detinka 13.08.06, 19:36 Jestem już w terminie a ciągle nie wiemy czy na świat przyjdzie Filip czy Leon. Bardzo chcielismy Filipa, ale nie chcemy zbyt popularnego imienia. Niestety na każdym kroku przekonujemy się, że Filipków u nas pod dostatkiem. Zdecydowaliśmy się więc na Leona, bardzo nam się podoba ale nie zamieszkał w moim brzuszku Leon, bo non stop zwracamy się do brzuszka per Filipku, ew. Sibiku (to pomysł dwuletniej córci)Wczoraj dowiedzieliśmy się, że nasze maluszek waży conajmniej 4100, a Filipek to taki drobny szczupły chłopaczek. Zwariuję ! Pomóżcie proszę ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdmaz Re: Leon czy Filip ? 13.08.06, 20:31 Ja jestem za Leonem, bo popularność Filipa - mojego własnego - przytłacza mnie. A Leon jest super (mój Filip ma na drugie Leonard). Mój syn miał 4150 jak się urodził. Jest "kształtny" i dość wysoki, ale nigdy nie był grubiutki. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Leon czy Filip ? 13.08.06, 21:34 Też bardzo lubię imię Filip, ale w tej chwili chyba wolałabym Leonka. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
detinka Re: Leon czy Filip ? 13.08.06, 23:41 Racjonalnie myśląc to właśnie Leon jest mniej popularny, imię to też bardziej pasuje właśnie do postawnego mężczyzny (jakim mamy nadzieję będzie), pasuje również do nazwiska (coś w typie Cyrankiewicz),poza tym podoba nam się. Jednak chciałabym uniknąć sytuacji, którą ma moja znajoma tzn. miomo iż w dokumentach itp. jej syn ma imię Sylwester wszyscy (rodzice też) nazywają go Maćkiem. My cały czas do brzuszka jednak zwracamy się Filip i nie potrafimy sie przestawić. Jak Wam się podobają zestawienia: Leon Roman Cyrankiewicz Leon Janusz Cyrankiewicz Leon Filip Cyrankiewicz Filip Leon Cyrankiewicz Filip Roman Cyrankiewicz Filip Janusz Cyrankiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Leon czy Filip ? 15.08.06, 00:34 Leon wydaje mi się dużo bardziej pasować do Waszego nazwiska. Leon Janusz spośród pomysłów na zestaw z drugim imieniem. Ale jeśli nie możecie się przestawic, moze zdecydowalibyście się na Filiberta? Nie jest to rozwiązanie idealne, bo nadal wołalibyście do dziecka tak samo, ale może a nuż? A może Leopold ze zdrobnieniem Poldek? Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Leon czy Filip ? 14.08.06, 07:11 Zdecydowanie Leon. Zaznaczam, że bardzo lubię imię Filip, jest urocze dla kilkuletniego chłopca, ale moim zdaniem ma w sobie coś niepoważnego. Nie wiem, czy tak mam przez skojarzenie z pasikonikiem z pszczółki Mai, czy z powiedzeniem "Filip z konopii", czy z jakichś innych powodów. W każdym razie dla mnie imię Filip w przypadku pięćdziesięcioletniego pana robi troszkę dziwne wrażenie. Uważam, że Leon jest szlachetny, piękny, uniwersalny, pasuje do każdego wieku. Porównywać Filipa z Leonem to tak jakby zestawić przyciasny dżinsowy komplet z klasycznym garniturem Serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
detinka Re: Leon czy Filip ? 14.08.06, 08:39 bardzo dziękuję za cenne wskazówki, weźniemy je pod uwagę. Zupełnie nas zaskoczyłaś z doborem drugiego imienia. Naszym zdaniem najmniej pasowało Hmmm Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Leon czy Filip ? 14.08.06, 07:16 Jako drugie imię zarówno do Leona, jak i do Filipa, z podanych przez Ciebie najlepiej pasuje w moim odczuciu Janusz: Leon Janusz Filip Janusz Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Leon czy Filip ? 14.08.06, 08:54 Może takie skojarzenie nasunęło mi się za sprawą Janusza Leona Wiśniewskiego? Nie jestem fanką twórcy "S@motności w sieci", ale Leon Janusz moim zdaniem brzmi bardzo ładnie. Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo radości przy wybieraniu imienia dla Waszego synka. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Leon czy Filip ? 14.08.06, 11:49 Leon Filip Cyrankiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: Leon czy Filip ? 14.08.06, 19:00 Leon.Li i tylko. Filip trochę śmiesznie i kluskowato. Odpowiedz Link Zgłoś
detinka Re: Leon czy Filip ? 14.08.06, 20:18 a tak naprawdę to chciałam LEO ale dzwoniłam do naszego USC i Pani powiedziała, że nie zje tej literki "N" Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: Leon czy Filip ? 15.08.06, 13:16 Tak, to zdecydowanie jakaś epidemia... A ja tak chciałam w miarę rzadkie imię dla synka, echhh... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Leon czy Filip ? 15.08.06, 21:14 Też jestem za Leonem. Na drugie chyba najlepiej Filip. Odpowiedz Link Zgłoś
tippi Re: Leon czy Filip ? 17.08.06, 21:17 a mnie się bardziej podoba Filip w zestawianiu z Waszym nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś