Dodaj do ulubionych

Imiona emigrantów

25.11.06, 10:07
www.gazetawyborcza.pl/1,75478,3753914.html
Obserwuj wątek
    • noemip Re: Imiona emigrantów 25.11.06, 10:07
      przepraszam, chciałam napisać "imiona dzieci emigrantów"
      • lizzy9 Re: Imiona emigrantów 25.11.06, 11:08
        Zgadza sie, ze jezeli mieszka sie za granica majac typowo polskie nazwisko, to
        nadanie dziecku imienia typu Zdzislaw, Zbigniew, Przemyslaw moze nie jest
        najelpszym rozwiazaniem. Dziecko kiedy pojdzie do szkoly bedzie musialo
        literowac nie tylko swoje nazwisko, ale tez i imie. Taki zwyczaj nie swiadczy
        o braku patriotyzmu ze strony rodzicow, tylko o pragmatyzmie. Sama przez
        niecale 20 lat mieszkalam w UK, tam urodzilam dwojke dzieci i dlatego celowo
        nadalam im 'miedzynarodowe' imiona. Moje dzieci mieszkajac w UK mowia ladnie
        po polsku (11 i 8 lat), znaja polska historie. Teraz kiedy czasowo mieszkamy w
        Polsce syna koledzy w drugiej klasie szkoly podstawowej przezywali na
        poczatku 'glupim Anglikiem'. To swiadczy tylko o braku tolerancji rodzicow
        takich dzieci, o tym, ze nie nauczyli swych pociech szacunki dla kogos, kto
        choc troche 'odbiega od normy' Moja corcia ma lekko ciemna karnacje, czarne
        wlosy i czarne oczy. Kiedy mieszkala w Anglii nikt nie nazywal ja Cyganka.
        Teraz kiedy w kwietniu urodzi nam sie chlopiec, tym razem porod bedzie w
        Polsce, on tez nie bedzie mial tradycyjnego polskiego imienia. Drugie imie jak
        najbardziej polskie, ale takie typowo polskie odpada. Nie wszyscy musza sie ze
        mna zgadzac, byloby nudno gdybysmy mysleli podobnie, ale prosze nie krytykujcie
        rodzicow, ktorzy nie maja ochoty nazywac swoich pociech imionami czysto
        polskimi. Pozdrawiam
        • gaudencja Re: Imiona emigrantów 25.11.06, 13:33
          Nie wiem, co rozumiesz przez imiona czysto polskie - zapewne imiona bardzo
          popularne w Polsce. Nie jestem za tym, ale jestem za nadawaniem imion
          funkcjonujących w obu językach, jednak w pisowni polskiej (oczywiście nie mówię
          tu o małżeństwach mieszanych). Pozdrawiam, g.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.