noemip 25.11.06, 10:07 www.gazetawyborcza.pl/1,75478,3753914.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
noemip Re: Imiona emigrantów 25.11.06, 10:07 przepraszam, chciałam napisać "imiona dzieci emigrantów" Odpowiedz Link Zgłoś
lizzy9 Re: Imiona emigrantów 25.11.06, 11:08 Zgadza sie, ze jezeli mieszka sie za granica majac typowo polskie nazwisko, to nadanie dziecku imienia typu Zdzislaw, Zbigniew, Przemyslaw moze nie jest najelpszym rozwiazaniem. Dziecko kiedy pojdzie do szkoly bedzie musialo literowac nie tylko swoje nazwisko, ale tez i imie. Taki zwyczaj nie swiadczy o braku patriotyzmu ze strony rodzicow, tylko o pragmatyzmie. Sama przez niecale 20 lat mieszkalam w UK, tam urodzilam dwojke dzieci i dlatego celowo nadalam im 'miedzynarodowe' imiona. Moje dzieci mieszkajac w UK mowia ladnie po polsku (11 i 8 lat), znaja polska historie. Teraz kiedy czasowo mieszkamy w Polsce syna koledzy w drugiej klasie szkoly podstawowej przezywali na poczatku 'glupim Anglikiem'. To swiadczy tylko o braku tolerancji rodzicow takich dzieci, o tym, ze nie nauczyli swych pociech szacunki dla kogos, kto choc troche 'odbiega od normy' Moja corcia ma lekko ciemna karnacje, czarne wlosy i czarne oczy. Kiedy mieszkala w Anglii nikt nie nazywal ja Cyganka. Teraz kiedy w kwietniu urodzi nam sie chlopiec, tym razem porod bedzie w Polsce, on tez nie bedzie mial tradycyjnego polskiego imienia. Drugie imie jak najbardziej polskie, ale takie typowo polskie odpada. Nie wszyscy musza sie ze mna zgadzac, byloby nudno gdybysmy mysleli podobnie, ale prosze nie krytykujcie rodzicow, ktorzy nie maja ochoty nazywac swoich pociech imionami czysto polskimi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona emigrantów 25.11.06, 13:33 Nie wiem, co rozumiesz przez imiona czysto polskie - zapewne imiona bardzo popularne w Polsce. Nie jestem za tym, ale jestem za nadawaniem imion funkcjonujących w obu językach, jednak w pisowni polskiej (oczywiście nie mówię tu o małżeństwach mieszanych). Pozdrawiam, g. Odpowiedz Link Zgłoś