annajustyna 17.05.06, 12:42 Powariowali, czy wtorny analfabetyzm??? i nie wiedza, jak sie po polsku pisze... www.se.com.pl/se/index.jsp?place=mainLead&news_cat_id=1495&news_id=104648&scroll_article_id=104648&layout=1&page=text&list_position=1 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magia Re: Victoria??? 17.05.06, 12:46 Ale oni chyba od lat w Anglii mieszkaja, wiec jest to w jakims stopniu usprawiedliwione. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Victoria??? 17.05.06, 12:51 Aaa, to i imie moze po V. Beckham)). Ja mieszkam od lat W Niemczech, to moze nadam Helmuth albo Hannelore?))) Dodam, ze maz jest Polakiem... Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Victoria??? 17.05.06, 12:57 A ktos Ci broni i Helge miec w domu? Jan ie widze problemu zarowno w Twojej sytuacji jak i Dudka. W Polsce bybloby to pretensjonalne, w Anglii jest normalne, a to, ze rodzice sa Polakami (choc kto wie czy nie maja podwojnego obywatelstwa juz) ma wtorne znaczenie. Mnie nie razi, choc sama szukalabym imienia pisanego w obu krajach tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Victoria??? 17.05.06, 13:19 Czyli masz takie samo zdanie jak ja)). Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_k Re: Victoria??? 17.05.06, 16:17 A ja nie dziwie sie w ogole. Moja corka ma na imie Wiktoria przez W. A ze mieszkamy w USA nieustannie musi wszystkim tlumaczyc, ze nie jest Łiktoria, bo niemal kazdy czyta jej imie w ten sposob. To uciazliwe i moja dziewieciolatka glownie z tego powodu wolalaby miec inne imie. Czym innym jest nadanie imienia w obcej pisowni przez rodzine mieszkajaca w Koziej Wolce, a czym innym przez taka, ktora zyje w kraju, gdzie pisownia zgodnie z regulami jezyka polskiego stwarza niepotrzebne problemy. Owszem sa inne imiona i mozna wybrac jakies bardziej uniwersalne. Ale jesli kogos ukochanym imieniem jest Wiktoria wlasnie, a inne nie podobaja mu sie az tak bardzo lub jest to jedyne imie, ktore podoba sie obojgu rodzicom czy tez jest to imie ukochanej babci, nie widze powodu, zeby z niego rezygnowac na rzecz innego, z uniwersalna pisownia, ale nie wymarzonego. Moja corka nie ma imienia po Victorii Beckham (ona chyba zreszta nie byla wtedy "gwiazda"?), ale po mojej pierwszej nauczycielce ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
pysiaczek122 Re: Victoria??? 17.05.06, 16:35 Ja mam Victorię, mieszkam w Polsce i nie widzę żadnego problemu związanego z tym imieniem! Podoba mi się w takiej postaci i już. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Victoria??? 17.05.06, 16:45 I zarejestrowali CI to imie??? I pomyslec, ze ludzie problemy z Elena mieli... Odpowiedz Link Zgłoś
marta2808 Re: Victoria??? 17.05.06, 17:14 Brat mojej koleżanki niestety też ma córkę Victorię. Niestety, bo strasznie nie podoba mi się nadawanie w Polsce imion z "c" zamiast "k" i "v" zamiat "w". Jak ktoś mieszka za granicą, to nie widzę problemu, ale tutaj... Chcą być modni, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
pysiaczek122 Re: Victoria??? 18.05.06, 18:10 Był problem, ale wszystko jest do przejścia! Mi się podobają kurczę te literki "V" i "c" w tym imieniu, poprostu. Nie chcę być wcale modna, bo jakbym chciała być modna to nazwałabym córkę Kunegunda albo Mercedes. To imię ma prawo się nie podobać, ale ma też prawo się podobać, więc proszę nie krytykujcie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Victoria??? 18.05.06, 18:17 Tylko ze nie ma teraz mody na Kunegundę czy Mercedes. Jest moda na Wiktorię, najlepiej pisana przez "v" i "c". Odpowiedz Link Zgłoś
moniq7 Re: Victoria??? 18.05.06, 18:22 sadze ze pisane przez v i c jest udogodnieniem jezeli pozniej dziecko wyruszy w swiat jezeli chce sie utrudnic zycie to proponuje jak najwiecej polskich literek)) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Victoria??? 18.05.06, 18:34 moniq7 napisała: > sadze ze pisane przez v i c jest udogodnieniem jezeli pozniej dziecko wyruszy w > > swiat Ale utrudnieniem w Polsce, gdzie na pewno będzie żyło przez x najbliższych lat. Jak to było? Polska papugą narodów? Odpowiedz Link Zgłoś
dottoranda Re: Victoria??? 19.05.06, 14:36 Myślę, że akurat w tym przypadku nie wprowadza to aż tak dużego problemu. Wiktoria byłaby przeczytana prawidłowo (pomijając fakt, że na początku należałoby wytłumaczyć, że 'w' czyta się jak 'v'-jeśli chodzi o język angielski, bo większości innych krajów nie byłoby z tym problemów, jakoś by "zakminili"-używając hip-hopowego slangu ). Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_k Re: Victoria??? 19.05.06, 16:14 dottoranda napisała: > Myślę, że akurat w tym przypadku nie wprowadza to aż tak dużego problemu. > Wiktoria byłaby przeczytana prawidłowo (pomijając fakt, że na początku > należałoby wytłumaczyć, że 'w' czyta się jak 'v'-jeśli chodzi o język > angielski, bo większości innych krajów nie byłoby z tym problemów, jakoś > by "zakminili"-używając hip-hopowego slangu ). To prawda, ze problem nie jest az tak duzy i po wyjasnieniu kazdy bez problemu radzi sobie z tym imieniem. Ale nie zmienia to faktu, ze moja corka dla kazdej nowej osoby widzacej jej imie na pismie jest Łiktoria i troche ja to denerwuje. Na przyklad u lekarza wywoluja ja w ten sposob. Czasem sa sytuacje, np. festyny itp., gdy dzieci przyklejaja sobie plakietki z imieniem dla latwiejszej identyfikacji. Wtedy tez kazdy zwraca sie do niej per "Łiktoria" i ona musi kazdego poprawiac. Troche uciazliwe, prawda? Dlatego nie szokuje mnie, ze ktos mieszkajacy w kraju anglojezycznym chce nazwac dziecko Victoria. Natomiast dziwi mnie nadawanie takiego imienia "na wszelki wypadek", gdyby dziecko zechcialo wyjechac kiedys za granice. Odpowiedz Link Zgłoś
dottoranda Re: Victoria??? 19.05.06, 17:09 A nóż komuś "Łiktoria" się spodoba i rzeczywiście nazwie tak swoje dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Victoria??? 19.05.06, 17:31 Niech Twoja coreczka oprocz oficjalnych dokumentow zangielszcza pisownie i pisze "Viktoria". Co za problem? Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_k Re: Victoria??? 19.05.06, 21:24 annajustyna napisała: > Niech Twoja coreczka oprocz oficjalnych dokumentow zangielszcza pisownie i pisz > e > "Viktoria". Co za problem? To nie jest jakis wielki problem, ktory spedzalby mi czy dziecku sen z powiek ;- ) W sumie mozna by bylo nawet zmienic jej oficjalne imie. Ale nie zamierzamy tego robic, bo ona jest Wiktoria, a nie Victoria, czy Viktoria i mimo ze to uciazliwe woli jednak zapisywac swoje imie w poprawnej formie (no bo dla niej Viktoria to juz nie ona )A pisalam o tym dlatego, zeby zobrazowac, ze nadawanie imienia w obcej pisowni przez polska rodzine mieszkajaca za granica moze ulatwiac niektore sytuacje w zyciu i w zwiazku z tym powinno byc usprawiedliwione Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Victoria??? 19.05.06, 15:45 Litery "w" i "k" to tylko polskie litery? Rozumiem, że jak ktoś planuje wyjazd to może nie chcieć dać dziecku na imię np. Błażej, ze względu na polskie literki. Ale Victoria? Bo a nuż dziecko wyruszy w świat? A co będzie, jak zostanie miłośniczką kultury rosyjskiej i w tamtą stronęw świat ruszy? Może jakąś bukwę na wszelki wypadek do imienia wstawić )) Odpowiedz Link Zgłoś
moniq7 Re: Victoria??? 19.05.06, 16:59 akurat nie mieszkam w polsce i nie dalabym dziecku imienia z polskimi literami. jezeli ktos mieszka w polsce bardzo prosze-tylko o to mi chodzilo-ale chyba za szybko przeczytalam watek. Odpowiedz Link Zgłoś
mahalia1 Re: Victoria??? 19.05.06, 13:17 A my bedziemy miec WIKTORIĘ i tak nam sie podoba. Uwazam ze nawet gdy bedzie wyruszala kiedys w swiat nie bedzie mialo znaczenia jak sie pisze jej imie. Zyjemy tu i teraz, po polsku... Odpowiedz Link Zgłoś
mahalia1 Re: Victoria??? 21.05.06, 10:05 A jak zdrabniacie imie swoich malych dziewczynek? Mam gęsią skórke jak pomysle ze ktos moze mowic do mojej Malutkiej np Wikcia. Z jakimi zdrobnieniami sie spotkałyscie? Pozdrawiam, mama spoznionej juz Wiktorii (tp 19.05) Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_k Re: Victoria??? 21.05.06, 16:34 mahalia1 napisała: > A jak zdrabniacie imie swoich malych dziewczynek? Mam gęsią skórke jak pomysle > ze ktos moze mowic do mojej Malutkiej np Wikcia. My na swoja mowimy po prostu Wiktoria, bez zdrobnien. Ja z kolei nie znosze zdrobnienia Wiki (Vicky) Gdy mowia tak Amerykanie, wtedy mi tak bardzo nie przeszkadza, bo to w koncu tradycyjne zdrobnienie w jezyku angielskim. Ale w ustach Polakow brzmi pretensjonalnie i po prostu okropnie, moim zdaniem Nie lubie, gdy ktos tak zwraca sie do mojej corki. Zdecydowanie wolalabym Wikcia, choc to tez nie jest zbyt ladne zdrobnienie. Wisia za to urocze, choc jakos mi do mojej cory nie pasuje. Nie ten charakterek Dlatego jest Wiktoria, a czasem Zabcia, Rybcia itd. Zdarzylo sie, ze ktos sie zwrocil do corki per "Tori", a jej kolezanka mowi do niej Wik Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Victoria??? 21.05.06, 21:38 moja prababcia Wiktoria byla w domu nazywana Wita... spotkalamsie jeszcze z wersja Wikta. Odpowiedz Link Zgłoś