tucik 11.02.06, 21:09 Co sądzicie o tym imieniu w naszych polskich warunkach tu i teraz? podoba się Wam?i jakie mogą być zdrobnienia oprócz Samuelka, może Sami? Samuś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
margaredka Re: Samuel 11.02.06, 21:34 Moim zdaniem bardzo ładne imię. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Samuel 11.02.06, 23:46 Podoba mi sie i nie mialabym obiekcji, zeby je nadac. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Samuel 12.02.06, 11:25 Ja je wokół jakoś często słyszę ,będzie się IMO popularyzować .Bardzo ładne . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Samuel 12.02.06, 11:27 Mnie też się bardzo podoba, ma solidne tradycje sarmackie i dużo charakteru. Mam go również na liście imion dla moich dzieci. Ogólnie - gorąco polecam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Samuel 12.02.06, 11:28 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=33106355&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Samuel 14.02.06, 17:05 Jestem bardzo za! Dystyngowane, interesujace. Zdrobnienia: Sam, Samek, Sami/(Sammy), Samuś, Muś, Sal, Salek, Ami, Amek, Mel, Melek Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Samuel 14.07.06, 21:21 Zdrobnienia to pewien problem, ale Melek brzmi ciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Samuel 15.07.06, 00:31 Zdrobnienia: Sam, Sami, Samuś, Musiek, Muel, Misio, Mel, Melik, Meluś, Samel, Same, Sal, Sali, Saliś, Salisiątko A sam Samuel podoba mi się bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Samuel 15.07.06, 15:37 Znam dwóch Samuelów - wynik bardzo duży, jak na warunki polskie . Na jednego mówią Sami, na drugiego Samek. Drugi (starszy zresztą) pochodzi ze środowiska protestanckiego, gdzie takie imiona są normą. Mnie tam się podoba to imię od dzieciństwa . Odpowiedz Link Zgłoś
robin2510 Re: Samuel 16.07.06, 18:04 Bardzo mi się podoba, jak kiedyś będę mieć dziecko i będzie to syn to na pierwsze będzie mieć na imię Aleksander (długa tradycja rodzinna, nadawania tego imienia wśród dziewczynek i chłopców) a na drugie dałabym właśnie Samuel - Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
kinia-p Re: Samuel 16.07.06, 18:52 bardzo fajne imię . pewnie miałaś podobne dylematy jak ja i mój mąż . nam się podoba beniamin. aktualnie do brzuszka mówimu Benuś . Odpowiedz Link Zgłoś
ika1 Re: Samuel 28.07.06, 00:30 Moj syn nosi,to imie.Juz od ladnych paru lat mi sie b.podobalo.Zawsze wiedzialam,ze kiedy bede miala synka,to napewno Samuela. Szkoda tylko,ze zadne drugie nie podoba mi sie tak bardzo i przy wyborze dla drugiego dziecka bede miala ogromny problem. Edyta. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Samuel 28.07.06, 14:22 mnie sie kojarzy dosć jednoznacznie z judaizmem ,traktuje je troche jak Ahmed,Jesus ,Aaron. Odpowiedz Link Zgłoś
ika1 Re: Samuel 28.07.06, 17:01 Z judaizmem,byc moze,ale w naszej biblii w starym testamencie tez jest ksiega Samuela.A poza tym raz w roku podczas mszy Sw. mozna uslyszec,to imie . Do tego Samuel,to inaczej dar od Boga. A wiec zapewne z religia ma duzo wspolnego. Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
ika1 Re: Samuel 28.07.06, 16:57 Wiesz,ze Salomea wlasnie b.mi sie podobalo dopoki moj brat nie powiedzial,ze brzmi jak salmonella.Wlasciwie,to nadal mi sie podoba,ale chyba niektorym kojarzyla by sie wlasnie tak. Edyta. Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Samuel 31.07.06, 20:04 Samuel to świetne imię. Moja koleżanka ma 3-letniego Samuelka, a, że mieszka na krakowskim Kazimierzu (dawnej dzielnicy żydowskiej) notorycznie są zaliczani do Żydów. Dlaczego tak trudno zrozumieć polskiemu społeczeństwu, że biblijne imiona są piękne same w sobie?! Odpowiedz Link Zgłoś