gaudencja 22.05.06, 21:47 Przy okazji poszukiwań Torkwata w Behindthename znalazłam takie coś: TRAUGOTT Gender: Masculine Usage: German Derived from German trau "trust" and Gott "God". This name was created in the 17th-century. Czyzby Traugutt był imieniem niemieckim, i to sztucznie stworzonym? Aniu, czy wiesz coś więcej na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Traugutt 22.05.06, 21:49 Moj slownik podaje, ze imie to powstalo w czasach pietyzmu (XVII/XVIIIw). Ale niestety nie da sie go chyba spolszczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Spotkalam sie tez z imieniem Gotttreu, moze 23.05.06, 18:11 to forma "odwrotna"? Jak Dorota i Teodora? Taki udziwniony Gottlieb??? Chociaz Trau- wskazuje na odwage (albo na ozenek)), a Treu to wierny... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Spotkalam sie tez z imieniem Gotttreu, moze 23.05.06, 21:29 annajustyna napisała: > to forma "odwrotna"? Jak Dorota i Teodora? Taki udziwniony Gottlieb??? Chociaz > Trau- wskazuje na odwage (albo na ozenek)), a Treu to wierny... A gdzie sie spotkalas z Gottreuem? Jakim cudem "trau" ci na odwage pasuje to nie wiem?? To z pewnoscia imie pochodzace od slow (ver-)trau dem Gott Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Spotkalam sie tez z imieniem Gotttreu, moze 23.05.06, 21:59 Sich trauen znaczy po niemiecku takze "odwazyc sie". Stad dowcip jezykowy "trau dich schon"!)). Co do Gotttreua - a nie nazywal sie tak czasem urzednik, ktory udzielal slubu Corze i Leonowi w "GZSZ"? )) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Spotkalam sie tez z imieniem Gotttreu, moze 23.05.06, 22:28 annajustyna napisała: > Sich trauen znaczy po niemiecku takze "odwazyc sie". Stad dowcip jezykowy "trau > dich schon"!)). Co do Gotttreua - a nie nazywal sie tak czasem urzednik, ktor > y > udzielal slubu Corze i Leonowi w "GZSZ"? )) owszem znam, ale akurat w tym przypadku "trau dem Gott" wydalo mi sie oczywiste. Niestety nie wiem, nie ogladam telewizji. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Spotkalam sie tez z imieniem Gotttreu, moze 23.05.06, 23:01 Trau oder vetrau dem Gott klingt entschieden logischer als mein Vorschlag)). Szczerze powiedziawszy, wydaje mi sie, ze chyba przekrecilam to imie. Tam nie moglo byc 3 "t"... Ania, a gdzie mieszkasz w DE? Ja w Monachium (wlasciwie pod). Pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Spotkalam sie tez z imieniem Gotttreu, moze 23.05.06, 23:34 annajustyna napisała: Tam nie > moglo byc 3 "t"... Ania, a gdzie mieszkasz w DE? Ja w Monachium (wlasciwie > pod). Pzdr! Ja szukalam tez pod Gottreu ale nie znalazlam. Mieszkam w stolicy Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Traugutt 23.05.06, 14:20 W Białymstoku jest taka ulica, której patronuje pewien Traugutt... Nic szczególnego na tej ulicy, poza pewnym kościołem... I już na zawsze to imię będzie mi się z tą właśnie ulicą kojarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Traugutt 23.05.06, 18:33 Nie no mi sie zawsze będzie kojarzyć jednak z Romualdem Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Traugutt 23.05.06, 18:47 Z Romualdem - to bezdyskusyjne, ale nadal mi się wydaje, ze jego nazwisko jest spolszczeniem ww. niemieckiego imienia (jednak!). Czy to możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Traugutt 23.05.06, 19:05 Sporo jest takich niemieckich nazwisk odimiennych (nie pamietam teraz, jak sie to fachowo nazywa((). Np. Rudolph, Reinhardt, Daniel, David, Lorenz, Lehmann etc... Odpowiedz Link Zgłoś