akve 13.07.06, 12:10 Tak ma na imie sąsiad mojej szwagierki,lat ok.35. Niewiele udało mi się znaleźć o samym imieniu,jedynie to,ze jest pochodzenia germańskiego,powstałe ze słów sind i Rabe (co w języku polskim oznacza kruka), raczej rzadko spotykane. Imię to nosił jeden z dowódców polskiego rycerstwa w bitwie pod Grunwaldem, Zyndram z Maszkowic. Ktos może coś dodać? Acha, znalazłam na forum ,ze jest tylko 9 Zyndramów w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Zyndram 13.07.06, 17:24 Rzeczywiście składa się z członów Sind + Rab. Sind oznacza "drogę, podróż, wyprawę wojenną" lub "tego, kto bierze udział w takiej wyprawie". Rab to rzeczywiscie kruk. Imię występowało w formach Zymbram, Zymdram, Zyndram. Zdrobnienie - Zynda. Świętych nie znalazłam, może jednak jacyś są. MSZ imię rewelacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
akve Re: Zyndram 14.07.06, 10:56 Też nie znalazłam swietego Zyndrama(szukałam w Twoje Imię Frosa i Sowy),wiec wszystko przed nami Ale niestety męzowi sie nie podoba to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Zyndram 14.07.06, 13:29 Na moje oko, to "z pochodzenia" przydomek, nie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gdarin Re: Zyndram 14.07.06, 16:09 To imię a nie przydomek, kiedyś były takie używane. Były też inne jak choćby Wolfram ("Wilkokruk" po naszemu). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zyndram 14.07.06, 16:42 Gdarin, a może Tobie się uda znaleźć jakiegoś świętego? Chodzi całkiem przyziemnie o datę imienin oczywiście A w ogóle - witaj )))) Odpowiedz Link Zgłoś