jontka1 09.05.06, 16:43 Moim zdaniem to bardzo ładne imię, dlaczego tak mało Ew teraz się rodzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Ewa 09.05.06, 16:50 To bardzo subiektywne, co teraz napiszę, ale też mnie od dłuższego czasu ciekawi, dlaczego wychodzą z użycia nie tylko imiona, które od osłuchania się stały się nieciekawe (to jest właśnie subiektywne, bo innym osobom inne imiona mogą się wydawać nieciekawe i brzydkie), i czasami w ogóle nie te imiona, ktore od osłuchania się stały się nieciekawe, ale też imiona, które są ogólnie w porzadku, tylko że po prostu były w pewnym momencie częste (jak Ewa). Pocieszyć się można tym, że wszystkie imiona w którymś momencie czeka ten sam los, a potem powrót. Ewie powrót wróżę dość szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Ewa 09.05.06, 18:48 Może dlatego,że teraz rodzice wolą dla corek bardziej wyszukane imiona i dłuższe.... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ewa 09.10.06, 19:47 simply_z napisała: > Może dlatego,że teraz rodzice wolą dla corek bardziej wyszukane imiona i > dłuższe.... To chyba nie to, zresztą kiedyś Ewa też była wyszukanym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Ewa 09.05.06, 21:36 Też mnie to ciekawi. W sumie to ja żadnej Ewy nawet nie znam, a imię ładne przecież.. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Ewa 10.05.06, 18:53 Znam chyba ze cztery Ewy. Podoba mi się bardziej od Eweliny. Krótkie i wyraziste. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Mnie bardzo podoba jako Ewa Maria... 10.05.06, 12:49 W Niemczech funkcjonuje to nawet jako oddzielne imie: Eva-Maria (wym. Efa-Maryja, do Ewy przez f trzeba sie troche przyzwaczaic, bo jednak zupelnie inaczej sie ja odbiera po ubezdzwiekowieniu...).Natomiast uwazam za pretensjonalna Eweline... Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Mnie bardzo podoba jako Ewa Maria... 10.05.06, 18:13 W rodzinie meza mamy wlasnie dwudziestoletnia Eve-Marie. A z malych Ew to znam dwie w Polsce, w wieku 2 i 4 lat. I jedna Ewe w moim wieku, z ktora chodzilam do podstawowki. Miala na nazwisko Wisniewska, a byl to szczyt popularnosci aktorki o tym nazwisku i po prostu WSZYSCY jej mowili, ze nazywa sie jak aktorka, miala tego serdecznie dosc) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Mnie bardzo podoba jako Ewa Maria... 10.05.06, 20:57 annajustyna napisała: (wym. > Efa-Maryja, do Ewy przez f trzeba sie troche przyzwaczaic, bo jednak zupelnie > inaczej sie ja odbiera po ubezdzwiekowieniu...). Efa? Troche zmylasz takim opisem. Przede wszystkim to imie wymawiane jest przez dlugie "e". Wychodzi cos na ksztalt: "yjwa - marija" Dla mnie to zestaw oklepany az do bolu. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Mnie bardzo podoba jako Ewa Maria... 11.05.06, 18:01 Ok. Powinnam byla napisac E:fa-Marija, a i tak byloby to uproszczenie... Odpowiedz Link Zgłoś
evino Re: Ewa 11.05.06, 17:47 wg to ladne imie choc moge nie byc obiektywna ze malo popularne to chyba prawda, maja jedna oprocz mnie w rodzinie a poza tym pustka Odpowiedz Link Zgłoś
malwinka_usenet Re: Ewa 11.05.06, 20:08 Rzeczywiście mało tych Ew, w każdym wieku, poza sobą znam ich niewiele W dzieciństwie nie przepadałam za swoim imieniem, na angielskim zamiast Eve kazałam mówić na siebie Linda, a moja babcia strofowała moich kuzynów, żeby nie mówili na mnie Ewka, tylko Ewunia Dziś nawet polubiłam, najbardziej, gdy ktoś mowi "Ewo" Odpowiedz Link Zgłoś
agava07 Re: Ewa 12.05.06, 15:01 Noszę to imię i jest moim utrapieniem. 1. nie znosiłam, gdy mówiono do mnie Ewka przez "f" 2. imieniny w wigilię to istny horror, zwłaszcza, gdy jesteś już dorosła, masz własną rodzinę i sama borykasz się z przygotowaniem wieczerzy oraz świąt; chodzisz po domu w fartuszku, z zakasanymi rękawami, między choinką i piekarnikiem, a co chwila dzwoni telefon z życzeniami, na koniec nawet toastu nie wzniesiesz, bo to przecież wigilia...; gości nie zaprosisz, bo wigilię to każdy u siebie spędza i możesz co najwyżej rodzinkę na święta ugościć, a o przyjaciołach i znajomych zapomnij - wpadają przed na chwilkę, jak po ogień 3. kiedy prezentuję dumnie, że mam najstarsze imię świata, to na ogół kojarzy się , hm... z najstarszym zawodem 4. na Ewelinę zawsze można mówić Ewa. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Ewa 12.05.06, 15:30 Na Eweline albo na Ewangeline, choc nie wiem, czy to ostatnie by sie u nas przyjelo i nie uchodzilo za cudo)). Odpowiedz Link Zgłoś