abodzek 13.07.06, 16:02 witajcie,termin mam za dwa tygodnie i dalej nie mogę się zdecydować jakie imię dac mojej córeczce,mężowi bardzo podoba się Asia,co o tym myślicie,ładne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trrruskawa Re: Joanna 13.07.06, 16:20 mi sie juz troche znudziło. Znam bardzo duż Aś... Ale nie jest najgorsze Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Joanna 13.07.06, 16:27 podoba mi się w wersji niezdrabnianej, ewentualnie jako Joasia. Za Aśką nie przepadam, ale co z tego?... Lubię Joasię Urusską z Zawsze jakieś jutro, pamiętam Matkę Joanne od Aniołów, a także Joannę Burgundzką z Królów przeklętych. Moim zdaniem - bardzo fajowe imię Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Joanna 13.07.06, 17:12 Lubię Joannę i Joasię, a Asię już trochę mniej. Uważam, ze imię jest b. w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Joanna 13.07.06, 21:47 Joanna, Joaśka, Joasia, Asia, Asiulka, Asieńka, Asiuunia Aśka ładne imię miło będzie gdy za te kilka tygurodzi się moja imienniczka Odpowiedz Link Zgłoś
zakochalam_sie Re: Joanna 13.07.06, 21:51 Zawsze musi się pojawić ktoś, kto jest na nie i tym razem będę to ja. Ale lepsza Joasia (tylko nie Asia!) niż kolejna Julka... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Joanna 13.07.06, 22:28 Imie jest ok, choc juz mi sie troszke znudzilo. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Joanna 14.07.06, 00:03 Imię jest ładne i na pewno rzadsze od miliarda Julii i Oliwii. Jeżeli jest sporo Aś to raczej dorosłych niz małych dziewczynek. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Joanna 14.07.06, 10:55 Nienawidzę Asi! Natomiast Joanna czy Joasia baaardzo mi się podoba. Lubię Joannę Olech - i jako pisarkę, i jako ilustratorkę . Większość Joanien, które znam, są sympatyczne. Jednak nie nadałabym tego imienia dziecku ze względu na to, o czym pisałam we wstępie . Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Joanna 14.07.06, 11:54 Imię w porządku, ale nie lubię zdrobnienia Asia i zgrubienia Aśka. Odpowiedz Link Zgłoś
nieistotne74 Re: Joanna 16.07.06, 09:24 Nosze to imie od urodzenia i nie rozumiem sprzeciwów co do zdrobnienia Asia... wszystkie znane mi Asie lubią swoje imie i preferuja właśnie to zdrobnienie... mało tego ... jak ktos za mną zawoła Joasia... to nawet nie zareaguje... tak jakby nie było to moje imie. poza tym to wspaniałe imie charakterystyka osoby posiadającej to imię: Twój wdzięk i urok, energia i siła oddziaływania bez wątpienia mają wpływ na innych. Zdecydowanie wyróżniasz się z tłumu i nie sposób minąć Cię obojętnie. Nie lubisz jednak grać pierwszych skrzypiec, nie przepadasz za przewodniczeniem ani za staniem na czele - z powodzeniem zadowalasz się pozycją zastępcy i doradcy. Łatwo dostosowujesz się do otoczenia, jesteś ogólnie lubiana i towarzyska, a fluidy, które wokół siebie roztaczasz, dodatkowo elektryzują niejednego chłopca (nie da się ukryć, że koleżanki trochę Ci zazdroszczą). Ale nie dla Ciebie bujanie w obłokach! Jesteś na wskroś realistką, czerpiącą siłę ze swego opanowania, praktycyzmu i umiejętnej analizy sytuacji. Twoim dużym atutem jest wiara we własne możliwości, a to pozwala Ci wykorzystać jak najlepiej wszystkie życiowe szanse. Zazwyczaj cechuje Cię dynamizm i niezależność, nie poddajesz się niczyjej presji, ulegasz jedynie sile argumentów: Dobry kontakt z rzeczywistością chroni Cię jednocześnie przed pesymizmem i popadaniem w depresję. Odczuwasz silną więź z kobiecym klanem w Twej rodzinie - z mamą i babcią, w przyszłości - z córkami i wnuczkami. Uwielbiasz być adorowana, a dla swojego ukochanego jesteś źródłem energii i inspiracji. W uczuciach przejawiasz czasem dwojaką naturę: albo jesteś bierna, albo szalenie żywiołowa. Tu także - jak w innych dziedzinach - lubisz chadzać własnymi drogami... Imieniny: 1 30 I, 31 I, 2 II, 3 II, 4 II, 1 III, 28 III, 12 V, 24 V, 30 V, 23 VII, 7 VIII, 17 VIII, 21 VIII, 24 VIII, 26 VIII, 4 XI, 12 XII, 13 XII, 15 XII. Pochodzenie: hebrajskie. Znaczenie: żeńska forma imienia Jan. W innych językach: ang. - Jane, Jean, Joan; fr. - Jeanne; hiszp. - Juana, Juanita; niem. - Johanna; wł. - Giovanna. Znane imienniczki: Joanna d'Arc - bohaterka narodowa Francji; Jane Austen - pisarka; Joan Baez - pieśniarka; Joanna Brodzik - aktorka; Jane Campion - reżyserka filmowa; Joanna Chmielewska - pisarka; Joan Collins - aktorka; Jane Fonda - aktorka; Joanna Jędryka - aktorka; Joanna Kulmowa - poetka; Joanna Kurowska - aktorka; Joanna Pacuła - aktorka; Joanna Pyrkowska - wokalistka; Joanna Rawik - piosenkarka; Joanna Sarapata malarka; Jane Seymour - aktorka; Jean Simmons - aktorka; Joanna Szczepkowska - aktorka; Jayne Torvill - łyżwiarka figurowa; Joanna Żółkowska - aktorka. źródło :www.ukryteznaczenie.za.pl/imiennik_n/joanna.htm Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Joanna 16.07.06, 11:49 > Nosze to imie od urodzenia i nie rozumiem sprzeciwów co do zdrobnienia Asia... > wszystkie znane mi Asie lubią swoje imie i preferuja właśnie to zdrobnienie... To jest coś co się nazywa naszymi preferencjami Znam kilka Joann. Kilka lubi Aśki, kilka zaś nie cierpi. Rzecz gustu po prostu... Przy okazji znakomitych immienniczek. Joanna Chmielewska to pseudo, ona ma na imię naprawdę Irena... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Joanna 16.07.06, 11:54 a Jane Seymur to też nie urodzona Joaśka, tylko pseudonim pani Joyce Penelope Wilhelmine Frankenberg... Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Joanna 16.07.06, 11:13 Mnie się nie podoba. Może dlatego, że nie poznałam w życiu sympatycznej Aśki, tylko same jędze. Tak z innej beczki, to w genealogii dynastycznej uważa się to imię za feralne. Pokutuje przesąd, że nie ma szczęśliwego władcy o imieniu Jan i Joanna a koronowany Jan czy Joanna ściąga nieszczęścia na kraj. Przesąd dotyczy też głów państwa. Przykłady: Jan Bez Ziemi, Joanna Szalona i jej brat infant Jan, Joanna Neapolitańska, Jan Pogrobowiec i Jan II Dobry (wojna stuletnia)- we Francji, Iwan V (chory umysłowo), John Kennedy. W Polsce panowało trzech Janów: Jan Olbracht, Jan Kazimierz i Jan III Sobieski. Ich panowania nie należą do udanych. O ile zawsze z życiu starałam się kierować zdrowym rozsądkiem, tak zawsze przechodzą mnie ciarki na wspomnienie koleżanki z liceum Joanny, której brat Jan był opóźniony w rozwoju, tak zartrzymał się w rozwoju na etapie dwóch lat. Jakoś dla mnie Jan i Joanna u rodzeństwa, to kuszenie losu. Dodam, że rodzice owych dzieci byli historykami z wykształcenia i przesąd znali. Z rozmowy z ową Asią, wiem, że uznali, że nic im nie grozi, bo są zwyczajnymi ludźmi. M. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Joanna 16.07.06, 13:55 W życiu nie slyszałam większej bzdury,Jan i joanna -kuszenie losu ,tzn.że poznałaś jedno takie rodzeństwo nie znaczy ,że przeklada się to automatycznie na inne.Moja siostra nosi imie pochodzące od Jana i jakoś odpukać dobrze się nam wiedzie ,nie jesteśmy opóźnione w rozwoju .Czy jest to mie przeklęte hmmm podalaś akurat chybione przykłady jeśli chodzi o historię Polski ,czasy Jana Olbrachta-to zloty wiek Polski ,za Sobieskiego też nie było zle-rozkład państwa zresztą zacząl się już za Wazów ,o wiele bardziej przekletym imieniem było Stanisław ,począwszy do klątwy biskupa S. ,skończywszy na Poniatowskim ,chociaż można by było nagiąć tutaj historie do dygnitarzy PRL- owskich.Joanna D'arc( wyzwoliła spod panowania Angików cześc Francji za co do dzisiaj jest czczona we Francji ,aże była szalona ,a ilez osób z panteonu swietych nie było ( nawet nasza poczciwa Jadwiga Ślaska ).Idąc dalej pontyfikat naszego papieża ( pomijajac zamach),ileż dobrego wniósl do historii kosciola i jak zmienił oblicze papiestwa .Co do wredności ,hmmm spotkałam pare których nie polubiłam ale tak już bywa.Jestem zadowlona ze swojego mienia ,uważam ,zę brzmi elegancko i dziewczeco,nie przepadam za zdrobnieniem Asia czy Aska ale wole je niż Tośka czy Majka. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Joanna 16.07.06, 15:22 simply_z napisała: > W życiu nie slyszałam większej bzdury,Jan i joanna -kuszenie losu ,tzn.że > poznałaś jedno takie rodzeństwo nie znaczy ,że przeklada się to automatycznie > na inne.Moja siostra nosi imie pochodzące od Jana i jakoś odpukać dobrze się > nam wiedzie ,nie jesteśmy opóźnione w rozwoju .Czy jest to mie przeklęte Bynajmniej nie napisałam, że każda Joanna jest opóźniona w rozwoju. Należy czytać ze zrozumieniem. Pisałam też, że przesąd dotyczy błękitnokrwistych i podałam ten fakt jako ciekawostkę. hmmm > podalaś akurat chybione przykłady jeśli chodzi o historię Polski ,czasy Jana > Olbrachta-to zloty wiek Polski ,za Sobieskiego też nie było zle-rozkład > państwa zresztą zacząl się już za Wazów ,o wiele bardziej przekletym imieniem > było Stanisław ,począwszy do klątwy biskupa S. ,skończywszy na > Poniatowskim ,chociaż można by było nagiąć tutaj historie do dygnitarzy PRL- > owskich. Tutaj się z Tobą nie zgodzę. Za Jana Olbrachta miała miejsce fatalna wyprawa na Mołdawię, Jan Kazimierz jest jedynym królem, który abdykował w dziejach Polski a Sobieski, o czym mało osób pamięta marnie skończył a wyprawa wiedeńska była z perspektywy rozbiorów niepotrzebna. Joanna D'arc( wyzwoliła spod panowania Angików cześc Francji za co do > dzisiaj jest czczona we Francji ,aże była szalona ,a ilez osób z panteonu > swietych nie było ( nawet nasza poczciwa Jadwiga Ślaska ) Czy ja pisałam o Joannie d'Arc? O ile kojarzę, była wieśniaczką z Lotaryngii, więc przesąd jej nie dotyczy. Pisząc o Joannie Szalonej miałam na myśli Joannę Aragońską. I Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Joanna 16.07.06, 16:42 no ale na tej zasadzie wlaściwie mozna wymyslic każdy przesąd : Kazimierz-na nim skonczyla sie dynastiaPiastów,Zygmunt-obleżenie Kremla ,ktore źle sie skończyło i do dzisiaj nam to Rosjanie wypominają,gdyby nie wyprawa wiedeńska zalałaby nas fala turecka,Jan Kazimierz? -taki był splot okoliczności akurat "wypadl" potop szwedzki itd.itp. Mialam na mysli ,że ja i moja siostra to troche dwie Joanny ,więc możn by tutaj rowniez odnieść przesąd dotyczący Jana i Joanny ,a no wlaśnie ,wiec te zestawy są pechowe tylko wśród arystokracji czy wśród normalnych ludzi też ? bo już nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Joanna 17.07.06, 18:10 simply_z napisała: > no ale na tej zasadzie wlaściwie mozna wymyslic każdy przesąd : > Kazimierz-na nim skonczyla sie dynastia Piastów dynastia Piastów to się akurat skończyła na Jerzym Wilhelmie księciu legnickim w 1675 r. a nie na Kazimierzu. ,gdyby nie wyprawa > wiedeńska zalałaby nas fala turecka, Jedna z błędniejszych tez w historiografii. Dzisiejsza nauka odchodzi od tego poglądu. Obecnie przeważa opinia, że zaniechanie odsieczy wiedeńskiej spowodowałoby całkowity upadek Austrii i przeniesienie środka ciężkości agresji tureckiej na tereny krymskie, przy równoczesnym parciu na Europę. Efekt Austria jest rozbita, Rosja broni Krymu, nie ingerują w sprawy polskie, nie ma rozbiorów. Proponuję zgłębić temat zanim powieli się stary banał. Jan Kazimierz? -taki był splot okoliczności > > akurat "wypadl" potop szwedzki itd.itp. > Mialam na mysli ,że ja i moja siostra to troche dwie Joanny ,więc możn by tutaj > > rowniez odnieść przesąd dotyczący Jana i Joanny ,a no wlaśnie ,wiec te zestawy > są pechowe tylko wśród arystokracji czy wśród normalnych ludzi też ? bo już nie > > wiem Tylko wśród błękitnokrwistych, gwoli wyjaśnieniu. M. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna A Janina??? W koncu to polski odpowiednik 16.07.06, 11:55 lacinskiej Joanny... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A Janina??? W koncu to polski odpowiednik 16.07.06, 12:00 Raczej odwrotnie Janina jest dużo późniejsza od Joanny. Janina pojawiła się dopiero w II poł. XIX wieku, gdy pierwsze zapisy Joanny datują się na 1265 rok. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Joanna 16.07.06, 13:18 Joanna brzmi nieźle, ale za to Asia kojarzy mi się jak najgorzej, choć niewątpliwie jest to kwestia indywidualna. Myśleliście nad innymi imionami?? Na przykład Idalią, Julianną, Blanką, Anielą, Aurelią, Idą, Florą, Bereniką, Cecylią, Celestyną, Zoją, Łucją, Celestyną, Nawojką, Rozalią, Różą, Ewą, Dagną, Heleną, Jadwigą, Fabią, Adelą, Maurą, Nadzieją, Oktawią, Urszulą, Aliną?? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja urodziła się Asia 14.12.06, 20:54 Gratuluję! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=43947&w=50975383&a=50975383 Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Joanna 14.12.06, 21:51 Podobało mi się alw wiele lat temu.Wtedy było dosyć popularne. Odpowiedz Link Zgłoś