gaudencja 13.02.06, 21:18 A jak Wam się podoba żeńska wersja Berengara? Mnie osobiście zauroczyła Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilarose Re: Berengaria 14.02.06, 11:57 Mnie się to imie kojarzy z jakąś książką Margit Sandemo, chyba "Sagą o Dolinie Światła", tam występowała bohaterka o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Berengaria 14.02.06, 15:38 u Sandemo ogólnie piękne imiona występują, niektóre jak najbardizej zdatne do przeniesienia na polski grunt. Z Sagi o Ludziach Lodu - np. taka Benedicte, czy jakoś tak... A Berengaria to z jakąś kastylijską księżną czy królowa tak historcznie mi się kojarzy, po głowie krąży... Imię ma pewien urok, ale nieco twardawe jest. i jak to zdrabniać? Garusia? Benia? Berka? Bercia?... Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Berengaria 15.02.06, 13:50 Chociażby Gusia, Gunia, Benia, Besia, Bera, Berga, Bergunia, Busia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Berengaria 16.07.06, 23:18 Ido, jesteś niezastąpiona w wymyślaniu zdrobnień Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Berengaria 15.02.06, 13:48 Kojarzy mi się z Bułgarią (pierwsze wakacje za granicą... Kiedy to było...). Jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Berengaria 15.02.06, 13:54 Jak dla mnie - szalenie pretensjonalne. Chociaż gdyby tak się nazywała jakaś księżniczka pomorska w średniowieczu - to brzmi ciekawie nawet. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Berengaria 15.02.06, 16:41 pepperann napisała: > Jak dla mnie - szalenie pretensjonalne. Chociaż gdyby tak się nazywała jakaś > księżniczka pomorska w średniowieczu - to brzmi ciekawie nawet. Niestety Na Pomorzu nie było to popularne imię mawet w średniowieczu. Berengaria występowała w domach książęcych Kastylii, Aragonii, Portugalii, Nawarry i kilku innych pomniejszych lub skoligaconych. Jak dla mnie najsłynniejszą "historyczną" Berengarią jest Berengaria Nawarska żona Ryszarda Lwie Serce. M Odpowiedz Link Zgłoś
karolinanka1 Re: Berengaria 15.02.06, 19:34 Dobra nazwa dla Miasta,a nie dla dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Berengaria 15.02.06, 22:19 Kwestia osłuchania Konstancja nikogo nie razi. M. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Berengaria 13.12.06, 22:07 martuszkaw napisała: > Berengaria występowała w domach książęcych Kastylii, Aragonii, Portugalii, > Nawarry i kilku innych pomniejszych lub skoligaconych. Jak dla mnie > najsłynniejszą "historyczną" Berengarią jest Berengaria Nawarska żona Ryszarda > Lwie Serce. Ta średniowieczność bardzo MSZ dodaje Berengarii uroku. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Berengaria 16.02.06, 18:43 Ladne, a kojarzy mi sie z Berenem (ukachanym Luthien)z Wladcy Pierscieni a wlasciwie to z Silmarillionu. Odpowiedz Link Zgłoś