Dodaj do ulubionych

Julia Zuzanna - czy wtrącić swoje trzy grosze!?

20.03.06, 17:23
Moja kuzynka właśnie urodziła śliczną i zdrową dziewuszkę. Planowany zestaw
imion jak w temacie czyli moim zdaniem bardziej niż "strasznie" popularny.
Jak myślicie, czy powinnam spróbować przekonać kuzynkę do zmiany decyzji, czy
niec nie mówić. Z góry dziękuję za opinie. Pozdrawiam. R.
Obserwuj wątek
    • theodorka Re: Julia Zuzanna - czy wtrącić swoje trzy grosze 20.03.06, 17:25
      Podoba mi się, ale jest szokująco popularny smile Ja namówiłabym do zmiany
      decyzji, ale generalnie taka jestem, że lubię się wtrącać smile
      • theodorka Re: Julia Zuzanna - czy wtrącić swoje trzy grosze 20.03.06, 17:25
        A może zaproponujesz Juliannę?
        • rycheza Re: Julia Zuzanna - czy wtrącić swoje trzy grosze 20.03.06, 17:33
          Ale wtedy co z Zuzanną? Bo razem to zupełnie nie pasująsad Co w takim razie w
          zestwie z Julianną?
          • abiela Re: Julia Zuzanna - czy wtrącić swoje trzy grosze 20.03.06, 21:53
            Ja bym wspomniala, ze koszamrnei popularne i tylko jesli kuzynka by to wziela
            pod uwage bym sie wtracila. Inaczej raczej nie, juz zle na tym wyszlamuncertain
            • gaudencja Re: Julia Zuzanna - czy wtrącić swoje trzy grosze 20.03.06, 22:23
              Podobnie jak Abiela - np. zapytałabym, czy kuzynka wie o tym, że Julia to od
              kilku lat najpopularniejsze imię żeńskie. Jeśli będzie reakcja, można dalej
              poprowadzić rozmowę, ale jesli nie, to trudno. Niektórym ludziom nie robi
              różnicy to, ze dzieci o tym samym imieniu będzie po kilkoro w klasie; najwyzej
              świat wzbogaci się o jeszcze jedną Julię.

Można też ew. akurat w tym wyjątkowym przypadku delikatnie sugerować Juliannę -
              nawet mimo braku silnej reakcji rodziców na popularnosć Julii (choc Zuzanna
              faktycznie przestaje pasować), bo jedno i drugie imię jest podobne i zdrabniac
              można też tak samo.
    • trrruskawa Re: Julia Zuzanna - czy wtrącić swoje trzy grosze 21.03.06, 13:49
      Imiona śliczne, ale zbyt popularne. Sprój uświadomic to kuzynce, ale nie
      narzucaj koniecznie swojego zdania.
      • ibulka Re: Nie rozumiem!!! 21.03.06, 15:41
        A po co uświadamiać? Jeśli imię jest popularne, to źle, to gorzej? Czy
        dziewczynka, która będzie miała wokół siebie wiele koleżanek o tym samym
        imieniu jest jakaś gorsza?
        Nie rozumiem stwierdzenia 'Nie nazwę dziecka tak i tak, bo to imię jest
        taaaakie popularne'... indifferent

Ja mam swoją 2,5 letnią Julkę, i co z tego, że w piaskownicy conajmniej ze 6
        innych Julek się bawi? Niech się bawią - jestem dumna, że nie tylko mnie podoba
        się imię mojej córeczki... smile
        • gaudencja Re: Nie rozumiem!!! 21.03.06, 16:11
          Po co uświadamiać?
          Żeby nie było później na forum takich postów, jak ten:

Re: Julia - co sądzicie
          Autor: julia_1pl
          Data: 16.03.04, 14:16
          zarchiwizowany
          inaczej by sie wszystkim myliło. Dziecie rozmawiaja ze soba w ten oto sposób:
          np gdy spotkaja się poza przedszkolem Cześć JuliaNowak cześć Juliakowalska,
          wyglada to i brzmi groteskowo, czyż nie??? Przestrzegam przed nadawaniem
          dzieciom tak popularnych imion, bo potem wyglada to jak w wenezuelskich
          telenowelach: maria esmeralda itp.. A piszę to dlatego, bo własnie przed 3
          tygodniami rejestrowaliśmy naszą młodsza córkę i aby znowu nie dać dziecku
          najpopularniejszego w polsce imienia zapytaliśmy pania w urzedzie o te
          najcześciej teraz nadawane a odpowiedź brzmiała: WIKTORIA smile))
    • ibulka Re: gaudencjo 21.03.06, 17:49
      Jeżeli chodzi tylko o to - to rozumiem. Jeśli jednak jeden rodzic przestrzega
      drugiego przed nadaniem dziecku danego imienia tylko z powodu dużej
      popularności tego imienia, to sorki, ale dla mnie to jest chore ^^
      Nic mnie nie obchodzi, czy tylko ja będę miała Julię, czy stado mam dookoła
      również smile Pozostaje tylko cieszyć się z dobrego wyboru smile)
      • gaudencja Re: gaudencjo 21.03.06, 18:46
        ibulka napisała:

> Nic mnie nie obchodzi, czy tylko ja będę miała Julię, czy stado mam dookoła
        > również smile Pozostaje tylko cieszyć się z dobrego wyboru smile)

Ciebie to nie interesuje - i takich osob też jest dużo, ale są rodzice, którzy
        chcą nazwać tak dzieci, bo im się imię wydaje mało popularne. A potem
        przeżywają niemiłe zaskoczenie i żałują swojego wyboru. Ot, choćby niedawno
        uświadomiłam koleżankę, która myślala o tym imieniu dla dziecka (jeszcze nie
        jest w ciąży). Była bardzo zaskoczona, bo wydawało jej się, że Julia to takie
        zapomniane imię. Zwłaszcza planując pierwsze dziecko często nie ma się
        orientacji w aktualnie nadawanych imionach. POzdrawiam smile
        • nilgau Re: gaudencjo 22.03.06, 13:53
          Zuzanna to ładne imię. Julianna też ładne. Ale Julia to jest imię piękne.I to
          tłumaczy jego popularność.
          Podobie jak ibulka cieszę się od 8 lat z dobrego wyboru i ma gdzieś stada...
          • gaudencja Re: gaudencjo 22.03.06, 14:57
            nilgau napisała:

> Zuzanna to ładne imię. Julianna też ładne. Ale Julia to jest imię piękne.I to
            > tłumaczy jego popularność.

Które z nich jest najpiękniejsze, to już jest wyłącznie kwestia gustu smile A
            popularność Julii tłumaczy prawdopodobnie zwłaszcza "Romeo i Julia" i w dużym
            stopniu jakiś serial, w którym była właśnie Julia, a nie np. Julianna...
            • nilgau Re: gaudencjo 22.03.06, 23:12

Tia, a popularność imienia Jan tłumaczy Stawka większa niż życie i Czterej
              Pancerni.
              Genialnie żeś to wykoncypowała.... he hewink
              • gaudencja Re: gaudencjo 23.03.06, 00:13
                Jan był szalenie popularny na długo przed "Stawką większą niż życie"
                i "Czterema pancernymi".
          • verdana Re: gaudencjo 22.03.06, 14:57
            Mozna powiedzieć, że to imie popularne - wnioski wyciagnie sama. Mnie np. tez
            popularne imię nie przeszkadzało, natomiast pretensjonalne - a za takie
            uważam "Juliannę" - bardzo.
            • bodomlake Re: gaudencjo 25.03.06, 22:23
              Eh. Moja ciocia urodzi w maju córeczkę i ma się nazywać Anna lub Zuzanna. I jak
              ją tu przekonać? nie chcę jej narzucać swojego zdania, ale jak inaczej...
              • juleczka4 Re: gaudencjo 28.03.06, 15:24
                bodomlake napisała:

> Eh. Moja ciocia urodzi w maju córeczkę i ma się nazywać Anna lub Zuzanna. I
                jak
                >
                > ją tu przekonać? nie chcę jej narzucać swojego zdania, ale jak inaczej...

Ale do czego chcesz ją przekonywac bo nie rozumiem???

• kira_koslin Re: Julia Zuzanna - czy wtrącić swoje trzy grosze 28.03.06, 17:27
      myślę że lepiej się nie wtrącać bo i po co ulepszać świat na siłę.
      Skoro rodzice tak wybrali to pewnie myśleli na tym długo i tak postanowili.
      • abiela Re: Julia Zuzanna - czy wtrącić swoje trzy grosze 28.03.06, 19:39
        kira_koslin napisała:

> Skoro rodzice tak wybrali to pewnie myśleli na tym długo i tak postanowili.

Nie bylabym tego taka pewna.
        • kira_koslin Re: Julia Zuzanna - czy wtrącić swoje trzy grosze 28.03.06, 19:58
          no wiesz nie zakladalabym że rodzice to kompletni ignoranci i wybrali pierwsze
          lepsze bo nie wiedza co i jak. My myśleliśmy długo i w koncu doszlismy do
          imienia, ktore nam się najbardziej podobało...poza tym wiesz czy aby
          przypadkiem nie sprawi to rodzicom przykrości....zreszta każdy postępuje jak
          czuje, ja bym się nie wtrącała, ponieważ zdanie osoby postronnej moze zranić a
          nie wniesie nic nowego.....i tak na koniec to chyba tez zależy od stosunkow
          pomiedzy tymi osobami, czy są blisko, jak ze soba rozmawiają
          • abiela Re: Julia Zuzanna - czy wtrącić swoje trzy grosze 28.03.06, 20:07
            kira_koslin napisała:

> no wiesz nie zakladalabym że rodzice to kompletni ignoranci i wybrali pierwsze
            > lepsze bo nie wiedza co i jak. My myśleliśmy długo i w koncu doszlismy do
            > imienia, ktore nam się najbardziej podobało...poza tym wiesz czy aby
            > przypadkiem nie sprawi to rodzicom przykrości....zreszta każdy postępuje jak
            > czuje, ja bym się nie wtrącała, ponieważ zdanie osoby postronnej moze zranić a
            > nie wniesie nic nowego.....i tak na koniec to chyba tez zależy od stosunkow
            > pomiedzy tymi osobami, czy są blisko, jak ze soba rozmawiają

Niestety wiele razy slyszalam od rodzicow, ze imie wybrali w ostatniej chwili:
            bo uslyszeli na porodowce itp. Stad moje watpliwosci. Mysle, ze wiekszosc
            odpowiadajacych na ten watek wziela ze argumenty pod uwage i dlatego proponowala
            delikatne rozeznanie, czy rodzice zdaja sobie sprawe z popularnosci itp.
            • kira_koslin Re: Julia Zuzanna - czy wtrącić swoje trzy grosze 28.03.06, 20:17
              Nie należy generalizować że rodzice nie wiedza co czynią. Widzisz ja jak
              równiez moi znajomi, którzy oczekiwali dziecka wybierali imiona starannie...

Poza tym dziewczyna pytała o opinię, wyraziłam swoją i tylko swoją - ja bym sie
              nie wtrącała.
              A i tak zrobi jak uważa
              • abiela Re: Julia Zuzanna - czy wtrącić swoje trzy grosze 28.03.06, 21:39
                kira_koslin napisała:

> Nie należy generalizować że rodzice nie wiedza co czynią. Widzisz ja jak
                > równiez moi znajomi, którzy oczekiwali dziecka wybierali imiona starannie...
                >

Nie uwazam zebym generalizowala. Odnioslam takie warzenie po przeczytaniu
                Twojego postu, w ktorym pisalas, ze rodzice przemysleli wybor imienia.
                • kira_koslin Re: Julia Zuzanna - czy wtrącić swoje trzy grosze 28.03.06, 22:33
                  Oczywiscie.....

poza tym napisalam ze rodzice " pewnie" przemysleli.....

czy to ważne? chodzi tu chyba o co innego, ja bym się nie wtrącała -
                  dziewczyna i tak zrobi jak uważa....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.