adziunia 04.09.06, 15:34 Wlasnie przegladam sobie spis imion w wikipedii i trafiłam na Glafirę. "Glafira – imię żeńskie pochodzenia greckiego, oznaczające "wytworna, elegancka". Patronką tego imienia jest św. Glafira (IV wiek). Glafira imieniny obchodzi 13 stycznia." Co myslicie o tym imieniu?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Glafira 04.09.06, 18:22 Bardzo ładne, znaczenie piękne. Naprawdę super . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Glafira 04.09.06, 22:58 Dość nieprzystępne, jak dla mnie. Ale brzmieniowo podobne trochę do Glorii, trochę do szafiru, a trochę do koafiury. Mam jeszcze jakieś skojarzenia, ale b. niejasne. Chyba było popularne na Wschodzie, na co wskazywałaby stosunkowo spora ilośc Głafir w Polsce w porównaniu z Glafirami. A w ogóle osób o różnych wersjach tego imienia jest 47 - to dla mnie szokująco dużo, jak na praktycznie kompletnie nieznane imię. A może odwrotnie - szokujące jest, że imię, które ma prawie 50 nadań, jest kompletnie nieznane. 50 nadań to niedużo, ale z drugiej strony wcale niemało; oznacza, że rodzice jednak wybierali to imię - rzadko, ale dość systematycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: Glafira 05.09.06, 08:16 gaudencja napisała: > brzmieniowo podobne trochę do Glorii, > trochę do szafiru, a trochę do koafiury jak komu... dla mnie, to glazura i lafirynda... pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
kami.kadze Re: Glafira 05.09.06, 10:46 Znaczenie może i ładne, ale mi też skojarzyło się z lafiryndą Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Glafira 13.08.17, 00:49 Odkopuję wątek, ponieważ dowiedziałam się niedawno, że imię to nosiła Łemkini z Wysowej, która jesienią 1925 roku, wracając z odpustu przez zieloną granicę, na zboczu góry Jawor ujrzała Matkę Bożą. Żeby było imienniczo: sąsiedzi ze wsi nazywali ponoć Glafirę zdrobnieniem "Firyja". gaudencja napisała: A w ogóle osób o różnych wersjach tego imienia jest 47 - to dla mnie szokująco dużo, jak na praktycznie kompletnie nieznane imię. A może odwrotnie - szokujące jest, że imię, które ma prawie 50 nadań, jest kompletnie nieznane. 50 nadań to niedużo, ale z drugiej strony wcale niemało; oznacza, że rodzice jednak wybierali to imię - rzadko, ale dość systematycznie. Być może było ono nadawane systematycznie w ramach pewnej zamkniętej grupy (np. etnicznej, choćby tych Łemków właśnie), pozostając jednocześnie kompletnie nieznane poza tą grupą? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Glafira 13.08.17, 10:39 Z pewnością Glafira należy do imion znacznie bardziej znanych na obszarze prawosławnym, a praktycznie nieobecnych poza nim. Odpowiedz Link Zgłoś