Dodaj do ulubionych

Mama ma dylemat

23.06.06, 12:57
Laura Szamotulanka umarła śmiercią naturalną -
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=39676330&v=2&s=0
Mogę się skupić na wyborze imienia dla chłopca i niezależnie od miłości do
Konstantego zaczęłam rozważać inne imiona. A nuż...

Franciszek, Ksawery, Ignacy, Wawrzyniec, Wincenty, Gustaw i - ostatnio -
Stanisław, choc ten ostatni, jak zdążyłam wyczytać pnie się w rankingach
ilości nadań szybko w górę.
Brat Kajetan, nazwisko Szamotuła, co z kolei dyskwalifikuje niestety imiona
zakończone na -sz, typu Jonasz, Sergiusz, Tymoteusz. A szkoda.

Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi i opinie.
Obserwuj wątek
    • samboraga Re: Mama ma dylemat 23.06.06, 13:27
      u nas miał być Wawrzyniec i Kajetansmile)
      i chociaż stanęło na Wawrzyńcu i Klemensie, to nadal tamten zestaw dla
      rodzeństwa podoba mi sięsmile
    • gaudencja Re: Mama ma dylemat 23.06.06, 13:29
      Gratuluję! smile

IMO wszystkie imiona, które rozważasz, pasują do nazwiska, a mój subiektywny
      ranking byłby taki:

1. Wincenty Szamotuła - rewelacja, zestaw wybitnie stylowy, strzał w dziesiątkę
      po prostu

2. ex aequo Konstanty Szamotuła i Ksawery Szamotuła - raz wydaje mi się, ze
      jest lepszy jeden, raz, ze drugi

4. Wawrzyniec Szamotuła - wylądowałby gdzieś w okolicach Wincentego za wygląd,
      ale obniżyłam mu miejsce za to "c" na końcu; ostatecznie jednak pelnego imienia
      używa się rzadko i nie w pośpiechu, więc spokojnie można bardzo poważnie
      rozważyć ten zestaw

3. Franciszek Szamotuła - naprawdę niezły zestaw, ale ponieważ ranking jest
      subiektywny, a ja Franciszka nie lubię (i w dodatku jest dość popularny), to...
      Jedyne zastrzezenie, jakie bym miała, to jednak to, że Franciszek może trochę
      za bardzo wydobywa mało energiczną stronę z Waszego nazwiska (które wcale mało
      energiczne nie jest) - chodzi chyba o dwa "sz".

5 ex aequo Ignacy Szamotuła i Gustaw Szamotuła: Ignacy jest bardziej stylowo,
      za to Gustaw bardziej pasuje brzmieniowo

6. Stanisław Szamotuła - niezłe, ale w zestawieniu z poprzednimi propozycjami
      trochę mdłe (za dużo tego "s", za mało innych "kolorów" spółgłosek).
      • annajustyna Re: Mama ma dylemat 23.06.06, 14:32
        Nazwisko energiczne? Przeciez pochodzi od szamotu??? Konrad i wszystkie
        tradycyjne: chocby Tomasz pasuja (chociaz T. ma -sz na koncu)...
        • annajustyna Re: Mama ma dylemat 23.06.06, 14:36
          A propozycje Gaudencji to troche jak spis powstancow styczniowychsmile))). Dezydery
          Chlapowski, Ludwik Mieroslawski i Maksymilian Jackowski sie klaniajawink))).
          • gaudencja Re: Mama ma dylemat 23.06.06, 18:35
            Przecieram oczy: MOJE propozycje??
            • annajustyna Re: Mama ma dylemat 26.06.06, 11:00
              Sorry, Ty zrobilas rozpiske i dopiero w Twoim poscie widnieja imiona w "duecie"
              z nazwiskiem, ktory doprowadzil mnie do takich a nie innych skojarzensmile)).
              • wiklinka Re: Mama ma dylemat 26.06.06, 11:30
                To może jednak wymienie nazwisko na mniej "powstańcze" wink a imiona pozostawie?
                Bo jakoś tak podobają mi się właśnie te.
                • gaudencja Re: Mama ma dylemat 27.06.06, 02:22
                  Nie przejmuj się, nigdy nie chciałaś być Matką Polką? smile
                  Bardzo stylowe zestawy!
                  • annajustyna Re: Mama ma dylemat 27.06.06, 08:29
                    A ja nie mialam na mysli nic zlegosmile)). Tylko, ze te zestawy takie podniosle -
                    ale pewnie tez zauwazylyscie, ze wiele przepieknych imion nie do konca pasuje do
                    dziecka. Stad te smiezne czasami zdrobnienia (np. moj kuzyn o imieniu Gerard
                    jako dziecko byl Koko, a wlasciwie Kokiemwink))). A jak taki chlopic stanie sie
                    mezczyzna, to imie nie dosc, ze meskie, to jeszcze eleganckiesmile))) Pzdr!
    • dziewczynka_bez_zapalek Re: Mama ma dylemat 23.06.06, 14:49
      proponuję Gustawa smile
    • magia Re: Mama ma dylemat 23.06.06, 16:15
      Kosma, Tytus, Tymon, Kilian (moje ostatnie odkrycie).
    • imbirka Re: Mama ma dylemat 23.06.06, 16:26
      Ja bym z twojego zestawu wybrała:
      Ksawery, Ignacy, Gustaw.
      Podobają mi się zestawienia Julian Szamotuła, Teofil Szamotuła, Jan Szamotuła -
      moim zdaniem łagodzą trochę dla mnie "szorstkie" brzmienie nazwiska. Chcociaż
      Jan nie pasuje do Kajtana (albo aż za bardzo pasuje smile )
    • nilgau Re: Mama ma dylemat 23.06.06, 18:32
      Franciszek Szamotuła odpada bo za dużo sz.
      Ksawery,Ignacy,Gustaw - brzydkie zdrobnienia Ksawek, Ignaś, i Gucio.
      Jestem za Wincentym.Wincenty jest taki zakręcony a Szamotuła taka zaszamotanasmile
      • wiklinka Re: Mama ma dylemat 26.06.06, 11:42
        Bardzo rozbawiła mnie argumentacja imienia Wincenty smile)
        Do naszego synka Kajetana od czasu do czasu mówimy Gutek. Zdarzyło się nawet
        dwukrotnie, że osoby - tak zwane postronne - myślały, że to Gustaw wink
    • trrruskawa Re: Mama ma dylemat 24.06.06, 17:53
      Mi się wszystkie twoje propozycje podobają, wiec też btm miała dylematsmile

Pasuje mi:
      Ignacy
      Wincenty
      Ksawery
      Gustaw- też
    • wiklinka Re: Mama ma dylemat 26.06.06, 10:54
      Bardzo, bardzo dziękuję za wszystkie rady i opinie.

Jest jeszcze jedno kryterium przy wyborze imienia, o czym wcześniej zapomniałam
      napisać, a które niestety też ogranicza wybór - nawet z tych wymienionych
      przeze mnie wcześniej propozycji. Cały czas liczymy się z możliwością wyjazdu z
      Polski, więc sądze, że byłoby wskazane, żeby imię było wymawialne dla
      anglojęzycznego obcokrajowca (bo już na nazwisku pewnie mozna złamać język wink)

Pozdrawiam
      Wiklinka
      • annajustyna Re: Mama ma dylemat 26.06.06, 11:01
        To daj Adam albo Konradsmile))).
        • wiklinka Re: Mama ma dylemat 26.06.06, 11:25
          Przyznaję, że Konrada i Kornela bralismy "po drodze" pod uwagę, ale ze względu
          na "r" odrzuciliśmy. Wydaje mi się po prostu, że jeśli dziecko miałoby problem
          z wymową owego "r", to automatycznie też w wymową własnego imienia. Może to
          logiczny argument, może nie, ale ostatecznie jakiś trzeba bylo przyjąć.
          • annajustyna Re: Mama ma dylemat 26.06.06, 11:27
            Jesli dziecko mialoby reranie badz nie wymawialoby "r", to nalezy z ta wada
            walczyc, a nie usuwac ze slownictwa wszytskich wyrazow z ta literkawink))). Adam
            nie ma "r", a jest eleganckie i raczej nieoklepane...
            • wiklinka Re: Mama ma dylemat 26.06.06, 11:37
              Ja akurat odbieram Adama jako wyjątkowo mało oryginalne. Ale to chyba rzecz
              gustu, a wiadomo... Na pewno imię jest "industrialne" smile
              Jeśli zaś o "r" idzie, to jednym są ćwiczenia logopedyczne, a zupełnie czymś
              innym opory przed przedstawianem się, "bo się dzieci będą śmiały". Jak pisałam,
              nie uważam tego argumentu za najważniejszy, tym bardziej, że małe jest
              prawdopodobieństwo wady wymowy, a już na pewno nie zakładam, że takowa miałaby
              zaistnieć.
              • luna333 Re: Mama ma dylemat 26.06.06, 11:43
                mój synuś ma na imię Ksawery po moim koledze - kolega zaś przedstawiał się Ksaw smile i problemu R nie było wink
                • wiklinka Re: Mama ma dylemat 26.06.06, 11:48
                  W sumie owo "r" głównie dotyczyło imienia Kornel, bo imię wydaje mi się być
                  wyjątkowo rerujące. Tak poza tym, nie kierowałam się tym szczególnie przy
                  wyborze imion. Ksawery jest jednym z tych, które bardzo mi się podobają i
                  szczerze mówiąc nie zwróciłam wcześniej nawet uwagi w tym imieniu na "r".

PS. Kolega zapewne dumny?!
                  • luna333 Re: Mama ma dylemat 26.06.06, 11:52
                    pytałam mamę kolegi skąd takie imię bo szczerze mówiąc takie zapomniane imię (kolega ma 35 latek) - u nich to tradycja rodzinna że nadają imiona po dziadkach - a kolega czy dumny nie wiem - na pewno nigdy nie wstydził się imienia zresztą to mega oryginał smile plastuś smile Jego żona mówi do niego Eryk hehe smile
                    • wiklinka Re: Mama ma dylemat 26.06.06, 12:00
                      Dumny, że jego imię było inspiracją dla wyboru imienia dla Waszego synka...
                      • luna333 Re: Mama ma dylemat 26.06.06, 12:03
                        aaa smile nie załapałam - dumny i owszem smile
                        • wiklinka Re: Mama ma dylemat 26.06.06, 12:06
                          Właśnie obejrzałam zdjęcia i nie dość, że synek ma ładne imię, to jeszcze
                          bardzo przystojny smile) Pozazdrościć.
                          Pozdrawiam
                          • luna333 Re: Mama ma dylemat 26.06.06, 12:09
                            smilesmilesmile dziękuję serdecznie w imieniu synka wink
      • nati_28 Re: Mama ma dylemat 26.06.06, 14:03
        Wydaje mi się, że zarówno Wincenty, tudziedż Wincent, jak i Ksawery (Ksawier)
        brzmią bardzo międzynarodowo
        • gaudencja Re: Mama ma dylemat 27.06.06, 02:25
          Z wyjątkiem Wawrzyńca i Franciszka wszystkie brzmią międzynarodowo, nawet
          Stanisław (choc międzynarodowo raczej w wersji Stanislas). Tzn. Franciszek też
          ewentualnie, bo widać, co to za imię, ale moze przysparzać trochę kłopotów.
          • annajustyna Re: Mama ma dylemat 27.06.06, 08:30
            Np. Niemcy wymawiaja to imie jako Frantiszek (od razu mam przed oczyma Fratiszka
            Matejkesmile))).
            • luna333 Re: Mama ma dylemat 28.06.06, 08:26
              miałam na uczelni wykładowcę - nazywał się Wawrzyniec Konarski uważam że super dopasowane - takie roślinne smile A Franciszków jest teraz niesamowicie dużo co się tyczy również Stasiów.
      • trrruskawa Re: Mama ma dylemat 28.06.06, 08:52
        W taki razie Wincenty lub Ksawerysmile
        Pozdrawiam!
    • szczekuszka Re: Mama ma dylemat 13.07.06, 09:50
      Wincenty- to imie ostatnio wygrywa u mnie osobisty ranking imion meskich. Moim
      zdaniem jest to imie z przyszloscia wink
      Jest swietne i ma tysiace zdrobnien, a pelne imie jest niezwykle meskie. Polecam!!
    • wiklinka Re: Mama ma dylemat 13.07.06, 11:29
      Po wczorajszej burzy mózgów pojawiły się nowe propozycje:
      Aleksander, Benedykt, Leon, Julian, Seweryn, Filip.
      Mnie samą juz zaczyna, hm... wink wpieniać, że nie potrafię ostatecznie
      zadecydować. Męczące to wybieranie.

Dziękuję za cierpliwość.
      • magdmaz Re: Mama ma dylemat 13.07.06, 11:51
        Ale czemu nie Konstanty??? Pasuje jak ulał i jest świetne.
        • wiklinka Re: Mama ma dylemat 13.07.06, 12:54
          ... bo mi nagadano, że za bardzo podobne do Kajtka, i skończy sie tym, że będą
          sie do nich zwracać Kajko i Kokosz. I dałam się wrobić w ten "spisek dziejów".
          • magdmaz Re: Mama ma dylemat 13.07.06, 15:08
            eeee tam. i srutututu.
            W pewnym momencie bracia pójdą swoimi drogami, juz w podstawówce mogą mieć
            zupełnie inne zainteresowania i wtedy cała ta argumentacja straci sens.
            • gaudencja Re: Mama ma dylemat 13.07.06, 17:15
              magdmaz napisała:

> eeee tam. i srutututu.
              > W pewnym momencie bracia pójdą swoimi drogami, juz w podstawówce mogą mieć
              > zupełnie inne zainteresowania i wtedy cała ta argumentacja straci sens.

Uważam dokładnie tak samo. Mało prawdopodobne jest IMO, ze komuś przyjdzie do
              głowy Kajko i Kokosz, a nawet jak przyjdzie, to co z tego? Przeciez to bardzo
              sympatyczne przezwanie! Jestem dalej za Konstantym smile Nie daj się zbić z tropu!
      • dziewczynka_bez_zapalek Re: Mama ma dylemat 13.07.06, 15:23
        Julian !!!

ew JUliusz smile
      • trrruskawa Re: Mama ma dylemat 13.07.06, 15:43
        Julian!
        • luna333 Re: Mama ma dylemat 13.07.06, 18:23
          Julian robi się topowy - u mnie na osiedlu niedługo się urodzi smile
          • lirael Re: Mama ma dylemat 13.07.06, 19:44
            wiklinka napisała:

> Po wczorajszej burzy mózgów pojawiły się nowe propozycje:
            > Aleksander, Benedykt, Leon, Julian, Seweryn, Filip.

Zdecydowanie bardziej podobają mi się te imiona niż Konstanty. Najbardziej Leon
            i Filip, ze wskazaniem na pierwszego.
            Konstanty automatycznie kojarzy mi się (fatalnie!) z Wiekim Księciem
            Konstantym. W szkole średniej na lekcjach poświęconych literaturze romantyzmu
            dziecko może nie być zachwycone upiornym imiennikiem.
            Poza tym, podobnie jak w przypadku Konstancji, mnie zraziłyby zdrobnienia (z
            Kostkiem na czele).
            Przy okazji gratuluję wyboru fantastycznego imienia dla starszego synka.
            Uważam, że Kajetan to świetne imię dla chłopca i mężczyzny w kazdym wieku.
            Moc serdeczności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.