verdana 19.09.06, 18:56 Może taki wątek już był, ale nie znalazłam... Jakie znacie imiona, które kiedys były nawet stosunkowo popularne, a teraz ich nadanie jest absolutnie wykluczone - nie ze względu na modę czy gust, ale na konotacje. Ja znalazłam dwa męskie: Alfons i Adolf. No i żydowską Cipę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kimi Re: Imiona nie do przyjęcia IP: *.rtk.net.pl 19.09.06, 19:16 Lech i Jarosław Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Imiona nie do przyjęcia 19.09.06, 19:20 Lech i Jarosław razem dla braci faktycznie nie do przyjęcia, ale każde z osobna - chyba tak automatycznie się nie kojarzy. Za to zastawiam się na ile popsute zostało imię Roman - czy tylko na chwilę czy bardziej trwale. Pewnie zależy to od trwałości kariery politycznej noszącego to imię pana. Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: Imiona nie do przyjęcia 20.09.06, 15:08 blaszany_dzwoneczek napisała: > Lech i Jarosław razem dla braci faktycznie nie do przyjęcia, ale każde z osobna > - chyba tak automatycznie się nie kojarzy. Za to zastawiam się na ile popsute > zostało imię Roman - czy tylko na chwilę czy bardziej trwale. Pewnie zależy to > od trwałości kariery politycznej noszącego to imię pana. Mam nadzieję,że ten los nie spotka imienia Andrzej,które należy do moich ulubionych. Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Imiona nie do przyjęcia 20.09.06, 05:26 Analogicznie rzecz biorac: w USA, imie George bylo na 123 pozycji w 1999 a juz na 139 w 2005 (spadajac powoli acz pewnie), co ciekawe imie Jorge ( u nich mozna robic co sie chce z imieniem) bylo na 107 pozycji w 1999 i na 118 w 130, czyli bylo bardziej popularne (!) ale tez spadlo. Moze wiec Jeroslaw i Lach beda sie cieszyly wiekszym powodzeniem ?? :o)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynta Re: Imiona nie do przyjęcia IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 20.09.06, 07:47 w 2005 oczywiscie, numerki mi sie myla.. Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: Imiona nie do przyjęcia 20.09.06, 00:23 SOZONT nie wiem czy wogole istnieje takie imie ale byl taki watek na tym forum wiec moze istnieje.... dla mnie - zwa srodka do czyszczenia ...toalet (przepraszam ewentualnych Sozontow czytajacych moja wypowiedz ) Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Imiona nie do przyjęcia 20.09.06, 06:09 verdana napisała: > No i żydowską Cipę. Mocne!! mozna by na nia wolac Pipunia :o))) (skasuja mnie??) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona nie do przyjęcia 20.09.06, 17:50 Pippa to zupełnie inne imię A Ci.. to właściwie Cypa, Cypora. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Imiona nie do przyjęcia 20.09.06, 19:31 Tak, ale Żydzi często oficjalnie nadawali zdrobniałe imię - Srul (Izrael), Mordka (Mordechaj) no i ta nieszczęsna Ci... Te imiona funkcjonowały jako całkowicie oficjalne, właśnie w zdrobnionej wersji - co zresztą było już przed wojną ostro przez niektórych Żydów atakowane. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona nie do przyjęcia 20.09.06, 19:55 Ostatnio na judaicach ktoś pytał o Denię, nie wiesz może, co to za imię (zdrobnienie)? Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Imiona nie do przyjęcia 20.09.06, 21:36 Moze Debora? Ale Debora to raczej Dwojra... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Imiona nie do przyjęcia 20.09.06, 21:42 verdana napisała: > Moze Debora? Ale Debora to raczej Dwojra... Przy okazji Debory - moja Mama podobno brała to imię pod uwagę jak była w ciąży ze mną, ale nie znalazło akceptacji. Odpowiedz Link Zgłoś