04.09.06, 15:34
Wlasnie przegladam sobie spis imion w wikipedii i trafiłam na Glafirę.
"Glafira – imię żeńskie pochodzenia greckiego, oznaczające "wytworna,
elegancka". Patronką tego imienia jest św. Glafira (IV wiek).
Glafira imieniny obchodzi 13 stycznia."

Co myslicie o tym imieniu??
Obserwuj wątek
    • olianka Re: Glafira 04.09.06, 17:02
      Ciekawe. Pozytywnie.
    • theodorka Re: Glafira 04.09.06, 18:22
      Bardzo ładne, znaczenie piękne. Naprawdę super smile.

Pozdrawiam smile
      • abiela Re: Glafira 04.09.06, 22:53
        Kojarzy mi się z gryfemsmile
    • gaudencja Re: Glafira 04.09.06, 22:58
      Dość nieprzystępne, jak dla mnie. Ale brzmieniowo podobne trochę do Glorii,
      trochę do szafiru, a trochę do koafiury. Mam jeszcze jakieś skojarzenia, ale b.
      niejasne. Chyba było popularne na Wschodzie, na co wskazywałaby stosunkowo
      spora ilośc Głafir w Polsce w porównaniu z Glafirami. A w ogóle osób o różnych
      wersjach tego imienia jest 47 - to dla mnie szokująco dużo, jak na praktycznie
      kompletnie nieznane imię. A może odwrotnie - szokujące jest, że imię, które ma
      prawie 50 nadań, jest kompletnie nieznane. 50 nadań to niedużo, ale z drugiej
      strony wcale niemało; oznacza, że rodzice jednak wybierali to imię - rzadko,
      ale dość systematycznie.
      • judytak Re: Glafira 05.09.06, 08:16
        gaudencja napisała:

> brzmieniowo podobne trochę do Glorii,
        > trochę do szafiru, a trochę do koafiury

jak komu...
        dla mnie, to glazura i lafirynda...

pozdrawiam
        Judyta
        • kami.kadze Re: Glafira 05.09.06, 10:46
          Znaczenie może i ładne, ale mi też skojarzyło się z lafiryndą smile
    • katriel Re: Glafira 13.08.17, 00:49
      Odkopuję wątek, ponieważ dowiedziałam się niedawno, że imię to nosiła Łemkini z Wysowej, która jesienią 1925 roku, wracając z odpustu przez zieloną granicę, na zboczu góry Jawor ujrzała Matkę Bożą. Żeby było imienniczo: sąsiedzi ze wsi nazywali ponoć Glafirę zdrobnieniem "Firyja".

gaudencja napisała: A w ogóle osób o różnych
      wersjach tego imienia jest 47 - to dla mnie szokująco dużo, jak na praktycznie
      kompletnie nieznane imię. A może odwrotnie - szokujące jest, że imię, które ma
      prawie 50 nadań, jest kompletnie nieznane. 50 nadań to niedużo, ale z drugiej
      strony wcale niemało; oznacza, że rodzice jednak wybierali to imię - rzadko,
      ale dość systematycznie.

Być może było ono nadawane systematycznie w ramach pewnej zamkniętej grupy (np. etnicznej, choćby tych Łemków właśnie), pozostając jednocześnie kompletnie nieznane poza tą grupą?
      • gaudencja Re: Glafira 13.08.17, 10:39
        Z pewnością Glafira należy do imion znacznie bardziej znanych na obszarze prawosławnym, a praktycznie nieobecnych poza nim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.