miyoki 03.07.06, 16:51 Więc po wielu bojach powstała następująca lista dla synka kolejność przypadkowa: Aleksander Aleks lub Aleksy wszystkie imiona ze względu na mojego ulubionego od zawsze Alka Nikodem Jędrzej Antoni Kajetan - mąż jeszcze nie wie, że mu się to imię podoba Tymon Leon a raczej Leonard no i ewentualnie Kornel co byście z tego zestawu wybrały? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
femian Re: powstała lista co byście z niej wybrały ? 03.07.06, 16:56 Tymon lub Tymoteusz albo Leon lub Leonard - mam same dobre skojarzenia i są to dobre imiona na te czasy (młodzieniec zapewne dobrze by sie czuł z którymś z tych imion) a przy tym oryginalne i dość rzadkie. Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: KORNEL!!! 03.07.06, 17:08 Kornel - zawsze Kornel :o) Cudowne imię! Cudowne :o) Qrczę, czemu wcześniej na nie nie wpadłam? Odpowiedz Link Zgłoś
martunia78 Re: KORNEL!!! 03.07.06, 17:20 Antonii, Kajetan, Tymon, Leonard mozna tyle? Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: powstała lista co byście z niej wybrały ? 03.07.06, 17:38 Kajetana albo Leonarda Odpowiedz Link Zgłoś
zakochalam_sie Re: powstała lista co byście z niej wybrały ? 03.07.06, 17:38 Aleksy, Tymon lub Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
anka.olimpias Re: powstała lista co byście z niej wybrały ? 03.07.06, 19:30 Ja typuję jako nr 1 Tymona, póxniej exequo Nikodem i Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
menadka Re: powstała lista co byście z niej wybrały ? 03.07.06, 20:10 Tymon lub Leonard Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: powstała lista co byście z niej wybrały ? 03.07.06, 20:41 Nie podoba mi się tylko Aleks i Aleksy. Nie dała bym chyba także Leon, ani Leonard. Pozostałe bardzo ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: powstała lista co byście z niej wybrały ? 03.07.06, 20:42 Wybrałabym zdecydowanie Jędrzeja!! Na kolejnych miejscach znalazłby się Antoni, Tymon i Leonard, ew. Kornel. Reszte odrzucam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: powstała lista co byście z niej wybrały ? 03.07.06, 20:57 1. Tymon 2. Kornel 3 i 4. Jędrzej i Kajetan 5. Aleksy Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: powstała lista co byście z niej wybrały ? 03.07.06, 21:15 Nikodem. Odpowiedz Link Zgłoś
herbarium Ni-ko-dem, Ni-ko-dem! 03.07.06, 22:20 A na drugie Antoni! Obstawiałabym Antoniego na pierwsze, ale bardzo popularny się zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: powstała lista co byście z niej wybrały ? 03.07.06, 23:40 Jeśli mam być szczera to ZDECYDOWANIE Aleksego Aleksander odpadłby ze względu na OGROMNE podobieństwo do popularnej Oli Aleks wydaje mi się niepełny Nikodem kompletnie nie jest w moim guście Jędrzej jest co prawa cudny, ale obcokrajowcy będą mieć problemy z wymową Antonii- jedno z moich ulubionych imion, ale ostatnio stało się za bardzo popularne Kajetan- śliczny ale nie aż tak jak Aleksy Tymon- za bardzo przypomina mi Szymona Leon- hmmmm niezłe, ale rzeczywiście Leonard o niebo lepszy Kornel- kiedyś bardzo tak, teraz trochę mi przeszło... Odpowiedz Link Zgłoś
miyoki Re: powstała lista co byście z niej wybrały ? 03.07.06, 23:45 wszystkie twoje uwagi do imion jakbym ja pisała dokładnie do każdego mam takie same wątpliwości. Dziękuje za ranking piszcie jeszcze to pomaga przekonać do tych imion męża. Zauważyłam, że jak mu powtarzam jakieś imię to i to mało popularne zaczyna mu się podobać. Tak było z imieniem dla dziewczynki no ale jest chłopiec wiec drogę przekonwyania trzeba zacząć od nowa. Ja z tych imion ciągle nie mam faworyta ale mam nadzieję, że lada dzień i za waszymi radami się on wyłoni. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: powstała lista co byście z niej wybrały ? 04.07.06, 08:13 Loeonard i Antoni , Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: powstała lista co byście z niej wybrały ? 04.07.06, 08:40 Wciąż głosuję za Kajetanem! Uniwersalne zdrobnienia, ewoluujące wraz z wiekiem dziecka: od Kajtusia, Kajteczka, Kajtunia poprzez Kajtka i Kaja (szczególnie mi się podoba), aż po dostojnego pana Kajetana, otoczonego wianuszkiem wnucząt Całkiem niedawno miałam ucznia o tym imieniu (zresztą po raz pierwszy), koledzy reagowali bardzo pozytywnie (co ciekawe, nigdy nie używali zdrobnienia). Nie było żadnych złośliwych rymowanek, etc. Młodzież w wieku gimnazjalnym. Zdecydowanie polecam. Tymon - problem z tym imieniem polega na tym, że w związku ze wzrostem popularności bardziej zakorzenionego w naszej tradycji Szymona w ostatnich latach, może dochodzić do nieporozumień, co już ktoś przede mną zauważył. Mam na myśli konieczność wyjaśniania, że na początku jest T a nie Sz. Obydwie spółgłoski sa bezdźwięczne, więc rozróżnianie tych imion może sprawiac kłopot. Moja mama przerabia to przez całe zycie (Hanna/Anna) i zapewniam Cię, że bywa to irytujące. Może więc Tymoteusz, a nie Tymon? Chociaz zdrobnienia i tak bedą bardzo podobne: Tymek/Szymek. Leonard - z jednej strony przepadam za Cohenem, z drugiej jednak strony trudno mi sobie wyobrazić trzylatka o takim poważnym imieniu. To tak jakby ubrać dziecko w garnitur o kilka rozmiarów za duży Na fali popularności "Kodu..." może wzrosnąć zainteresowanie tym imieniem, które samo w sobie jest w porządku. Nikodem - niestety, automatyczne skojarzenie z Nikodemem Dyzmą w moich oczach imię to przekreśla, a szkoda, bo jest bardzo ładne. Zdrobnienia też urocze. Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: powstała lista co byście z niej wybrały ? 04.07.06, 09:22 Ja wybrałabym - Kornela - Tymona - Kajetana Dokładnie w takiej kolejności. Odpowiedz Link Zgłoś
kayah73 Re: powstała lista co byście z niej wybrały ? 04.07.06, 15:08 Nikodem lub Leonard Aleksander lub Aleks ok, ale oklepane (nie Aleksy) Reszta tez b. fajna, procz Kornela, ktorego nie lubie Odpowiedz Link Zgłoś
asia_michasia Re: powstała lista co byście z niej wybrały ? 04.07.06, 17:54 Moje typy: Jędrzej, Kajetan, Aleksy. Oprócz podobania, weź, droga mamusiu, pod uwage zdrobnienia i to wszystkie możliwe... Te, które będziesz sama używać i te, którymi mogą uszczęśliwić koledzy w przedszkolu czy szkole. Czasami imię może być super a już jak przyjmie formę zdrobnienia, to nie tak różowo. Jak np. zdrobnić Kornela lub Nikodema(Nikoś kojarzy mi się wyłącznie z gangsterem) Odpowiedz Link Zgłoś
miyoki Re: powstała lista co byście z niej wybrały ? 04.07.06, 18:05 hahah mój mąż to samo mówi Nikoś jak gankster tylko że jak moje dziecko będzie w wieku szkolnym nikt o Nikosiu ganksterze nie będzie pamiętał. Ale masz rację sama nie mam pojęcia jak zdrabniać Kornela. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: powstała lista co byście z niej wybrały ? 04.07.06, 18:58 Kornela chyba nie trzeba zdrabniać. Mojego rówieśnika Nikodema zdrabniało się Nikuś (w rodzinie), a wśród dzieci najczęsciej w użyciu był po prostu Nikodem. Zdrobnienie Nikoś brzmi dla mnie w związku z tym nienaturalnie, choć jest regularne. Można też mówić np. Niko. Odpowiedz Link Zgłoś
kayah73 Re: powstała lista co byście z niej wybrały ? 04.07.06, 19:04 Moj znajomy Nikodem jest Kodi. A Kornel niestety bym zdrobnila kukurydza... Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: powstała lista co byście z niej wybrały ? 04.07.06, 21:03 Ja bym wybrała Leona lub Nikodema. Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: powstała lista co byście z niej wybrały ? 04.07.06, 22:42 Leonard (do naszego pięcioletniego Leonarda mówimy Leoś poprostu)lub Kajetan. Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflanka Re: powstała lista co byście z niej wybrały ? 04.07.06, 23:29 Antoni Jędrzej Aleksy Kornel Kajetan Tymon podobaja mi sie te i w takiej kolejnosci z tym, ze Antek i Tymon to imiona chyba bardzo teraz popularne, a co do Kornela mam mieszane uczucia: niby mi sie podoba, ale cos mi w nim jednak nie pasuje... Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta_robert Re: powstała lista co byście z niej wybrały ? 07.07.06, 09:54 ja już wybrałam, oczywiście KAJETAN, piękne imię, tak nazwałam sojego kochanego synka, mój kochany Kajetanek, mały łobuziaczek Odpowiedz Link Zgłoś
ewka985 Re: powstała lista co byście z niej wybrały ? 07.07.06, 17:49 Zdecydowanie Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
roksi23 Re: powstała lista co byście z niej wybrały ? 07.07.06, 22:20 Nikodem lub Tymon Odpowiedz Link Zgłoś