abiela 16.04.06, 21:04 Nie bylo osobnego watku o tym imieniu. W Niemczech ostatnio dosc popularne, jak wam sie podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tippi Re: Kilian 16.04.06, 22:33 ładne brzmieniowo i do tego ma super znaczenie - mały wojownik Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kilian 17.04.06, 12:47 tippi napisała: > ładne brzmieniowo i do tego ma super znaczenie - mały wojownik Skad te dane? Imie Kilian pochodzi od imienia irlandzkiego misjonarza (po staroirlandzku killena - czlowiek kosciola). Misjonarz ten w VII w. przywedrowal do Frankonii i zostal biskupem we Würzburgu. Imieniny 8 lipca. Odpowiedz Link Zgłoś
tippi Re: Kilian 17.04.06, 23:31 dane są z książeczki dołączonej parę lat temu do "Dziecka":/Kilian- mnich lub mały bojownik, rycerz (celtyckie)/ Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kilian 18.04.06, 11:02 tippi napisała: > dane są z książeczki dołączonej parę lat temu do "Dziecka":/Kilian- mnich lub > mały bojownik, rycerz (celtyckie)/ > To chyba mam srednie zaufanie do owej ksiazeczki. Bardziej przekonuja mnie dane slownikowe. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kilian 18.04.06, 11:57 Behindthename podaje obie etymologie, jako albo-albo, z tym że nadal ta ksiażeczkowa nie jest precyzyjna, bo tą drugą etymologią jest "wojna", nie "wojownik". Ale behindthename oczywiście wyrocznią również nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Kilian 16.04.06, 22:38 Ładne. I kojarzy mi się właśnie z Niemcami . Dla mnie trochę za delikatne, ale i tak mi się podoba - lubię wiele -anów . Odpowiedz Link Zgłoś
jersey.girl Re: Kilian 17.04.06, 01:00 Za bardzo kojarzy mi sie z Lilian, wiec w pierwszej chwili myslam, ze to imie zenskie . Imie Lilian ostatnio mi sie podoba za sprawa piosenki o tej tytule (az czasami mysle, ze fajnie byloby miec tak na imie, zeby ktos mi spiewal, jak Dave Gahan ). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kilian 17.04.06, 11:13 Jestem za, tym bardziej że w średniowieczu było w Polsce używane. Ale sama na swoją listę bym go nie wciągnęła. Odpowiedz Link Zgłoś
juleczka4 Re: Kilian 17.04.06, 20:54 Znam to imię, funkcjonujące jako nazwisko Dawno temu dzięki forum dowiedziałam się , że jest to imię ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kilian 30.09.06, 21:22 juleczka4 napisała: > Znam to imię, funkcjonujące jako nazwisko Również znam kilku Kilianów. Ale nie kojarzy mi się to imię zbyt nazwiskowo. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Sorry, mea culpa maxima!!! 03.05.06, 16:40 W polowie kwietnia bylam w PL i nie mialam dostepu do internetu,a teraz nie sparwdzilaw w arch! Sorry za dublowanie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Kilian 30.09.06, 21:47 Nie słyszałam o takim imieniu [i szkoda]. Jak dla mnie, bardzo ładnie brzmi. Bardzo mi się spodobało Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Kilian 01.10.06, 22:51 Prześliczne imię. Mam nadzieję, że poznam kiedyś jakiegoś Kiliana. Odpowiedz Link Zgłoś
alagodz Re: Kilian 02.10.06, 15:31 Mnich? mały bojownik? rycerz? A mnie po prostu kojarzy się z WR+ No oczywiście jedno drugiego nie wyklucza, annajustyna specjalnie drąży ten wątek, a ja przecież nie chcę być kontrowersyjna Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kilian 16.06.14, 21:54 alagodz napisała: > Mnich? mały bojownik? rycerz? > A mnie po prostu kojarzy się z WR+ > No oczywiście jedno drugiego nie wyklucza, Dziękuję za odświeżenie wątku, dopiero teraz zwróciłam uwagę na trzeźwą uwagę aligodz. Odpowiedz Link Zgłoś
polixena Re: Kilian 14.06.14, 15:09 U nas spotykane sporadycznie, a właściwie w niczym nie ustępuje Alanowi, Rolandowi czy Oliwerowi, których na placach zabaw nie brakuje. Także żeńska forma Kiliana jest zupełnie niezła. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Kilian 14.06.14, 23:09 W Holandii tez sie pojawia.Podoba sie, choc nie nadalabym tak dziecku na imie,ale u innych czemu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Kilian 15.06.14, 14:35 nie podoba mi się, kojarzy mi się z nazwiskiem Kiljański oraz z kijanką. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Kilian 16.06.14, 14:58 Nie tak calkiem dawno zalozylam ten watek. Imie to podoba mi sie i znalazlam je w spisie imion bretonskich. Moze sie przyda odswiezenie tegoz. forum.gazeta.pl/forum/w,12924,146405872,146405872,Kilian_Kiliana.html Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Kilian 17.06.14, 21:19 Nic na to nie poradzę,ale Kiliana mam w jednym worku z Alanem itp. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Kilian 19.06.14, 21:55 Nie podoba mi się,kojarzy mi się z nazwiskiem. Znam jednego faceta (pijaka) na którego mówią Kilian albo Kiliana (od nazwiska).Tak więc to imię kojarzy mi się wyłącznie z tym facetem... Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Kilian 29.06.14, 17:17 Nie podoba mi się. Kojarzy mi się z jakimś piosenkarzem. W moim odczuciu jest zdecydowanie zbyt miękkie jak na imię dla mężczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś