zaino 26.05.06, 23:56 Pytam w imieniu znajomej mamy z piaskownicy. Strasze dzieci to Maksymilian i Aleksandra. Niebawem do gromadki przyłączy siostrzyczka. Najpierw miała być Michalinką. Po pretensjach i płaczach Oli (Maks i Misia są na "M", rodzice mają imiona na "D", a ona ma imię na "A"!!!) pojawiła sie opcja Edyty. Co o tym myślicie? Czy warto ulec presji dziewczynki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: siostra Maksa i Oli 27.05.06, 00:48 Michalina duuuzo bardziej mi sie podoba od Edyty. Edyta wydaje mi sie byc troche przebrzmiala. A moze niech wybiora imie na zupelnie inna literke? Maksymilian i Aleksandra sa dlugimi imionami o krotkich zdrobnienach, wiec szukalabym czegos podobnego, moze Elzbieta? Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: siostra Maksa i Oli 27.05.06, 09:58 A może Alicja? Pasuje stylistycznie, no i Ola nie będzie miała pretensji, bo imię dość do Aleksandry podobne . Może być jeszcze Alina, ale to z innej beczki. Chociaż Edyta i Michalina też bardzo ładnie... Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: siostra Maksa i Oli 27.05.06, 10:31 Edyta, hmm, sama nie wiem co myśleć o tym imieniu. Zamiast Edyty proponowałabym Judytę. Podobne, a jednak lepiej brzmi (przynajmniej wg mnie). Michalina - ładnie, ale skoro Ola się buntuje, to bym jednak z niego zrezygnowała. Ponieważ Aleksandra i Maksymilian to długie imiona, to proponowałabym, aby ich siostra również miała długie imię. Proponuję więc Antoninę, Gabrielę, Kornelię, Rozalię, Klementynę i Juliannę. Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: siostra Maksa i Oli 27.05.06, 10:49 Moim zdaniem Michalina jest o wiele ladniejsza od Edyty(bardzo nie lubie tego imienia) Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: siostra Maksa i Oli 27.05.06, 11:59 Moim zdaniem nie ma co ulegać tutaj presji dziecka. Michalina to ładne imię i idealnie pasuje do Maksymiliana i Aleksandry. Oli pretensje i płacze miną. Może lepiej nawet nie mówić o kwestii imienia aż do urodzenia się malutkiej. Edyta nie podoba mi się zupełnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: siostra Maksa i Oli 27.05.06, 12:54 Abstrahując od urody obu imion, uważam że wybór imienia nalezy do rodziców, a nie do rodzeństwa. Preferencje dzieci zmieniają się bardzo szybko, a ze swoim imieniem rodzeństwo będzie żyć przez całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: siostra Maksa i Oli 27.05.06, 15:25 Jestem tego samego zdania. Tym bardziej, że Edyta nie szczególnie przepadam za Edytą. Ponadto wg mnie to nie pasuje do MAksia i Oli. Ja zaproponowałam Agnieszke. Imię długie, na A i można zdrabniać Aga. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: siostra Maksa i Oli 27.05.06, 16:00 hehe ,czasami rodzeństwo ma racje ,gdyby nie moja siostra nosiłabym teraz wyjątkowo paskudne jak dla mnie imię.A Michalina totalnie mi się nie podoba ,w odróżnieniu od Michała, Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: siostra Maksa i Oli 27.05.06, 22:08 simply_z napisała: > hehe ,czasami rodzeństwo ma racje ,gdyby nie moja siostra nosiłabym teraz > wyjątkowo paskudne jak dla mnie imię Pewnie Twoje zdanie o tym imieniu byłoby dokładnie odwrotne, gdybyś je nosiła ;- ) Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: siostra Maksa i Oli 27.05.06, 22:54 hmmm ,możliwe,chociaż nie wiem ,wole swoje,tamto jest jak dla mnie mimo ciekawych historycznych konotacji delikatnie mowiąc nieładne. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: siostra Maksa i Oli 27.05.06, 16:18 Zgadzam się z Gaudencją: decydują rodzice, a nie rodzeństwo (z wyjątkiem może sytuacji, gdy rodzeństwo jest już prawie dorosłe). Niezależnie od urody imion, czego chyba nie było widać w mojej poprzedniej wypowiedzi . Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: siostra Maksa i Oli 27.05.06, 16:56 może Maja? Edytę odrzucałabym. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: siostra Maksa i Oli 27.05.06, 19:04 Maja? Czemu Maja, przecież to w żaden sposób nie ratuje sytuacji... Odpowiedz Link Zgłoś