koza_w_rajtuzach Re: Akesander- Alek co myślice? 18.06.06, 22:26 Myślę, że ładnie. Tylko zdrobnienie Olek do końca mi się nie podoba... A przy okazji, to błąd w temacie popełniłaś . Odpowiedz Link Zgłoś
bluee_sky Re: Akesander- Alek co myślice? 18.06.06, 22:49 Mnie się źle kojarzy a imię samo w sobie ..takie dziewczęce troche mam kolege w klasie o tym imieniu a na drugie ma.. Maria. Aleksander Maria Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Aleksander- Alek co myślice? 18.06.06, 23:39 Nie lubię i Aleksandry, i Aleksandra, przy czym wyjątkowo nie przepadam za zdrobnieniem Olek (które na pewno będzie uzywane przez część otoczenia). Strasznie mi sie oba te imiona osłuchały, nie widzę w nich nic ładnego. A Aleksander kojarzy mi się jeszcze dodatkowo z Kwaśniewskim. A może zdecydowałabyś się na Aleksego? Wtedy jest większa szansa na wymuszenie na otoczeniu zdrobnienia Alek. Odpowiedz Link Zgłoś
kira_koslin Re: Akesander- Alek co myślice? 18.06.06, 22:55 My mamy Alexandra, zdrabniamy Alex ale i Alek. Szczególnie jak broi to Alek Zresztą innych zdrobnień jest cała masa Odpowiedz Link Zgłoś
miyoki Re: Akesander- Alek co myślice? 19.06.06, 00:16 Do tej pory byłam zdecydowana na Nikodema ale doszłam do wniosku, że to imię sezonowe, modne chwilowo a tego chciałabym uniknąć. Jakoś dużo tych Nikodemów w moim otoczeniu. Myślałam o Tymonie, ale jakoś za bardzo kojarzy mi się z Szymonem no i w rezultacie nie mam imienia do którego byłabym na pewno przekonana. Przed ciążą było ich całe mnustwo. Kiedyś miał być Antek ale moda na Antki, Franki, Stasie i Ignasie mnie juz zmęczyła. Ehh wybradna jestem i moje dziecko pewnie po urodzeniu będzie bezimienne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Akesander- Alek co myślice? 19.06.06, 16:50 Nikodem rzeczywiście jest teraz modny, ale nie za bardzo jeszcze. Naprawdę modny będzie może dopiero za jakiś czas. Podobne imiona to Nikanor i Nikander (Nikander podobny trochę do Aleksandra), mnie się podobają bardziej od Nikodema, ale nie wiem, jak Tobie Skoro miał byś Antek, a nie będzie, to może Ignaś albo Anatol - Tolek? Tymon bardzo ładnie, a czemu chcesz uniknąć skojarzeń z Szymonem? Czy masz już synka Szymona? IMO Tymon nie jest aż tak podobnym imieniem do Szymona, żeby - o ile nie masz synka Szymona - to przeszkadzało. Nie jest to różnica tak mała, jak między np. Marcelim a Marcelinem albo Maksymilianem a Maksyminem. A może Bernard - Bernaś? Odpowiedz Link Zgłoś
miyoki Re: Akesander- Alek co myślice? 19.06.06, 22:01 Małżeństwo z osiedla moich rodziców mieli 3 dzieci w tym Tymona albo Tycjana nie mogę przypomnieć sobie dokładnie, ale wszystkie dzieci zgineły w wypadku samochodowym. To tragiczne wydarzenie tak mi utkwiło, że oba imiona kojarzą mi się tylko z tym wiec głównie dlatego odpada. Choć zarówno Tymon i Tycjan to ładne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Akesander- Alek co myślice? 19.06.06, 22:14 Rozumiem. Ale nie mieli wszystkich dzieci na "T" i nie mieszkali we Wrocławiu przypadkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
miyoki Re: Akesander- Alek co myślice? 20.06.06, 14:34 Nie imiona pozostałych były na inną literę, i nie byli z Wrocławia Odpowiedz Link Zgłoś
nicolaya79 Re: Akesander- Alek co myślice? 19.06.06, 13:26 Moj syn ma na imie Aleksander, zdrobniale właśnie Alek. Jeżeli zdecydujesz się na to imię, przygotuj sie na każdorazowe poprawianie niemal wszystkich. Żmudna robota, muszę przyznac Teraz w odpowiedzi na pytanie o imie syna, mowie Alek (chociaż jestem zwolenniczką pełnych form) i problem częściowo z głowy Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Akesander- Alek co myślice? 19.06.06, 16:43 ja znam mamę mającą synka Aleksandra (ok 9lat) i zwraca się do niego zawsze pełnym imieniem. po prostu Aleksander zdrobnień nigdy nie usłyszałam i zapewne nie usłyszę. bo otoczenie przejęło tę pełną formę imienia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Akesander- Alek co myślice? 19.06.06, 16:50 dziewczynka_bez_zapalek napisała: > ja znam mamę mającą synka Aleksandra (ok 9lat) i zwraca się do niego zawsze > pełnym imieniem. po prostu Aleksander > > zdrobnień nigdy nie usłyszałam i zapewne nie usłyszę. bo otoczenie przejęło tę > pełną formę imienia Też znam taką mamę i Aleksander się własciwie przyjął, ale brzmi strasznie sztucznie w codziennym użyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Akesander- Alek co myślice? 19.06.06, 17:01 dla mnie może na początku było sztuczne i dziwne tak zwracać się do małego dziecka pelnym imieniem. Aleksander :0 brzmi poważnie ale teraz zaczęło mi się to podobać! Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Akesander- Alek co myślice? 20.06.06, 14:10 Apropos używania pełnych form imion- w stosunku do mojego męża nikt i nigdy- a przynajmniej odkąd się znamy- nie używał zdrobnienia jego imienia, choć jest tak oczywiste, że aż samo się nasuwa. Początkowo nawet mnie to zastanawiało, ale z czasem doszłam do wniosku, że pełna forma jest nawet ciekawsza. Nie tylko bardziej "poważna" i "dostojna", ale także sprawiająca na rozmówcy pozytywne wrażenie. I dlatego też nie odbieram pełnych form imion tradycyjnie "skracanych" jako nienaturalnych. Wręcz odwrotnie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Akesander- Alek co myślice? 20.06.06, 14:12 To chyba jeszcze kwestia długości imienia; Wasze imiona są mimo wszystko dużo krótsze od Aleksandra. A może też wszystko zależy, JAK się wymawia dane imię. Czy z namaszczeniem, podkreślając jego formę, czy zwyczajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Akesander- Alek co myślice? 20.06.06, 14:42 Rzeczywiście są krótsze Nawet dużo krótsze A co do sposobu wymawiania- nigdy nie zauważyłam żeby ktokolwiek akcentował to, że zwraca się do męża jego pełnym imieniem. Zawsze to było takie... Naturalne. Do tego nawet stopnia, że na dzień dzisiejszy nie wyobrażam już sobie Teściowej mówiącej do syna zdrobniale. A może po prostu jest to kwetią przyzwyczajenia?? Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Akesander- Alek co myślice? 19.06.06, 16:59 Mnie się Aleksander całkiem podoba, ze zdrobnienie własnie-Olek. Jest takie swojskie Pomyślałabym nad Nikodemem lub Tymonem- też ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
miyoki Re: Akesander- Alek co myślice? 19.06.06, 22:07 Problem też w tym, że mój mąż raczej tradycjonalista jak większość mężczyzn, nijak nie mogę go przekonać do innych imion wiec szukam jakiegoś rozwiazania, które by mnie i jego zadowoliło. Zawsze mi się podobał Alek, Olka nie lubię a Aleksander jako pełna forma pasuje do nazwiska. No ale mam masę wątpliwości czy nie kobiecie itp. Nikodem nie wiem na początku ciąży myślałam, że właśnie to imię wybiorę a teraz boje się sezonowości tego imienia, Antek nadal mi się podoba ale spopularyzował się bardzo poza tym mój mąż jakoś nie bardzom więc mam problem więcej imion nie przychodzi mi do głowy aby były takie żeby mój mąż je zaakceptował ale nie tak popularnre jak jego propozycje Piotr, czy Grześ który zupełnie mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamichalka1 Re: Akesander- Alek co myślice? 21.06.06, 00:00 Mi imię Aleksander w ogóle się nie podoba. Zdrobnienie Alek jeszcze mniej. Z dwojga złego wolę już Olka. Odpowiedz Link Zgłoś
rara.avis Re: Akesander- Alek co myślice? 21.06.06, 06:20 Mam wspanialego synka Aleksandra, wlasnie Alka. Imie jest bardzo dobrze dopasowane , zarowno do dziecka, jak i do nazwiska. Polecam pozdrawiam rara.avis Odpowiedz Link Zgłoś