mamrysia21 08.11.05, 23:25 Mam takie pytanko czy podoba się Wam to imię ?? nadalibyście je swojemu dziecko i jak cio to prosze uzasadnić Potrzebuje jakiś argumentów na nie bo osobiście jestem przeciwna aby moja dzidzia miała tak na imię !! i po cichu licze na dziewuszke Mojemu mężowi i teściowej się podoba a ja się nie zgadzam !! Co Wy na to ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Oliwier ! 08.11.05, 23:59 Poszukaj w wyszukiwarce, rozmawialysmy juz o tym imionu. Na forum znajdziesz raczej jego przeciwniczki. Ja tez do nich naleze, uwazam, ze imie jest pretensjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Oliwier ! 09.11.05, 08:29 Mamrysiu, IMO Oliwier to jedno z najbardziej pretensjonalnych nadawanych obecnie imion, jesli nie najbardziej pretensjonalne. Wpisuje sie, jak zauwazono w poprzednim watku o Oliwierze, w mode na disco polo i harlekiny. Nadac dziecku to imie to jak zafundowac mu rzad zlotych zebow na przedzie. Co mam Ci jeszcze napisac? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Oliwier ! 09.11.05, 11:48 Wcale mnie się nie podoba.Okropne niestety i nie na nasz język. Nie podobają się mi jeszcze Nicole,Dżesiiki,Jakub(bo zbyt oklepane)Oliwer czy Olivier,Pascal,itp. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
mamrysia21 Re: Oliwier ! 09.11.05, 12:41 Zgadzam Się z Wami jak najbardziej - dlatego nie rozumiem jak można upierać się przy takim imieniu a wybrzydzać jak mówie że może Hubert , Cezary ( fajne bo miło się zdrobnia Czarek , CZaruś ) , Szymon , Jan a jak teściowa usłyszała Weronika to jakby cytryne jadła !! i wywaliła mi Roksane !!!!! brakuje to ładnych polskich imion które krzywdy dziecku nie robią !! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Oliwier ! 09.11.05, 13:49 mamrysia21 napisała: > Zgadzam Się z Wami jak najbardziej - dlatego nie rozumiem jak można upierać się > > przy takim imieniu a wybrzydzać jak mówie że może Hubert , Cezary ( fajne bo > miło się zdrobnia Czarek , CZaruś ) , Szymon , Jan a jak teściowa usłyszała > Weronika to jakby cytryne jadła !! i wywaliła mi Roksane !!!!! brakuje to > ładnych polskich imion które krzywdy dziecku nie robią !! > Pozdrawiam Tesciowa to pikus, mam tylko nadzieje, ze przekonasz meza iz Oliwier to nie jest imie o ktore sie powinno toczyc boje. Oliwier- imie typowo sezonowe, zaslyszane z mediow i niby takie zachodnie... Hubert i Szymon o wiele, wiele ladniej, choc tez kojarzy sie z tvn ) Na dokladne dla dziewczynki : Kinga, Martyna, Anita, Justyna, Magda )) Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Oliwier ! 09.11.05, 13:43 Hmmm... miałam bardzo podobny problem. Moja teściowa również lubuje się w imionach typu Olivier. Na szczęście mąż stał po mojej stronie, mimo, że też nie był do końca przekonany. Mogę Ci tylko poradzić abyś do znudzenia, ale niezbyt nachalnie, powtarzała mężowi imiona, które Ci się podobają - w końcu się z nimi osłucha. Na sugestie teściowej ze słodką minką odpowiadałam, że bardzo dziękuję za poradę, ale imiona są już wybrane. Byłam grzeczna, ale bardzo stanowcza (i całą siłą woli starałam się nie wpaść w furię ). U mnie zadziałało - czego i Tobie życzę . Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Oliwier ! 09.11.05, 13:57 A ja może nie do końca na temat. Skąd właściwie wzięła się ta fatalna moda na imię Oliwier? Dopiero od niedawna ciągle słyszę to imię. Dla mnie to imię jest fatalne i strasznie obciachowe. Mam nadzieję, że postawisz na swoim. Ja też liczyłam na dziewuszkę, właśnie z tego powodu, że co się tyczy męskiego imienia, to chyba nigdy bym się z mężem nie zgodziła . Na szczęście on mi nie proponował żadnego fatalnego Oliwiera. A teraz moglę się, żeby ta dziewczynka jednak nie okazała się być chłopcem. Dziś mam USG - mam nadzieję, że ginekolog niczego dziwnego tam nie dostrzeże . Odpowiedz Link Zgłoś
mamrysia21 Re: Oliwier ! 09.11.05, 15:55 Bardzo dziekuje za wszelkie sugestie klops w tym że małżonkowi dość Oliwier się podoba ale to są wpływy teściowej !! Więc jak mówicie postaram się podsuwać mu inne imionka żeby się bestyja osłuchała i wybiła Oliwiera z głowy !!! koza ja dzisiaj miałam swoje pierwsze USG suuuuuper sprawa ale jeszcze nie wiem cio się wykluje -to modlimy się razem za śliczne panienki mój tata też się dołączy bo marzy mu się wnusia i na Oliwiera nei pozwoli Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Oliwier ! 09.11.05, 16:24 A ja jestem mama Oliwera[choc nie zupelnie z wlasnego wyboru bo mial byc Eliasz ale rodzina sie zbuntowala-nawet ta dalsza].Teraz juz sie troche oswoilam [maly ma juz18miesiecy].Spruboj postawic na swoim,ale majac cala rodzine przeciwko sobie-bedzie ciezko. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinanka1 Re: Oliwier ! 13.02.06, 10:19 Moj synek ma na imie Oliver i mi sie bardzo podoba,mieszkamy w Austrii i tutaj jest to jedno z najladniejszych imion meskich. Co do popularnych ostatnio imion w Polsce:Czarek,Max to wola sie na psa.Jasiu,Franiu,Wladziu,Leon,Roch,Stasiu sa przestarzale i wiejskie. Imie Szymon tez jest juz bardzo rozpowszechnione,ale jakos sie podoba. Kazdy wybiera imie dla dziecka wedlug swojego gustu.Imie dziecka powinno sie podobac obydwojgu z rodzicow,w tym wypadku tesciowa nie ma nic do powiedzenia. Twoj maz powinnien uszanowac tez i Twoje sugestie,a ustalac imie dla dziecka z mamusia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Oliwier ! 13.02.06, 20:30 karolinanka1 napisała: > Moj synek ma na imie Oliver i mi sie bardzo podoba,mieszkamy w Austrii i tutaj > jest to jedno z najladniejszych imion meskich. > A jaki obiektywny organ to stwierdzil? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Oliwier ! 08.09.06, 23:54 Coz, badania w obszarze niemieckojezycznym o zaleznosci miedzy tzw. poziomem rodzicow a imieniem tez byly prowadzone...Im rodzice bardziej "Kultiviert", tym -ze zacytuje Karolinke- imiona bardziej pieskie... Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Oliwier ! 09.11.05, 16:25 A może wydrukuj nasze wypowiedzi. Może to da coś do myślenia. pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Oliwier ! 09.11.05, 16:27 malgosiek2 napisała: > A może wydrukuj nasze wypowiedzi. > Może to da coś do myślenia. Nie tylko nasz gromow na Oliwiera na tym Forum nie brakuje Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Oliwier ! 09.11.05, 16:34 po pierwsze-ja sobie nie wyobrazam, zeby jakakolwiek rodzina miala wplyw na imie dla mojegodziecka-moje i meza jest i tonasza sprawa-tesciowa sie juz wykazala, nie jej broszka. po drugie-imie musi byc kompromisem Twoim i meza-jesli Tobie si enie podoba Oliwier, to przeciez nie moze tak dziecka nazwac wbrew Tobie! I nie musisz szukac argumentow-NIE PODOBA Ci sie i juz! my trzy miesiace dyskutowalismy, zanim znalezlismy takie,c os ie podoba obojgu, bez zadnych argumentow, obalajace bylo samo nie. To wspolne dziecko i wspolnie bedziecie je wychowywac iw spolnie jego imieniem wolac... po trzecie-imie jest okropne, pretensjonalne, zaloze sie, ze wybitnie sezonowe, obciachowe i niemeskie-wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
hilda1007 Re: Oliwier ! 09.11.05, 21:05 Katastrofa! Ale przecież nie zrobisz tego swojemu dziecku! W końcu to Ty jesteś w ciąży i Twój mąż na pewno to doceni, zwłaszcza w końcówce. Odpowiedz Link Zgłoś
mamrysia21 Re: Oliwier ! 09.11.05, 21:46 Dziewczyny jesteście świetne pewnie że nie zrobie takiej krzywdy dziecku !! i będziemy szukać innego imienia dla naszej kuleczki Tylko zastanawia mnie fenomen tego jak TV działa na życie człowieka bo teściowej podoba się Oliwier bo się jej kojarzy z Oliwierem Janiakiem z TVN !!!!!!!!!! do faceat nic nie mam ale jak dla mnie jest lekko narcyzowaty !! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Oliwier ! 09.11.05, 21:52 Aż sobie wstukałam tego Oliwiera Janiaka w wyszukiwarkę. Jego zdjęcia są dla mnie kolejnym argumentem na to, że NIE należy nazywać tak dziecka! )) Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Re: Oliwier ! 12.11.05, 22:59 Chciałem tak dać synowi i okazało się, że to imię stało się bardzo popularne. Nie przeszkadza mi popularność ale to, że staje się mniej identyfikujące. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Oliwier ! 13.11.05, 15:56 Dość popularne, mi się średnio podoba (a może średnio nie podoba?), nie nazwałabym tak syna. Odpowiedz Link Zgłoś
ksas Re: Oliwier ! 24.11.05, 12:06 a ja troche tak off topic,ale nie do konca.... jak mozna sie sugerowac az tak dalece opiniami tesciowej czy znajomych, by miec taki problem i szukac argumentow na forum.... dasz dziecku imie, ktorego nielubisz , bo tesciowa ma wplyw na meza - oboje bym pogonila, a w druga strone zrezygnujesz z imienia , bo kolezanki sie krzywia... nie dajmy sie zwariowac pozdrawiam i zycze samych samodzielnych i trafnych wyborow: ) Odpowiedz Link Zgłoś
nana30 Re: Oliwier ! 24.11.05, 23:14 A mnie się podoba, co więcej, mój synuś ma tak na imię- z mojej zresztą sugestii. Podoba mi się dużo bardziej niż na przykład równiez popularne- Stanisław , czy Franciszek, czy inne tego typu. I argumenty, że to bardziej polskie imię, jakoś mnie nie przekonują. Nie bardzo wyobrażam sobie, że miałabym do dziecka mówić Stasiu, Franuś, czy Filipek, niechby były najbardziej polskie- nic by na to nie wpłynęło, bo mi się po prostu nie podobają. A Oliwier jest OK. Nawet jeśli Janiak wcale mi się nie podoba. Lepper też mi się nie podoba, a imię Andrzej- owszem. I gadanie o pretensjonalności jest tu tylko dorabianiem sobie ideologii do własnej religii. Inna sprawa, że rozumiem, iż może się komuś to imię nie podobać. Gdyby jakieś imię mi się nie podobało, na pewno zdanie teściowej, czy mojej mamy a nawet męża na pewno nie byłoby decydujące. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Oliwier ! 25.11.05, 09:46 nana30 napisała: > A mnie się podoba, co więcej, mój synuś ma tak na imię- z mojej zresztą > sugestii. Podoba mi się dużo bardziej niż na przykład równiez popularne- > Stanisław , czy Franciszek, czy inne tego typu. I argumenty, że to bardziej > polskie imię, jakoś mnie nie przekonują. Nie bardzo wyobrażam sobie, że > miałabym do dziecka mówić Stasiu, Franuś, czy Filipek, Na szczescie istnieje wiecej imion meskich niz trzy wymienione powyzej plus Oliwier, wiec nie jestesmy skazani na Oliwiera, jesli te trzy imiona nam nie odpowiadaja. Coz poczac, naprawde uwazam, ze to imie jest pretensjonalne i nie podoba mi sie; nie ma to nic wspolnego z zadna religia. Ale zycze Twojemu Oliwierkowi, zeby byl zadowolony ze swojego imienia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
trissie Re: Oliwier ! 25.11.05, 11:42 Moim skromnym zdaniem, to imię z kręgu mam Nicol, Kevinków i Olivii. Mam wyjątkową awersję do tego imienia. Wiem, że o gustach sie nie dyskutuje, ale nie daj się namówić teściowej. Kolejnemu Oliwierowi powiedzmy stanowczo nie Odpowiedz Link Zgłoś
nana30 Re: Oliwier ! 25.11.05, 11:42 Zdrobnienie: Oliwierek jest faktycznie okropne. Wolę mówić Olo. Dzięki za życzenia i myślę, że powinno mu się podobać. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Oliwier ! 25.11.05, 16:30 Mnie też sie nie podoba i nie nazwałabym tak swojego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: Oliwier ! 25.11.05, 17:01 To dziecko twoje, nie teściowej, więc imię nie powinno być jej decyzją. A Oliwier brzmi okropnie, jest pretensjonalne i kojarzy mi się z Oliverem Twistem. W sumie, jeśli mąż się przyzwyczaił do myśli o Oliwierze, możesz zaproponować mu Aleksandra argumentując, że również można zdrabniać Olek (a jest to MSZ jedyne znośne zdrobnienie od imienia Oliwier) Odpowiedz Link Zgłoś
karolinanka1 Re: Oliwier ! 13.02.06, 10:27 Mi sie podoba,moj syn ma na imie Oliver.Zdrabniam Oli. Jezeli Tobie sie nie podoba,to musisz to przedyskutowac z mezem.Tesciowa sie nie liczy.Zawsze mozna znalezc rozwiazanie zadowalajace obydwie strony. Odpowiedz Link Zgłoś
olivka_83 Re: Oliwier ! 14.02.06, 13:03 Ja ma syna Oliwiera!!!Uważam ze to urodziwe imię z reszta jak większość!Ale zeby zaraz pisac ze to tandeta i smierdzi Disco Polo??Przesada!! Ja na swojego synka mówie: Oli, Olinek, Oluś, Lolek a ostatnio nawet Toluś i mu wyraźnie sie podoba. Pozdrawiam mamy Oliwierków. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Urodziła się... dziewczynka 08.09.06, 23:50 - i nic więcej nie wiadomo Gratuluję! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=43204748&a=43204748 Odpowiedz Link Zgłoś