś
viareggio1 Re: imie dla chlopca 06.11.05, 16:03 Dla mnie imie Tomek jest zbyt twarde.Juz lapiej brzmi Tomaszek.Ale w nazwisku mamy "sz" i imie konczace sie na "sz"... Poza tym chlopczyk pewnie bedzie mial jasne wlosy i niebieskie oczy (bo moj maz ma SILNE geny,ktore zagluszaja moje), a to mi tez do Tomka nie pasuje.Ale najgorsze jest to,ze jestem zodiakalna Waga i podjecie decyzji wzrasta w moim przypadku do rangi OGROMNEGO problemu. A imie to taka wazna sprawa. Musze dodac,ze imie dla corki tez wybral Darek (znaczy mezulek),ja chcialam inne,poniewaz jej matka chrzesna miala juz chrzesniaczke Dominike.Moze chociaz tym razem postawie na swoim i bedzie Sebastian? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imie dla chlopca 06.11.05, 16:06 Bardzo Ci zycze postawienia na swoim, zwlaszcza skoro maz juz raz mogl decydowac zedle swego zyceznia. W koncu to Ty nosisz i rodzisz dziecko, prawda? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imie dla chlopca 06.11.05, 18:28 J atze bym optwoala za Hubertem Tomaszem. Sebastian jakos mi nie lezy. Odpowiedz Link Zgłoś
mamasebunia Re: imie dla chlopca 06.11.05, 21:57 A może Tymon? Zdrabnia się podobnie jak Tomek - Tymek. Mój Sebastian tez ma na drugie Tomasz (po tatusiu) Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: imie dla chlopca 07.11.05, 11:59 Postaw na swoim,teraz Twoja kolej.Wybierz to,ktore najmocniej siedzi Tobie w sercu.Ja uleglam rodzinie i zmienilam z Eliasza,na Oliwera.Niby tez mi sie podoba,ale jakos tak mi teraz nie pasuje.Nadal[a ma juz poltora roku],wydaje mi sie ze to pierwsze bardziej by do niego pasowalo. Zycze determinacji w postawieniu na swoim. ps.Ja tez jestem "waga". Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: imie dla chlopca 10.11.05, 11:24 Musze dodac,ze imie dla corki tez wybral Darek (znaczy mezulek),ja chcialam > inne,poniewaz jej matka chrzesna miala juz chrzesniaczke Dominike.Moze chociaz > tym razem postawie na swoim i bedzie Sebastian? Nie moze, a na pewno!! Co ten Twoj maz ma tak decydowac o kazdym imieniu?! Moim zdaniem i Hubert i Sevastian ladnie, stawiam miedzy niemi znak rownosci, bo nie wiem, ktore ladniejsze. A na zniechecienie do Tomka jest sposob, podsun mezowi jak nie lekture to film "Noce i dnie", tam byl taki nieudacznik Tomaszek Odpowiedz Link Zgłoś
hilda1007 Re: A właściwie dlaczego nie Tomasz? 09.11.05, 21:00 To porządne, męskie imię. Hubert też jest w porządku. Jestem zdecydowaną przeciwniczką Sebastiana. Imię jest za miękkie w brzmieniu dla faceta ( jacyś dziwni się trafiają). Poza tym jest długie,jeśli masz długie nazwisko to ma pewne znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: imie dla chlopca 09.11.05, 21:33 Ja bym próbowała przekonać męża do Sebastiana. Ewentualnie proponuję Tomisława - można zdrabniać Tomek, a brzmi bardziej męsko i zdecydowanie. No i unikacie "sz" w imieniu i nazwisku. Odpowiedz Link Zgłoś
winieta Re: imie dla chlopca 10.11.05, 12:21 Jeśli chcesz żeby Twój syn był trochę szalonym indywidualistą to daj mu na imię Szymon. Jeszcze nie udało mi się spotkać przeciętnego Szymona Odpowiedz Link Zgłoś
gaja011 Re: imie dla chlopca 10.11.05, 12:58 Jeżeli macie nazwisko zakończone na <sz> i mężowi nie przeszkadza Tomasz, to może jak radzi gaudencja podsuń mu Tobiasza - piękne i nie osłuchane, no i podobne do Tomasza. Jak dla mnie Sebastian niezbyt, ale sąsiadka miała Sebastiana i wołali na niego Bastek- całkiem fajnie. Z wymienionych postawiłabym na Huberta, ale może pomyślcie jeszcze nad innymi np:Gracjan, Cyprian, Jordan. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imie dla chlopca 10.11.05, 13:08 Wez pod uwage to, zs Szymon jest teraz w pierwszej 10-tce nadan i wkrotce bedzie latwo spotkac przecietnego chlopca o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś