black.and.white 03.12.05, 20:47 Potrzebuję trzeciego imienia "do tego zestawu" ;-], dla dziewczynki. Chciałabym, żeby imię było dość krótkie i "średnio oryginalne" Myślałam nad Elizą lub (choć nie krótką)Gabrysią. Co myślicie? Może ktoś ma inne propozycje? Z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Ida, Hania i...? 04.12.05, 02:21 Wole Gabrysie od Elizy ale proponuje jeszcze: Klare, Marte, Eligie, Leonie. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Ida, Hania i...? 04.12.05, 11:55 Zofia, Maria, Krystyna, Róża, Klara, Laura Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ida, Hania i...? 04.12.05, 12:44 Eliza wydaje mi sie byc zupelnie nie z tej bajki; Gabrysia lepsza, ale bardzo popularna. Oprocz tego, co zostalo zaproponowane, proponuje Antoninę lub Marcelinę (choc nie sa to imiona krotkie), Amelię, Alicję, Emilię, Agatę, Łucję. Odpowiedz Link Zgłoś
llora Re: Ida, Hania i...? 04.12.05, 13:18 Laura,Liwia,łucja,Flora,Nadia,Jagna,Lena????? Odpowiedz Link Zgłoś
black.and.white Re: Ida, Hania i...? 04.12.05, 17:29 Dzięki! Jak narazie najbardziej podobają mi się Kaja, Laura, Alicja i ew. Liwia, Flora, Lena. Amelia - jeżeli ktoś dysponuje słownikiem wyrazów obcych Kopalińskiego, będzie wiedział, czemu odrzucam. Klara - wg. mnie niezbyt można to imię zdrobnić. A imię Antonina podoba mi się całe życie, ale wydaje mi się, że dziecko mogłoby później mieć pretensje I czy dobrze mi się wydaje, że Nadia [w szczególności], Alicja, Emilia, Amelia są ostatnimi czasy bardziej popularne? [oczywiście nie porównując do ilości Julek] Odpowiedz Link Zgłoś
black.and.white Re: Ida, Hania i...? 04.12.05, 17:30 I chciałam dodać, że nazwisko jest dość długie, zakończone na -ska. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ida, Hania i...? 04.12.05, 17:43 black.and.white napisała: > > Klara - wg. mnie niezbyt można to imię zdrobnić. Niedanwo mama Klary podawala mnostwo zdrobnien tego imienia. > A imię Antonina podoba mi się całe życie, ale wydaje mi się, że dziecko > mogłoby później mieć pretensje > A czemu? To sliczne imie, skoro tobie sie tez podoba, to czemu odrzucasz? > > I czy dobrze mi się wydaje, że Nadia [w szczególności], Alicja, Emilia, Amelia > są ostatnimi czasy bardziej popularne? [oczywiście nie porównując do ilości > Julek] > Tak, sa popularne, ale jeszcze umiarkowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ida, Hania i...? 04.12.05, 17:57 black.and.white napisała: > A imię Antonina podoba mi się całe życie, ale wydaje mi się, że dziecko > mogłoby później mieć pretensje Za co?? Teraz Antosiow jest sporo, a i Antoniny pojawiaja sie regularnie. A imie ladne, wielu osobom sie podoba, wiec za co tu miec pretensje? Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Ida, Hania i...? 04.12.05, 18:10 Można, można zdrobnić imię Klara . Ja do swojej dziewczynki, która jeszcze w brzuszku jest, mówię Klarunia, Klarusia, Klaruszek, Klarutek, jeśli mnie weźmie na zdrobnienia. Zresztą pełna forma tego imienia nie jest długa i nic nie stoi na przeszkodzie, aby właśnie jej używać zwracając się do dziecka. Oprócz tego, co zaproponowały dziewczyny, proponuję Ci takie imiona jak: Ewa, Zofia, Jowita, Rozalia, Adela. A co do Kai, Laury i Alicji to wszystkie te imiona podobają mi się. Wydaje mi się jednak, że do Twojej dwójki najbardziej Kaja by pasowała. Aha, tylko nie skreślaj Gabrieli z listy, bo choć to długie imię, to jest prześliczne . Odpowiedz Link Zgłoś
black.and.white Re: Ida, Hania i...? 04.12.05, 18:17 > Aha, tylko nie skreślaj Gabrieli z listy, bo choć to długie imię, to jest > prześliczne . Podobno coraz bardziej poularne? A Adela mi się również podoba. Teraz to mam niezły dylemat... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ida, Hania i...? 04.12.05, 18:21 black.and.white napisała: > > Aha, tylko nie skreślaj Gabrieli z listy, bo choć to długie imię, to jest > > > prześliczne . > > Podobno coraz bardziej poularne? W Warszawie na 12 miejscu pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
black.and.white Re: Ida, Hania i...? 04.12.05, 18:37 > W Warszawie na 12 miejscu Znaczy niestety odpada. A możesz mi powiedzieć, jak z resztą imion, branych przeze mnie pod uwagę? Czyli Alicja, Kaja, Laura, Antonina, ew. Liwia, Flora, Lena? Jak u nich z popularnością? i pozdrawiam również Odpowiedz Link Zgłoś
black.and.white Re: Ida, Hania i...? 04.12.05, 18:38 > Czyli Alicja, Kaja, Laura, Antonina, ew. Liwia, Flora, Lena? No i Adela jeszcze Skleroza nie boli ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ida, Hania i...? 04.12.05, 18:43 To ja moze najlepiej dam link - prosze bardzo: www.gorny.najlepsze.pl/imiona/ Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ida, Hania i...? 04.12.05, 19:24 Skoro podoba ci sie Adela, to jestem bardzo za! Odpowiedz Link Zgłoś
black.and.white Re: Ida, Hania i...? 04.12.05, 19:58 Dawno mnie tak nic nie zdziwiło... Myślałam, że Karolina już się prawie teraz nie nadaje... I ta Antonina tak wysoko... Prawie wszystkie moje ulubione imiona w górze, niestety... A Inga? To juz szok absolutny! Jeszcze niedawno niewiele osób o takim imieniu słyszało... Tylko czekać, aż się Józefina pojawi na np. 6 miejscu ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ida, Hania i...? 04.12.05, 23:33 black.and.white napisała: > Myślałam, że Karolina już się prawie teraz nie nadaje... I ta Antonina tak > wysoko... Antonina jest teraz okolo 3 razy czesciej nadawana od Idy Ale za to dwa razy rzadziej od Hani. Bardzo sie drabinka imion pozmieniala w stosunku do czasow, kiedy bylysmy male. I dobrze bo inaczej zrobiloby sie to juz nudne. Ale pochwalisz sie, jak juz wybierzesz imie, prawdaaa? Odpowiedz Link Zgłoś
black.and.white Re: Ida, Hania i...? 04.12.05, 23:37 > Ale pochwalisz sie, jak juz wybierzesz imie, prawdaaa? Pochwalę się, pochwalę, jeżeli jakiekolwiek wybiorę ;-], bo już mam absolutny mentlik w głowie... Ps. a myślisz, że Józefina też powróci, jak np. Antonina? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Józefina 04.12.05, 23:46 black.and.white napisała: > Ps. a myślisz, że Józefina też powróci, jak np. Antonina? Jestem tego pewna, tylko trzeba na to jeszcze poczekac. Na razie wielu osobom sie bardzo podoba, to juz pierwszy krok. Potem pojawia sie pierwsze wyraznie czestsze nadania, a pozniej juz sie zacznie samo rozkrecac. Wazne tylko, zeby rozpropagowac rozne urocze zdrobnienia typu Finia, Fifi etc., bo ludzie niekoniecznie maja pomysly na spieszczanie tego imienia. Powrot Antoniny dopiero od niedawna stal sie bardziej ewidentny, ale i tak to dopiero poczatki, na razie jeszcze popularnosc tego imienia nie jest ogromna. Moze wspolbrzmienie z nazwiskiem ulatwi Ci przynajmniej eliminacje czesci imion? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
black.and.white Re: Józefina 04.12.05, 23:55 > Moze wspolbrzmienie z nazwiskiem ulatwi Ci przynajmniej eliminacje czesci imion? Kiedy to, niestety, kurcze, wszystko pasuje! ;-D Jak coś wymyślę, to napiszę. Mi się poprostu za dużo podoba. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ona013 Re: Ida, Hania i...? 05.12.05, 11:45 Teraz przeczytałam cały wątek i ja bym była za Antoniną i Józefiną, sliczne imiona. Natomiast Kalina to od dawna moja ulubiennica. mama Mili Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: A co myślicie o.... 05.12.05, 18:09 Całkiem ładnie... Choć mi osobiście z edytowaniem się kojarzy. Ale to chyba szczegół? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A co myślicie o.... 05.12.05, 18:15 Ja bym odradzala, choc obiektywnie sie nie moge przyczepic, no i poza tym znam swietne Edyty. Przyczepie sie wiec subiektywnie: nie wiem, czemu, ale to imie calkowicie wyszlo z mody, choc chyba nie jest postrzegane zle. Wszyscy, ktorzy beda z Twoja coreczka stykac sie najpierw w formie pisemnej, beda myslec, ze jest o 30 lat starsza, niz w rzeczywistosci. Mysle, ze Alicja, Kaja, Laura, Antonina, Flora i Adela sa duzo lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
black.and.white Re: A co myślicie o.... cd. 05.12.05, 19:18 >beda myslec, ze > jest o 30 lat starsza 30 aż?! Boże... A Ewita? Jest w ogóle takie imię? [ale raczej i tak bym nie nadała] A Lidia? Ładnie? Niezły sobie mentlik robię w głowie... Może gdzieś za miesiąc coś mi się wyklaruje dopiero... ;-] Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A co myślicie o.... cd. 05.12.05, 19:39 Ewita moze by i zostala zarejestrowana, ale to takie troche... peronistyczne imie, no i zdrobnienie od Ewy. Za to na mala Ewe tak mozna mowic spokojne. Lidia bardzo mi sie nie podoba, kojarzy sie z paniusia w urzedzie rejestrowania czegos albo wysylania jakichs papierkow do innego urzedu, ergo uwazam to imie za nieciekawe. Ale sa na forum zwolennicy tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
black.and.white Re: A co myślicie o.... cd. 05.12.05, 19:57 >>ale to takie troche... peronistyczne jakie? ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A co myślicie o.... cd. 05.12.05, 20:05 Polecam ten maly artykulik i koniecznie lekture szarej rameczki na dole www.wprost.pl/ar/?O=53377 Odpowiedz Link Zgłoś
black.and.white Re: mogę mieć głupie pytanie? 05.12.05, 20:12 takie nie na temat? Czy mi się wydaje, czy ty kiedyś nie lubiłaś imienia Laura? i już do tematu: co lepsze: Kaja czy Adela? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja oczywista 05.12.05, 20:30 Laurę lubilam zawsze Natomiast nie lubilam nigdy Lary... Wybralabym Adelę, ale to Ty wybierasz Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja a czy ja teraz moge? 05.12.05, 21:37 z takim pytaniem z glupia frant? Czemu pytalas o Jozefine, czy masz tak na imie? I czy od dawna nas czytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
black.and.white Re: a czy ja teraz moge? - jasne :-) 05.12.05, 21:41 > Czemu pytalas o Jozefine, czy masz tak na imie? O Józefinę pytałam w kontekście powrotu Antoniny, tak mi się skojarzyło, że jak jedno, to może drugie też. >I czy od dawna nas czytasz? Najstarsi ludzie nie pamiętają... ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
imbirka Re: Ida, Hania i...? 06.12.05, 09:16 i Mania? Ja bym proponowała Marię, Ewę lub Barbarę. Pozdrawiam, Imb. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Ida, Hania i...? 06.12.05, 10:18 Ja bym wqybrala Antonine Ida, Hania, Antosia. Naprawde swietnie brzmi, a ta popularnoscia imienia Antoniny az tak bardzo sie nie przejmuj, mala bedzie spotykala na swojej drodze rowiesniczki Tosie, ale nie w takiej liczbie, jak np. Ole, Natalki, lub Zuzie. ) Odpowiedz Link Zgłoś
black.and.white Apropos Adeli. 06.12.05, 10:32 Rodzina mi się trochę na Adelę krzywi, że jak to brzmi - Adelcia... Przecież nie muszą na nią Adelcia mówić, nie?! pozdrawiam, Niezdecydowana Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Apropos Adeli. 06.12.05, 11:27 black.and.white napisała: > Rodzina mi się trochę na Adelę krzywi, że jak to brzmi - Adelcia... > > > > > Przecież nie muszą na nią Adelcia mówić, nie?! No pewnie, ze nie. Mozesz mowic Ada, Adelka, nawet Ela. Bardzo fajne imie! > Odpowiedz Link Zgłoś
black.and.white Re: Apropos Adeli. 06.12.05, 15:46 > No właśnie. Fajne imię . Dzięki Ale ja jestem b. niezdecydowany człowiek, może mi się jeszcze cztery razy zmienić Odpowiedz Link Zgłoś
black.and.white Niezdecydowanie ze mnie wychodzi... 06.12.05, 18:34 Wydaje mi się że Adela pasuje do dziecka [małego i starszego zarówno], ale czy do dorosłej kobiety tak samo?? Bo po bliższym zastanowieniu wydaje mi się, że niezbyt... :-[ Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Niezdecydowanie ze mnie wychodzi... 06.12.05, 18:35 Uwazam, ze pasuje. Ale zawsze moze byc jeszcze Adelajda Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Niezdecydowanie ze mnie wychodzi... 07.12.05, 18:15 black.and.white napisała: > Wydaje mi się że Adela pasuje do dziecka [małego i starszego zarówno], ale czy > do dorosłej kobiety tak samo?? > > Bo po bliższym zastanowieniu wydaje mi się, że niezbyt... :-[ Uwazem, ze swietnie pasuje! Odpowiedz Link Zgłoś
black.and.white Re: Ida, Hania i...? 11.12.05, 18:31 Może jeszcze ktoś coś zaproponuje Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Ida, Hania i...? 11.12.05, 23:28 Ida Hanna Ewa ?? Ida Hanna Zofia ?? Ida Hanna Krystyna ?? Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Ida, Hania i...? 12.12.05, 20:56 To ja zaproponuję Melanię, Eunikę, Judytę, Dobrawę, Esterę, Jaśminę, Dorotę oraz Sylwię. Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Ida, Hania i...? 03.01.06, 16:34 Gabrysia pasuje idealnie. To byłyby moje wszystkie ulubine imiona!!!! Odpowiedz Link Zgłoś