magdakb 21.01.06, 13:51 Czy to prawda że żeńskie imię musi się kończyć na literę a bo inaczej nie można zarejestrować dziecka USC Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martuszkaw Re: Problem w USC 21.01.06, 14:05 Jak dla mnie nie, ale niestety nie ja rejestruję. Dla przykładu Beatrycze, więc wyjątki się zdarzają jak widać. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Problem w USC 21.01.06, 14:43 "a" z niektórymi wyjątkami jak np : Miriam , Nike z tego co wiem są nadania. a chodzi Ci o jakies konkretne imie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Problem w USC 21.01.06, 15:17 Rejetrują imiona niekończące sie na "a", ale utrwalone w kulturze: literaturze, sztuce itp. w tej właśnie formie. Np. zarejestrują Ci Abigail, Carmen, Noemi, Dafne i inne tego typu imiona. Natomiast jeśli chcesz zarejestrować Katrin zamiast Katarzyny, to raczej nie licz na przychylnośc w urzędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Problem w USC 24.01.06, 10:34 gaudencja napisała: > Rejetrują imiona niekończące sie na "a", ale utrwalone w kulturze: literaturze, > > sztuce itp. w tej właśnie formie. Np. zarejestrują Ci Abigail, Carmen, Noemi, > Dafne i inne tego typu imiona. Natomiast jeśli chcesz zarejestrować Katrin > zamiast Katarzyny, to raczej nie licz na przychylnośc w urzędzie. z tą Katrin czuje sie wywołana do odpowiedzi. Otóż Katrin pewnie nie zarejestrują , ale wydaje mi się , że ma Katerina w tych czas są szanse. > Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Problem w USC 24.01.06, 10:27 Chodzi nie o litere A jako taką, a o to, aby imię wskazywało na płeć. Według prawa moga odmówić zarejestrowania "imienia nie pozwalającego odróżnić płci dziecka". To jest oczywiście bardzo subiektywna kwestia. Jeden odrózni, drugi nie. Należy przekonać urzędasa (najlepiej posiłkujac sie źródłami, nadaniami itp), że jest imię rozpoznawalne jako żeńskie. Fakt, że w Polsce jest np. rzadkie, nie jest argumentem. A propos, fakt, że imię ma długa tradycję (bibilijną, literacką itp), wcale nie oznacza, że tzw. przeciętna Kowalska bedzię je znała - przykładem powyższe imię Miriam. No i co? I nic. Nie znaczy, że każdy żyjący Polak ma rozpoznawać dane imię jako żeńskie, i tylko wtedy będzie mozna je zarejestrować. Trzeba pamiętac, że w sprawie odmowy nadania imienia mozna odwołac sie do wojewody, a na końcu do NSA - Naczelnego Sądu Administracyjnego. A o jakie imię chodzi? Teraz mnie nurtuje ciekawosc. Życzę powodzenia, Kaeira Odpowiedz Link Zgłoś