shilla01 Re: Astrea 17.01.06, 23:58 hmm , gdzieś znalazłam to imię i niestety nie zapisałam strony tylko imie mi utkwiło w pamięci. Na pewno był to jakiś skarbczyk imion, czyli nie jest ono wymyślone przeze mnie. Jak znajde dam link, chociaż szukałam i drugi raz trafić nie mogę ( A wiesz coś na temat tego imienia?? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Astrea 18.01.06, 15:21 Astrea to imię jednej z Hor, trzech córek Zeusa i Temidy, która wedlug mitologii greckiej stała się gwiazdozbiorem Panny. Nie, nie jestem taka mądra, znalazłam to przed chwilą w internecie Ale w dobrej firmie, bo w Słowniku Kopalińskiego... Zdaje się, że jest też spolszczana jako Astraja, a ponieważ nie znam greki i dokładnych zasad przyswajania obcych nazw językowi polskiemu, nie wiem, które z tych spolszczeń jest lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Astrea 18.01.06, 09:02 W 1994 nie było żadnej polskiej Astrei. Byly natomiast nastepujące podobne imiona żeńskie: Asta - 22 Astaria - 1 Aster -2 Astera - 4 Asteria - 8 Astra - 11 Astreda - 1 Astrela - 1 Astrella - 1 Astria- 1 oraz różne formy Astrid. źródło: Słownik imion współcześnie w Polsce używanych, K. Rymut.) Dla mnie Astrea jest tak troszeczkę "za bardzo". Astra jest prostsze i ładniejsze. Pozdrawiam, Kaeira Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: Astrea 18.01.06, 09:08 Kojarzy mi się tak... astronomicznie i kosmicznie. Jest ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Astrea 18.01.06, 15:44 Imię ogromnie mi się podoba. Gdzie je znalazłaś? Pewnie w bazie imion eDziecko, widziałam je tam kiedyś i od tamtej pory jestem nim zafascynowana, sama miałam założyć niedawno wątek na jego temat Nie wydaje mi się trudniejsze w wymowie, niż np. Nerea czy Andrea. Astrea jest jednym z moich ulubionych imion na "a", chociaż na pewno nie nadałabym go dziecku Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Astrea 18.01.06, 18:11 no własnie nie mam pojęcia. To była stronka z imionami było dużo imion, których nigdzie wczesniej nie spotkałam i ja głupia nie zapisałam !!! Bardzo mi się spodobało, ale chyba nie odważyłabym się nadać takiego imienia dziecku.. chociaż kto wie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Astrea 18.01.06, 16:07 Astrea to tytułowa bohaterka tasiemcowej XVII-wiecznej powieści francuskiej Honoré d'Urfé. encyklopedia.pwn.pl/446945_1.html Sobieski też tak nazywał Marysieńkę - zapewne wziął ten pomysł z literatury właśnie. (czego to się człowiek nie dowie na Internecie ) Inne ciekawostki dotyczące Astrei: pecten.w.interia.pl/astreah.html Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Astrea 19.01.06, 21:00 przeszukałam i nie mogę znaleźć(((( jak ktoś znajdzie gdzieś to imię to prosze o linka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Astrea 19.01.06, 21:06 Jest tu, gdzie mówiła Teodorka: kobieta.gazeta.pl/dziecko/0,54922,2081572.html Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Astrea 19.01.06, 21:11 ręce mi opadły, no oczywiście , że to ta strona )) a ja tyle szukałam. dzieki wielkie )) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Astrea 10.04.06, 23:17 W książce, o której pisałam w inny wątku, jest informacja, iż w XVII wieku popularny był w Polsce francuski romans "Astrea". Zapewne pod jego wplywem Sobieski nazywał swoją Marysieńkę "najpiękniejszą Astreą". Odpowiedz Link Zgłoś