hanka2501 04.03.06, 18:11 Moja babcia miała tak na imię. Zawsze bardzo mi się podobało. Mówiono na nią Leosia, Leonia, Leodka, Leokadka, Lodzia. Akrat to ostatnie bardzo negatywnie kojarzy się mojemu męzowi. Kiedyś brałam to imię pod uwagę dla mojej przyszłej córeczki. Co o nim sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Leokadia 04.03.06, 18:47 Faktycznie najbardziej narzucające się zdrobnienie Lodzia, Loda - może odstraszać (i mnie osobiście odstrasza) od tego imienia. A tu jest stary wątek o Leokadii. Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Leokadia 05.03.06, 11:49 Zdrobnienie Leosia jest słodkie, ale Lodzia - brrrr... Mnie to imię kojarzy się z książką z dizeciństwa "Wio, Leokadio!" Joanny Kulmowej. Jak tylko powiem "Leokaida" - widzę tamtą klacz z rysunków. Więc dla mnie - odpada/ Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Leokadia 05.03.06, 13:03 Przecież nie musieciedecydowac sie na uzywanie pelnej gamy zdrobnien A samo imię podoba mi sie bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Leokadia 02.08.06, 21:26 Leokadia i Leosia - ślicznie. Tylko ta nieszczęsna Lodzia... Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Leokadia 03.08.06, 11:45 olianka napisała: > Leokadia i Leosia - ślicznie. Tylko ta nieszczęsna Lodzia... Ostatnio myslalam o tym imieniu i wlasnie, to zdrobnienie Lodzia, psuje caly urok, jaki posiada to imie. A wiedzac, jak Polacy, sa rozmilowani w zdrobnieniach, pewnie czesto Lodzia bylaby w uzytku, niekoniecznie negatywnym, po prostu ot jeszcze jedno krotkie zdrobnienie. A moze alternatywa jest inne, podobne imie- Leonia?! Tutaj, chyba Lodzia nie powinna wystepowac. )) Odpowiedz Link Zgłoś
ojejkujejku1 Leoncja 10.08.06, 14:04 Moja prababcia była Leoncją (nie Leonią a właśnie Leoncją)i przyznam, że nie spotkałam się z nim nigdzie indziej. Imię rzadko spotykane a nadane dlatego, że u mnie w rodzinie jeszcze do niedawna panował zwyczaj nadawania dziecku imienia świętego, którego wspomnienie było w dniu narodzin dziecka. Prababcia urodziła się 6.12 a że tego dnia jest/było wtedy tylko Mikołaja to podobno długo szukano jakiegoś żeńskiego imienia (Nikol wtedy nie było ). Uważam, że imię jest ciekawe, ma świetą patronkę, imieniny 6.12 (dziecko może mieć żal że ma imieniny w Mikołajki, ale w dobie zalewu Mikołajów może to nie być duży problem) i ma dużo zdrobnień, choć moja prababcia była wyłącznie Leonką (dopiero na pogrzebie dowiedziałam się że nie była Leonią a właśnie Leoncją). Imię idealne dla siostry Ignacji A co do Leokadii (swoją drogą druga prababcia ): można zdrabniać Lea. Krótko i "nowocześnie" a jak dziewczynka dorośnie może cieszyć się pełnią imienia pasującego do osoby dorosłej (dla mnie Lea jest wyłącznie imieniem dla nastolatki i takie niedokończone...) :] Odpowiedz Link Zgłoś