Dodaj do ulubionych

moda na imiona

02.12.06, 13:19
Skąd sie biorą te mody, czasem się zastanawiam..>Seriale,książki?smile
może trudno sprecyzować odpowiedź na takie pytanie...
Ale zauwazyłam,że ostatnio co 3 dziewczynka ma na imię OLA (tak jak jauncertain ).
Skąd ta Ola? Tak nagle?
Czy po prostu jest jedna Ola gdzieśtam,rodzice usłyszą i powtarzają?

Jak uniknąć tego? Dawać głupie imię, które będzie śmieszne, brzydkie, ale
oryginalne, czy tak, jak mi się podoba, ale za to będzie banalnie?Mam nie
dawać dziecku na imię tak,jak mi się podoba, bo inni dają swoim dzieciom
takie same...?uncertain
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: moda na imiona 02.12.06, 13:26
      Daj imię, które Ci się podoba, ale którego nie nadają wszyscy inni dookoła.
      Wtedy będziesz w miarę bezpieczna. Podam Ci przykład: kiedy byłam mała, bardzo
      podobała mi się m.in. Julia (dziwiłam się, dlaczego to imię jest tak rzadko
      nadawane), ale również i Salomea czy Eleonora. Dziś nadal te trzy imiona lubię,
      ale gdybym miała wybierać spośród nich imię dla córki, na pewno zdecydowałabym
      się na Salomeę lub Eleonorę, a nie na Julię. Ty też na pewno masz jakieś nieco
      rzadsze imiona, które ci się podobają w równym stopniu, co Mikołaj, tylko może
      o nich zapomniałaś? Lepiej jest (IMO) nosić imię, którego nie nosi polowa ludzi
      dookoła, bo łatwiej być odróżnionym i zapamiętanym.

Niedawno mój m. opowiadał mi, ze u niego w pracy jest 7 Michałów i 5 Katarzyn
      (w niedużej firmie), dlatego jedna z Kaś używa imienia Jola. Lepiej od razu
      zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia takiej sytuacji, która by dotyczyła
      naszego dziecka. W końcu imiona mają nas odróżniać i ułatwiac identyfikację, a
      nie ją utrudniać. Pozdrawiam smile
      • niunka24 Re: moda na imiona 02.12.06, 13:33
        problem mw tym, że mi się podoba Brono/Brunon, ale mężowi - zupełnie niesmile
        Powiem Ci, że mimo wszystko, nie zauważyłam aż takiej tendencji do nadawanioa
        dzieciom imienia Mikołaj. przynajmniej w moim "zaściankowym"smile) mieście

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.