gaudencja 05.11.05, 21:32 We Francji gwaltownie wzrasta moda na to imie. W wersji Romane, oczywiscie. Zobaczcie same: www.prenoms.com/v2/services-prenom/prenom.asp?prenom=romane Ciekawe, czy znajdzie to swoj polski oddzwiek Przypominam stary watek o tym imieniu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=15448059&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bodomlake Re: Romana 06.11.05, 03:31 no nieźle wzrosła bardzo ładne imię, chociaż męska wersja mi się bardziej podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Romana 06.11.05, 18:44 Mysle, ze w PL wzbudza na tyle silne skojarzenia z Romanem, ze nie stanie sie popularna. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Romana 05.04.06, 20:24 Brzmi przyciężkawo. W odróżnieniu od "Romane". Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Przypomniala mi sie piosenka sprzed ok. 20 lat... 05.04.06, 20:27 Supa Romana... Spiewalismy ja w wersji nieco zmodyfikowanej na czesc naszego katechety o tymze szlachetnym imieniu)). A powaznie w DE spotkalam sie z Romy, Rommy, Romina, Ramona, a ostatnio wlasnie z Romana (mniej woiecej w moim wieku, czyli kolo 30)... Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Romana 05.04.06, 22:11 Zdecydowanie wole wersje Roma. Znam 2 Polki o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: A Romualda? 06.04.06, 09:05 jak na mój gust, to ani Roma, ani Romana, ani Romualda, Chociaż znam z jedną-dwie osoby o kazdym z tych imion... Roma zbytnio z Rzymem mi się kojarzy, by imię takie nadać A Romcia Kowalik od Musierowicz jak w końcu miała na imię? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: A Romualda? 06.04.06, 11:03 Nie Roma wlasnie? Zaraz poszperam... pl.wikipedia.org/wiki/Je%C5%BCycjada Zobacz w spisie innych postaci, Roma... Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: A Romualda? 06.04.06, 11:41 ano Roma... Nie podchodzi mi, ale to oczywiście rzecz tego gustu... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A Romualda? 06.04.06, 13:16 nchyb napisała: > Roma zbytnio z Rzymem mi się kojarzy, by imię takie nadać Mnie również, ale przede wszystkim z napisem na bieliźnie, którą abp. Paetz ofiarował klerykom, sugerując czytanie od tyłu. Poza tym jest to dla mnie ewidentne zdrobnienie (od Romany, Romualdy itp.). Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Romana 06.04.06, 11:24 Nie podoba mi sie- tak jak i inne zenskie odpowiedniki meskich, typu Czeslawa, Henryka, Stanislawa, Jozefa. Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: Romana 06.04.06, 13:35 Nie podoba mi sie. Jest twarde i zbyt męskie, podobnie brzmiące jak Zdzisława, Czesława, Henryka itp. Odpowiedz Link Zgłoś
corleinne Re: Romana 04.09.06, 13:05 Słyszałam niedawno od znajomej historię o pewnej cioci Basi, która w dokumentach ma na imię Romana. Przyczyna: szczęśliwy ojciec zjawił się w urzędzie mocno zaświętowawszy, od progu oświadczył, że urodziła mu się córka, a na pytanie urzędniczki o imię... przedstawił się. Urzędniczka dopowiedziała sobie żeńską końcówkę i tak Basia została Romaną. Osobiście uważam, że Romana jest lepsza od Romy i Romualdy. Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Romana 04.09.06, 13:11 Nie podoba mi się ani Roma, ani tym bardziej Romana. Odpowiedz Link Zgłoś