morsk2 22.11.05, 22:06 Pierwsza córeczka ma imię obecnie popularne, ale cóż, tatuś się uparł Niebawem pojawi się siostrzyczka i powstaje problem z imieniem. Czy "dopasowujecie" imię rodzeństwa czy może być "z innej bajki"? Większości do Wiktorii pasuje Weronika - mi się nie podoba Generalnie szukam imienia 2-3 sylabowego, w miarę "międzynarodowego" i nie stwarzającego zbyt wiele możliwości do zdrabniania i spieszczania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: siostra Wiktorii? 22.11.05, 22:22 Hej! Moim zdaniem imie moze byc z innej bajki, ale nie z dramatycznie innej. Nadii czy Soni bym Ci nie rekomendowala, nawet gdyby mi sie te imiona podobaly. Przychodzi mi na mysl w tej chwili np. Ksenia Laura Łucja Amelia Agata Marta Helena Matylda (ostatnio bardzo popularne we Francji) Klara Marianna Lea pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
morsk2 Re: siostra Wiktorii? 22.11.05, 22:39 zastanawiałam się właśnie nad Laurą, ale to imię ma chyba ostatnio tendencję wzrostu popularności? a może zestawienie "tematyczne" - Wiktoria i Gloria? na wszelki wypadek na drugie chcę dać imię "zwyczajne" typu np Ewa. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: siostra Wiktorii? 22.11.05, 22:51 Gwaltownej popularyzacji Laury nie widac, ale rzeczywiscie wyraznie zaczela sie pojawiac. W Warszawie jest na 40. miejscu wsrod imion zenskich - to jeszcze nie jest popularnosc dramatyczna, bo uwzgledniajc imiona damskie i zenskie Laura jest na 83 miejscu. Nie wiadomo, jak jest w innych regionach. Ostatnie "twarde" dane, z 2000 roku, pokazuja, ze Laura wlasnie w tym roku weszla do grupy imion nadanych ponad 1000 razy i jest na jej szarym koncu (tych imion jest chyba 85, o ile dobrze pamietam). Jesli mimo wszystko boisz sie popularnosci Laury, to moze Maura? Ciagle mi sie to imie wpisuje zamiast Laury w tym watku. Glorie raczej bym odradzala (odswiezylam Ci watek o imionach-okrzykach), ale moze cos mniej ewidentnie tematycznego, a jednak tematycznego, np. Eunika? Przychodzi mi do glowy jeszcze Lilla, Emma, Delfina (spotyka sie calkiem czesto we Francji), Olimpia (wyjatkoo dobrze pasuje mi do Wiktorii), Eryka. Co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: siostra Wiktorii? 23.11.05, 16:21 W czym problem? Wiktoria to bardzo stare imię, które zyskało na masowej popularności głównie na fali fascynacji Zachodem, więc pasuje do tego imienia zdecydowana większość innych - zarówno popularnych, tradycyjnych, jak i tych rzadszych, mniej tradycyjnych . Moje propozycje: Klara Łucja Waleria Felicja Oktawia Artemia Letycja Patrycja Malwina Lilianna Kornelia Marcelina Matylda Dorota Faustyna Petronia Licynia Tarsylia (dla odważnych) Regina Aniela Flawia Hilaria Jaśmina Rozalia Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: siostra Wiktorii? 22.11.05, 23:21 ja jetsem raczej za dopasowaniem. a moze Waleria? do Wiktorii pasuje i niepopularne... Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: siostra Wiktorii? 22.11.05, 23:24 zdaje sie, ze w Polsce nie mozna zarejestrowac Wiwianny tylko Bibianne... Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: siostra Wiktorii? 23.11.05, 10:37 Hej. Moje propozycje: Daria Łucja Laura Klara Nina Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: siostra Wiktorii? 23.11.05, 11:45 A ja polecam Glorię - to piękne imię pasuje doskonale do Twoich wymagań. Chociaż z drugiej strony nie wiem czy Wiktoria i Gloria to nie za dużo jak na jeden dom... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: siostra Wiktorii? 23.11.05, 14:07 IMO za duzo - sa i "zbyt dobrze" dobrane tematycznie, i zbyt podobne do siebie (identyczne koncowki). To tak, jakby nazwac corki Jowita i Judyta; troche za duzo dobrego naraz Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: siostra Wiktorii? 23.11.05, 14:10 Martyna Malwina Michalina Kamila Anastazja Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: siostra Wiktorii? 23.11.05, 14:33 Moje pierwsze skojarzenie to Oliwia. Inne propozycje: Paulina ( slyszalam juz o kilku siostrach Paulinie i Wiktorii) Estera Judyta Liwia Laura Konstancja Melania Odpowiedz Link Zgłoś
gaja011 Re: siostra Wiktorii? 23.11.05, 14:38 Helena, Wanda, Klara, Amanda, Stella, Ariadna Odpowiedz Link Zgłoś
kajtus6 Re: siostra Wiktorii? 24.11.05, 12:38 Jestem mama Klary (tez miedzynarodowej!!), wiec polecam. Ale tez fajnie by bylo Dalia, Daria, Natalia, Aniela, Lidia, Liwia, lub Kalina. pa Odpowiedz Link Zgłoś