Dodaj do ulubionych

jak przekonujecie mężów?

12.05.06, 18:58
właśnie, niedługo urodzi nam się kolejny syn, postanowiłam poszukać imienia i
bardzo podoba mi się Tobiasz, mężowi natomiast w ogóle, woli Piotrusia,
Tomaszka itd, czyli z tych popularnych, macie jakieś sposoby na przekonanie
waszych mężów do swojego typu imienia, nadmienię że mi sprawe komplikuje
dodatkowo rodzina, której mój wybór też do gustu nie przypadł, a szkoda
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: jak przekonujecie mężów? 12.05.06, 19:12
      Dziewczyny np. konsekwetnie mówiły do brzucha wybranym imieniem - ale to
      działało raczej na dłuższy dystans, tuż przed porodem może być za późno. Ja
      swojego męża przekonuję - i przekonałam - jeszcze na długo przed ciążą. Ale nie
      wiem, co Ci poradzić; w ostateczności, jeśli mąż się nie da przekonać, Ty
      zawsze możesz się nie dać przekonać do Piotrusia czy Tomasza. Możecie wziąć
      razem kalendarz i spróbować znaleźć imię kompromisowe, które dla Ciebie będzie
      wystarczająco niepopularne, a dla niego akceptowalne.
      • abiela Re: jak przekonujecie mężów? 12.05.06, 19:13
        Tobiasz w sumie daleki od Tomasza nie jest - moze tak to wytlumaczysz mezowi? A
        moze poszukacie imienia kompromisowego?
    • to_ja76 Re: jak przekonujecie mężów? 13.05.06, 14:10
      argumentem, że Tobiasz podobny do Tomasza się nie udało, niestety, juz
      wielokrotnie próbowałam, będziemy musieli jednak usiąść z kalendarzem i szukać,
      szukać..., jakis kompromis w końcu musimy wypracować, najgorsze jest to, że
      przy wyborze imienia pojawia się czlowiek znajomy o tymże imieniu i często nie
      odpowiada mi jego charakter więc imię z góry przekreslone, tyczy się to zarówno
      Tomasza jak i Piotrusia(i wielu innych), chociaż zdaję sobie sprawę że dwóch
      inedntycznych osób nie ma, na szczęście
      • danas74 Re: jak przekonujecie mężów? 13.05.06, 18:05
        Musisz znaleźć jakiś czuły punkt męża i go wykorzystać, może się uda. Powiem
        Ci, jak było z nami. Mój mąż jest kinomanem. Ja wymyśliłam sobie imię dla córki
        Matylda, które w ogóle nie podobało się mojemu lubemu. Myślałam, myślałam i
        wymyśliłam: jednym z ulubionych filmów mojego męża jest "Leon zawodowiec",a tam
        główną bohaterką jest właśnie Matylda i...... już był mójsmile
        On dla chłopca wymyślił Wiktor po obejrzeniu "Frankensteina"....smile
        Powodzenia, daj znać, co ostatecznie postanowiliście smile))
        • dziewczynka_bez_zapalek Danas74 urodziła Matyldę !!! 03.12.06, 11:39
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38981&w=53239142&a=53245500gratulacje!
          • gaudencja Re: Danas74 urodziła Matyldę !!! 03.12.06, 12:20
            gratuluję! smile
    • magia Re: jak przekonujecie mężów? 13.05.06, 19:17
      Nie przekonuje. Szukamy tyle az znajdziemy cos co obojgu nam przypadnie do
      gustu.
      • a_weasley Magia - z ust mi wyjęłaś 14.05.06, 19:39
        Słowo, którym się będzie nazywać najdroższą istotę, nie może być zaledwie "do
        przyjęcia". Ono się musi dobrze kojarzyć i bardzo podobać - obojgu. Wybrane musi
        być, nie wywojowane.
        Oczywiście są sytuacje, kiedy żona operuje wyłącznie w kręgu Vaness, Oliwii i
        Dżesik, a mąż widzi siebie ojcem Ani, Kasi albo w najgorszym razie Justyny, ale
        sądzę, że przygniatająca większość par jest w stanie znaleźć imiona, które
        obojgu się będą podobały.
        • shilla01 Re: Magia - z ust mi wyjęłaś 14.05.06, 22:33
          wypiszcie na kartce po kilka imonktore najbardziej sie wam podobaja . Jestem
          pewna ze przynajmniej jedno sie powtorzy. I po problemie smile
          a tak na marginesie - Tomek to swietny wybór wink
          • gaudencja Re: Magia - z ust mi wyjęłaś 15.05.06, 17:51
            shilla01 napisała:

> wypiszcie na kartce po kilka imonktore najbardziej sie wam podobaja . Jestem
            > pewna ze przynajmniej jedno sie powtorzy. I po problemie smile

A jak się nie powtórzy? Znam niejedną parę, której się nie powtórzyło.
            • cytrusowa Re: Magia - z ust mi wyjęłaś 12.10.06, 12:50
              na razie jestesmy na etapie ustalania - niestety uparl sie przy swoich typach,
              nie chce sie zgodzic na moje - powiedzialam sobie i jemu, ze tym razem nie
              odpuszcze.
              i nie odpuszcze.
              • krzysia2 Re: Magia - z ust mi wyjęłaś 12.10.06, 17:14
                Nie przekonuję. Imieę dla dziecka to nasz wspólny wybór i imie powinno podobać
                się nam obojgu.
                • verdana Re: Magia - z ust mi wyjęłaś 12.10.06, 20:27
                  Zgadzam się.
                  Nie wyobrażam sobie nadania dziecku imienia, ktore nie podoba się ojcu, albo
                  rodzeństwu. Wyobrazam sobie, jak bym sie czuła, gdyby mąż uparł się, by nadać
                  dziecku imię, ktorego nie znoszę!
              • dziewczynka_bez_zapalek Cytrusowa urodziła Kalinę i Jasmin 27.12.06, 12:07
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=574&w=54452415&v=2&s=0gratulacje!
                • gaudencja Re: Cytrusowa urodziła Kalinę i Jasmin 27.12.06, 12:12
                  A więc jednak nie Salomea! Gratuluję córeczek smile Historia dyskusji nad imionami
                  dla nich jest w tym wątku:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=44104370&v=2&s=0
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.