madziulagg 04.11.06, 09:57 Nie Antonina, nie Anatola, ale najzwyczajniej w świecie Tola.Tola Zofia.Były problemy z zarejestrowaniem, bo imienia nie było w wykazie imion w naszym USC. Ale jeśli ktoś chce dowodu, że takie imię istnieje - Biblia i kalendarz: imieniny 15 czerwca Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ariana1 Re: TOLA:) 04.11.06, 11:25 Kiedys na wakacjach spotkałam dziewczynkę Tolę. Właśnie TOLA, czyli jednak istnieje jako samodzielne. Mnie się kojarzy z Bolkiem i Lolkiem. Ale miłe imię, sympatyczne. Pytanie tylko jak będzie brzmiało za naście, dziesiąt lat w odniesieniu do dorosłej kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: TOLA:) 04.11.06, 11:36 Drugie imie chyba po ktorejs z babc? Bo nijak razem nie pasuja(((. Jakos za miekka dla mnie ta Tola, ale oczywiscie co innego dywagowac abstrakcyjnie o dziecku,a co innego widziec na zywo dzidzie o tym imieniu. Imie kojarzy mi sie z czarnulka o niebieskich oczach. Zgadlam? Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: TOLA:) 04.11.06, 11:57 Tola Klara jest też w pewnym zespole o nazwie BLOG27. Imię moim zdaniem bardz fajne dla dziewczynki, ale dla kobiety nijak mi nie pasuje(pani prosfesor Tola Iksińska....) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: TOLA:) 04.11.06, 18:40 Czy mozesz podać, gdzie w Biblii wystąpiła Tola? Byłabym wdzięczna. Nie nazwałabym tak córki, tak samo jak nie nazwałabym jej Ania czy Zosia. Nawet gdyby było w setce kalendarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: TOLA:) 04.11.06, 18:50 Faktycznie wystepuje, ale to facet: de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Richter_Israels Odpowiedz Link Zgłoś
madziulagg Re: TOLA:) 05.11.06, 12:11 Tola jest ruda i oczka robią jej się piwneByć może będzie miała też piegi po mamie (www.tolka.ao.pl).Zofia nie jest po babci, najzwyczajniej w świecie bardzo mi się to imię podoba. A "pani Tola" też fajnie brzmi.I "babcia Tola" teżA poza tym wydaje mi się że to, czy pierwsze i drugie imię do siebie pasują, to sprawa drugorzędna.Najważniejsze, że mała jest zdrowiuteńka, dobrze się rozwija (5 miesięcy - 8300g!) i jesteśmy szczęśliwą rodziną, więc ona szczęśliwym dzieckiemPozdrawiam wszystkie mamy! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: TOLA:) 05.11.06, 12:23 Gratuluje coreczki. Duzo zdrowka. Pani Tola i babcia Tola brzmia fajnie, ale...pani Ania i babcia Ania tez - ale oficjlanie jest to jednak pani Anna X, a nie panie Ania/Marysia/Kasia etc... Odpowiedz Link Zgłoś
madziulagg Re: TOLA:) 05.11.06, 12:29 otóż to!A pani Tola pozostanie panią Tolą oficjalnie i nieoficjalnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziulagg Re: TOLA:) IP: *.telkonet.pl 05.11.06, 13:31 a ja myślę, że nie jest ważne, czy imię "brzmi poważnie", tylko jaka osoba je nosi. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: TOLA:) 05.11.06, 14:20 A mnie się jednak wydaje, że imię też ma znaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: TOLA:) 06.11.06, 19:37 Nie wyobrażam sobie dorosłej pani Toli. Tak jak pani Neli, pani Leny, pani Poli. Panie Anatolę, Anielę, Helenę i Apolonię natomiast jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bette Re: TOLA IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.11.06, 19:51 Co w takim razie zrobi dorosla Pani Ewa Pani Iga Pani Ida Pani Maja Pani Rita Pani Zyta ??? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: TOLA 06.11.06, 20:10 Pani Maja - nie widze z tym imieniem kobiety około 40 i później Pani Iga - również Pani Ida - były święte o tym imieniu dosć dawno temu, więc jakoś jestem przyzwyczajona do myśli o dorosłej pani Idzie Pani Rita - jw., choć to imię bardziej mi pasuje nie w PL Pani Zyta - jw. Pani Ewa - jakże imie pramatki ma nie pasować do osób dorosłych? Ewcia nie pasuje, ale Ewa jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: TOLA 06.11.06, 21:47 Zobacz jeszcze, co o Mai potrafi napisać sama zainteresowana: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=384&w=25307724&wv.x=2&a=47524295 Odpowiedz Link Zgłoś
dynia_kamikadze Re: TOLA 06.11.06, 22:48 gaudencja napisała: > Pani Maja - nie widze z tym imieniem kobiety około 40 i później A Maja Komorowska? W ogóle nie rażą mnie mniej oficjalne formy imion u dorosłych (nie mówię tu o mocnych zdrobnieniach: Ewcia, Majeczka itd). Jola, Pola, Tola - jak najbardziej, chociaż rozumiem, że niektórym może byc trudno wymazac z pamieci skojarzenia z koleżanką Bolka i Lolka. A nawet jeśli czujemy, ze nie brzmi "poważnie", to kto powiedział, że imię musi byc powazne, nawet dla dorosłego. Nie wszyscy dorośli są poważni. Imię moze byc wesołe, figlarne, tacy dorośli też istnieją i dzięki Bogu. Prawdę mówiąc wolę niebanalną Tolę niż n-tą (i dla mnie zupełnie bezbarwną) Martę, Kasię, Anię czy nawet Ewę. Kwestia subiektywnego odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: TOLA 06.11.06, 22:59 dynia_kamikadze napisała: > gaudencja napisała: > > > Pani Maja - nie widze z tym imieniem kobiety około 40 i później > > A Maja Komorowska? To imię się własnie słabo starzeje. Powiedzmy, że z czasem coraz bardziej się będziemy przyzwyczajać do niego u osób starszych, ale też nie było to tak rozpowszechnione zdrobnienie, jak Tola. > chociaż rozumiem, że niektórym może byc trudno wymazac z pamieci skojarzenia z > koleżanką Bolka i Lolka. Zupełnie mi się to imię z nią nie kojarzy, ale jest ewidentnym zdrobnieniem - właśnie jak Ewcia, Kasia czy Zosia. > i są poważni. Imię moze byc wesołe, figlarne, tacy dorośli też istnieją i dzięk > i Bogu. Nie powinno jednak z góry upupiać dorosłego. Katarzyna moze wybrać i używać poważną Katarzynę lub figlarną Kasię czy Kaśkę, a nazywając córkę od razu formą zdrobniałą nie wiesz, czy ona akurat nie będzie osobą śmiertelnie poważną, z ktorą figlarne imię będzie kontrastować. > Prawdę mówiąc wolę niebanalną Tolę niż n-tą (i dla mnie zupełnie bezbarwną) Mar > tę, Kasię, Anię czy nawet Ewę. Kwestia subiektywnego odbioru. Nie istnieje wybór zawężony tylko do n-tej Kasi, Ani czy Ewy lub Toli. Istnieje mnóstwo imion, które można do Toli zdrabniać; są też inne niebanalne imiona, które swobodnie można wybrać zamiast Kasi, Ani lub Ewy. I nie musi to być wcale zdrobniała Tola. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: TOLA 07.11.06, 08:43 Maja Komorowska naprawde nazywa sie Maria Janina... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziulagg Re: TOLA IP: *.telkonet.pl 07.11.06, 17:19 ale mówi się na nią Maja i bardzo pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bette Re: TOLA IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.11.06, 01:02 Moim zdaniem (ale nie mam zamiaru go narzucac innym), imie raz nadane niemowleciu, pasuje przez cale zycie tej osobie; w dziecinstwie oraz dalej, az po wiek sedziwy. Czy to jest Maria, czy Sysy. Psychika czlowieka zrasta sie z imieniem i wowczas nie jest to jedynie imie, ale cala osoba i jej osobowosc. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: TOLA 07.11.06, 20:18 Gość portalu: bette napisał(a): > Moim zdaniem (ale nie mam zamiaru go narzucac innym), imie raz nadane > niemowleciu, pasuje przez cale zycie tej osobie; w dziecinstwie oraz dalej, az > po wiek sedziwy. Czy to jest Maria, czy Sysy. Psychika czlowieka zrasta sie z > imieniem i wowczas nie jest to jedynie imie, ale cala osoba i jej osobowosc. Gdyby tak rzeczywiście było, nie byłoby zmian imion ani osób posługujących się przez całe życie innym imieniem, niż mają w metryce jako pierwsze... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=21456623&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
alagodz Re: TOLA:) 07.11.06, 10:15 Przyzwyczaimy się do zdrobnialych form. W radiu znowu slyszalam kolejną panią, (tym razem bodajże stylistkę) przedstawiającą się: Ania Dąbrowska. Już niedlugo nie będzie chyba żadnej Anny Dąbrowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
little_voice Re: TOLA:) 07.11.06, 21:34 Kiedyś imie mojej córeczki-Pola-pani w rejestracji u lekarza zapisała jako Tola Generalnie wydaje mi sie ono dosyć odważne. A tak na marginesie kojarzy mi sie z moim dziadkiem Tolkiem (Wiktor ma na imie). Anyway pozdrawiam małą Tolcie i życze dużo zdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: TOLA:) 07.11.06, 22:32 Ktos zapytał jak zabrzmi za parę lat pani Maja? Otóż pracuję z babką pod 40, do której wszyscy zwracają się "pani Maju" czyli brzmienie jest "panimaju". Odpowiedz Link Zgłoś
gosika78 Też mam Tolę :) 07.12.06, 15:16 U nas nie było żadnego problemu z zarejestrowaniem. Dobrze wiedzieć, kiedy ma imieniny, bo się zastanawiałam Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madziulagg Re: Też mam Tolę :) 07.12.06, 16:28 Cieszę się, że są i Tole na forum POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
gosika78 Re: Też mam Tolę :) 08.12.06, 10:12 I z tego co widziałam w Twojej wizytówce, są w baaardzo podobnym wieku. Moja urodzona 23 maja br Odpowiedz Link Zgłoś
madziulagg Re: Też mam Tolę :) 08.12.06, 14:26 Moja tez miala byc majowa dama (termin na 31) ale poczekala na czerwiec Odpowiedz Link Zgłoś